Acne is een huidaandoening waar we allemaal in meer of mindere mate mee te maken krijgen, of mee te maken hebben gehad. Waarschijnlijk in de puberjaren, maar ook als volwassene kun je hier nog last van hebben. Er is veel verschillend informatie en vaak fabeltjes over jeugpuistjes.

Wat is acne?

Onze huid bevat allemaal kleine kliertjes die een vettige beschermstof aanmaken voor onze huid. Deze stof heet ook wel Talg. Deze kliertjes kunnen in bepaalde gevallen verstopt raken en daardoor gaan ontsteken. Hierdoor ontstaan jeugdpuistjes Dit verschijnsel noemen acne.

De aandoening komt met name voor bij jongeren tussen de 15 en de 25 jaar oud, maar ook op latere leeftijd kan dit terugkomen. Een relatief onschuldige aandoening, maar wel vaak met enorme gevolgen voor het psychisch welzijn van diegene die de acne heeft.

Wat is de oorzaak van acne?

In de pubertijd hebben de meesten last van puistjes, sommigen in een hele milde vorm, anderen in een ernstiger vorm. Waarom de één er meer last van heeft dan de ander, is niet precies bekend. Wel is bekend dat de veranderingen in je lichaam als gevolg van hormonen een en ander in werking stelt waardoor de puistjes kunnen ontstaan. De hormoonveranderingen zorgen er voor dat:

Erfelijkheid is wel een deel van de oorzaak van acne, maar speelt een hele kleine rol hierin. Wel kunnen bepaalde medicijnen de jeugdpuistjes verergeren. Denk hierbij vooral aan antidepressiva, anti-epileptica en sommige steroïden.

Voor alle duidelijkheid, jeugdpuistjes ontstaan beslist NIET door één of meerdere van de volgende oorzaken:

De symptomen van acne

Acne manifesteert zich door (jeugd)puistjes op je borst, schouders, rug en meestal in het gezicht. Heel kenmerkend zijn de zogenaamde Comedonen, de mee-eters die er uitzien als witte bultjes op de ontstoken talgklier. Dit is een ophoping van de talg. Dit witte bultje kan in een later stadium zwart worden. Als acne niet goed behandeld wordt, of als je steeds de puistjes uitknijpt, kunnen er op termijn hele vervelende littekens ontstaan.

Acne kan heel erg snel verwart worden met andere huidaandoeningen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Rosacea, waarbij de huid rood is (heel erg lang of constant blozen) door verwijding van de kleine bloedvaatjes in de huid, in combinatie met puistjes en pukkels.

Wat kun je zelf doen?

Met name als acne in een hele lichte vorm verschijnt, kun je zelf al heel veel doen zonder dat je direct naar medicijnen hoeft te grijpen. Ook zijn deze volgende tips van belang als je (nog) geen last van acne hebt, dus als een preventieve maatregel.

Laat je huid rusten

Vermijd huidcontact met irriterende stoffen. Zeep, inclusief parfum en andere toevoegingen, is een slecht idee. Was je huid met lauw water en dep de huid daarna voorzichtig droog met een handdoek. Ga beslist niet wrijven en schrobben!

Het uitknijpen

Als je puistjes gaat uitknijpen, uitdrukken of gaat krabben aan de puistjes, kunnen er meer ontstekingen ontstaan en ook vervelende littekens achterlaten. Als mee-eters vanzelf openbarsten, kun je deze wel heel voorzichtig uitdrukken met je vingers. Beslist niet met je nagels. Je kunt ook een speciaal lepeltje halen bij de apotheek, waarmee je op de best mogelijke manier een puistje kunt uitdrukken. Was vooraf wel je gezicht met lauw water.

Geen make-up

Gebruik liever geen make-up. Als je toch make-up wilt gebruiken, neem dan de variant op waterbasis. Let op het etiket welke (irriterende) stoffen in de make-up verwerkt zitten.

Douchen

Douche niet te warm en niet te lang. Dit droogt je huid enorm uit, wat een averechts effect heeft op de acne.