Het bekende dagelijkse probleem: Je hebt lekker gekookt, en uiteindelijk blijven de groenten liggen op het bord van de kids. Gelukkig niet bij iedereen, maar veel kids hebben een aversie tegen groente. Toch zijn er een aantal trucjes om toch te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.En dan bedoel ik op een natuurlijke manier, gewoon door voldoende groente en fruit te eten. Hoe? Lees snel verder!

Waarom sommige kinderen geen groenten eten

Van oudsher is smaak een manier om te overleven. De smaakpapillen in je mond registreren smaken zoals bitter, zout, zoet en zuur. Met name de bittere smaak was een alarmerende smaak, want bittere planten en bloemen zijn heel vaak giftig. Zoet is vaak een teken dat het veilig is om dit te eten.

Kinderen hebben veel meer smaakpapillen dan hun ouders. Een volwassen persoon heeft er ongeveer 10.000, terwijl de kids veel meer hebben. Je zou dus kunnen stellen dat kinderen veel beter kunnen proeven, en dus bijvoorbeeld een bittere smaak veel beter waar kunnen nemen. Ook pittige gerechten wordt veel intenser beleeft. Ook daarom eten kinderen vaak minder pittig dan hun ouders.

De smaak van groenten, die heel divers is, wordt door kinderen dus veel intenser beleeft.

Hoeveel groente en fruit?

Volgens de gegevens van het Voedingscentrum, moet een kind in de groei minimaal 75 gram groenten en twee stuks fruit per dag eten. Deze twee zijn niet uitwisselbaar, omdat groente hele andere voedingsstoffen bevat dan fruit. Als jouw kids niet zo welwillend zijn in het eten van groente en fruit, moet je dus creatief zijn. Creatief zijn om die dagelijkse strijd aan de tafel zo veel mogelijk te vermijden.

Wees creatief om je kind groente en fruit te laten eten!

Op het moment dat een kind in de groei niet, of niet voldoende, voedingsstoffen binnenkrijgen, heeft dit gevolgen voor de lichamelijke en mentale ontwikkeling. Zonder de juiste voedingsstoffen zal bijvoorbeeld de ontwikkeling en de efficiëntie van de hersenen achterblijven, met alle gevolgen van dien op school.

Een aantal tips om toch groente en fruit te laten eten:

Geef het goede voorbeeld
Als jij zelf geen groente eet, zal je kind dit natuurlijk ook niet doen. Geef dus het goede voorbeeld.

Variëren is belangrijk
Varieer niet alleen in verschillende soorten groente en fruit, maar ook in de bereidingswijze. Denk hierbij aan smoren, bakken, koken of zelfs rauw.

Eten is een familiemoment
Ga niet als gezin voor de TV eten, of laat je kind niet achter de computer eten. Dit leidt enorm af, waardoor het eten koud wordt en er dus niet lekkerder op wordt. Eten is een familieaangelegenheid aan tafel. Een moment van de dag waarop iedereen samen is en zijn of haar zegje kan doen. Neem de tijd hiervoor!

Proberen
Geef niet té snel op. Een kind moet eerst ongeveer 10 maal iets geproefd hebben voordat het aan de smaak gewend is.

Combinatie
Als er een groente is wat je kind beslist niét lust, combineer dit dan met een groente was hij wél lust. Maak er desnoods een mix van.

Zelf kiezen
Neem je kind mee als je boodschappen doet, en laat deze (deels) zelf kiezen welke groente er gegeten wordt.

Meehelpen
Laat je kind meehelpen met het bereiden van het eten. Groenten schoonmaken of fruit schoonspoelen. Iets wat ze zelf gemaakt hebben, wordt eerder gegeten.

Felle kleurtjes
Maak iets met felgekleurde groenten, en niet met bijvoorbeeld de saaie witlof. Maak er ook iets leuks van op het bord, door bijvoorbeeld een gezichtje te maken van groente en fruit.

Vooral geduld
Lukt het vandaag niet? Maak er dan geen punt van en probeer het morgen weer. Probeer dit gemis aan voedingsstoffen wel te compenseren met een gezond tussendoortje.