Acne, puistjes, jeugdpuistjes…het zijn verschillende namen voor die ontzettend vervelende aandoening die zich met name in de pubertijd manifesteert. Acne is met name erg vervelend omdat het vaak in het gezicht voorkomt, in een tijd waarin de pubers het toch al moeilijk hebben met zichzelf en hun zelfvertrouwen. Puistjes hebben werkt daarin beslist niet mee.

De basis van acne is een ontsteking rondom de talgklieren waarbij deze meer talg produceren dan normaal, en ook nog eens dikker is in samenstelling. Talgkliertjes gaan verstoppen waardoor ontstekingen ontstaan. De oorzaken moeten we zoeken in de hormonale verandering in het lichaam tijdens de pubertijd, maar ook in bepaalde allergische reactie van huidreinigingsproducten, make-up of voeding.

Er bestaat heel veel ‘borrelpraat’ rondom dit probleem. Allemaal prachtige verhalen, maar de meeste berusten niet op waarheid, of is in ieder geval niet bewezen.

Wij zetten al deze fabels even voor je op een rijtje, zodat er vanaf nu gewoon duidelijkheid over is:

Fabeltje: Je krijgt puistjes van chocolade

Er is wetenschappelijk nooit een verband aangetoond tussen het hebben van puistjes en het eten van chocolade. Zelfs niet na een onderzoek met een groep pubers die op een chocoladedieet werden gezet.

Fabeltje: Tandpasta helpt tegen puistjes

Het is waar dat tandpasta de puistjes sneller doet uitdrogen, maar dat gebeurt dus ook met de huid daaromheen. Daarbij komt dat een puistje uitdrogen beslist niet hetzelfde is als een puistje verhelpen. Ook zitten er bepaalde stoffen in tandpasta die de huid kunnen irriteren, waardoor de puistjes hoogstwaarschijnlijk weer erger gaan worden. Gebruik tandpasta dus voor je tanden, en nergens anders voor.

Fabeltje: Het uitknijpen van puistjes is een prima oplossing

Een puistje uitknijpen is puur een cosmetische oplossing. Je bent van dat rare witte of zwarte puntje af. Maar in werkelijkheid maak je het alleen maar erger, doordat de omliggende talgklieren gaan ontsteken en verstoppen. Je houdt er ook rare littekens aan over.

Fabeltje: Puistjes komen van slechte hygiëne

De oorzaak van puistjes ligt in de talg die in grotere hoeveelheden aangemaakt wordt. De oorzaak ligt beslist niet in bacteriën als gevolg van een slechte hygiëne. Overigens is het wel zo dat jezelf nooit wassen mogelijk een negatieve invloed kan hebben, en jezelf té vaak wassen ook!

Fabeltje: Acne gaat vanzelf weer over als je ouder wordt

Acne komt het meeste voor bij jongeren in de pubertijd, als gevolg van de hormonale veranderingen in het lichaam. Maar ook ouderen kunnen nog steeds last hebben van puistjes. Het is dus niet zo dat puistjes altijd weggaan als je ouder wordt.

Fabeltje: Puistjes worden erger als je veel zweet

Op het moment dat je zweet, wordt je huid wat vetter. Maar dit veroorzaakt beslist géén puistjes. Wel is het zo dat het zout in je zweet de bestaande puistjes wat gevoeliger kunnen maken.

Fabeltje: Foundation lost het probleem op

Met een dun laagje foundation kun je je puistjes camoufleren. Prima idee, maar als je de puistjes niet meer ziet, betekent natuurlijk niet dat het probleem ook opgelost is. Dikke lagen make-up verstoppen de poriën van je huid en beletten het ademen van de huid. Slecht idee dus, en niet alleen maar als je last hebt van puistjes.

Fabeltje: Wondermiddeltjes die van alles beloven

Op internet spelen web-shops erg handig in op je wanhoop. Je bent bereid om alles te betalen voor een wondermiddeltje die je puistjes als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Trap hier niet in. Als het té mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook. Pure geldklopperij!

Wat helpt dan wel?

In het volgende artikel over jeugdpuistjes ga ik nader in op de middelen die wél helpen!