Jeugdpuistjes krijgen is erg vervelend, maar als je er heel serieus last van gaat krijgen kan dit hele grote psychologische gevolgen hebben. Het is dus zaak om hier tijdig iets aan te doen. Je kunt natuurlijk een wondermiddeltje op internet kopen, maar na vele tientallen of honderden euro’s zal je er achter komen dat deze middeltjes niet doen wat ze beloven, tenminste in de 99% van de gevallen.

Maar wat helpt dan wel voor jeugdpuistjes? We hebben even een overzicht gemaakt van medicijnen met werkzame stoffen die écht helpen, die wetenschappelijk bewezen zijn. Natuurlijk is niet iedereen hetzelfde, en zal het dus ook niet bij iedereen op dezelfde manier werken. Maar tussen al deze oplossingen is een grote kans dat je jouw oplossing ook daadwerkelijk kunt vinden.

Benzoylperoxide

Dit middel is al sinds tientallen jaren vrij verkrijgbaar bij de apotheek, en is een prima middel bij een lichte vorm van acne. Het doodt de bacteriën die de uiteindelijke ontstekingen veroorzaken, en daarnaast ook remt het de overmatige groei van de nieuwe huidcellen. Je kunt dit bij de apotheek kopen, onder andere onder de naam Benzac.

Groot nadeel is het feit dat het als een soort bleekmiddel op kleding werkt. Wees hiermee dus heel voorzichtig tijdens het aanbrengen, want voordat je het weet kun je voor een fors bedrag aan kleding weggooien.

Anticonceptiemiddelen

Bij vrouwen en meisjes kan de anticonceptiepil een belangrijk hulpmiddel zijn. Meisjes in de pubertijd door de sterke reactie van de huid op de toename van het hormoon testosteron. Dit is een mannelijk hormoon die voor een hogere talgproductie zorgt. De anticonceptiepil levert het vrouwelijke hormoon progesteron, waardoor de hoeveelheid testosteron relatief gezien minder wordt. De huid wordt daardoor minder vet wordt en de talgproductie wordt beter in banen wordt geleid. Met als gevolg minder puistjes.

De anticonceptiepil Diane 35 werd hiervoor heel vaak voorgeschreven, maar gezien de recente problemen hiermee is deze pil nu verboden. Andere handelsnamen van soortgelijke producten zijn Yasmin en Yaz 24-4 (Yasminelle).

Het mag duidelijk zijn dat je de pil alleen op doktersrecept kunt krijgen.

Vitamine-A zuur (Retinoïden)

Op het moment dat Benzoylperoxide niet werkt, of niet afdoende is, wordt er vaak een medicijn ingezet die gebaseerd op Vitamine-A zuur. Dit is te verkrijgen als zalf, gel of crème en wordt meestal verstrekt bij milde tot matige vormen van acne. De werkzame stoffen hierin zijn Tretinoïne of Adapaleen. In ernstige gevallen wordt een medicijn voorgeschreven met de werkzame stof Isotretinoïne.

Beide stoffen, Tretinoïne en Adapaleen, werken even goed. Het gebruik van Adapaleen is aan te raden, omdat deze stof voor veel minder irritatie van de huid zorgt.

Antibiotica

Als er sprake is van een ernstige vorm van acne, of als voornoemde middelen niet werken, kan er antibiotica voorgeschreven worden. Dit dood de bacteriën die de verstoppingen veroorzaken en daarnaast werken sommige antibiotica ook nog eens ontstekingsremmend.

Nawoord

Hoe jouw lichaam reageert op deze middelen is voor iedereen weer anders. Het is dus beslist niet te zeggen welk middel het allerbeste werkt. In de meeste gevallen is het een kwestie van proberen welke behandeling het beste werkt voor jouw vorm en mate van acne.