Dat roken slecht is, weten we allemaal wel. Toch rookt een groot deel van Nederland vrolijk verder, zonder stil te staan bij de mogelijke consequenties hiervan. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook dat van je directe omgeving. Om je toch nog een keer met je neus op de feiten te drukken, wil ik even je geheugen opfrissen met de negatieve gevolgen van het roken.

Kankerverwekkend

Op het moment dat je rookt, inhaleer je meer dan 40 kankerverwekkende stoffen. Deze stoffen zorgen er voor dat je lichaamscellen niet meer weten wanneer ze moeten stoppen met de celdeling, waardoor kankergezwellen ontstaan. En dan spreek ik niet alleen over je longen, maar ook in andere delen van je lichaam. De soorten kanker die uitgelokt kunnen worden door het roken zijn:

Hart- en vaatziekten

De rook die je inademt tijdens het roken passeert eerst je longen, waarna het in je bloed terecht komt. Dit heeft direct gevolgen voor je bloedvaten en hart. Een directe link is te leggen tussen mensen die roken, en de volgende aandoeningen met betrekking tot hart- en vaatziekten:

Huidaandoeningen

In de sigaretten zitten ook een aantal stoffen die een directe invloed uitoefenen op de staat van je huid. De bloedvaten worden nauwer, dus wordt de bloedcirculatie minder. Hierdoor kunnen minder voedingsstoffen en zuurstof je huid bereiken. Dit heeft de volgende gevolgen voor je huid:

Invloed op je seksleven

Er is een duidelijk aangetoond verband tussen roken en het seksuele leven. De vruchtbaarheid wordt fors aangetast, zowel bij vrouwen als bij mannen. De kwaliteit van sperma en eicellen is beduidend minder bij rokers. Mede daardoor komen rokende vrouwen eerder in de overgang. Ook de potentie, je libido, wordt aangetast door het roken. Een direct verband is te leggen tussen roken en erectieproblemen. Deze problemen kunnen al ontstaan op relatief jonge leeftijd. Om even de gevolgen op een rijtje te zetten:

Je omgeving

Ook je omgeving heeft last van jouw roken. Dit noemen we meeroken, ofwel passief roken. Dit geldt niet alleen voor de mensen die om je heen leven, maar ook de ongeboren baby in je buik. Jazeker, deze rookt ook mee! Ook krijgt het ongeboren kind minder voedingsstoffen doordat de bloedvaten nauwer worden als gevolg van het roken. Hierdoor is het geboortegewicht van een baby met een rokende moeder altijd beduidend lager dan die van een niet-rokende moeder.

Inmiddels is al aangetoond dat de algemene gezondheid op rookvrije werkplekken fors is verbetert. Dit is gemeten door het ziekteverzuim in de gaten te houden en de periodes van voor en na het rookverbod te vergelijken. Een duidelijke daling is zichtbaar.

Dit wil je natuurlijk niet horen

Nee, natuurlijk niet. De verstokte roker verstopt zich altijd achter problemen die verhinderen dat je kunt stoppen. “Nu even niet…”.

Sta jij ook altijd met je mond vol tanden als je kleine kinderen vragen waarom je rookt en wanneer je gaat stoppen? Juist, gewoon stoppen dus…