Telefoon gsm stralingHet is nog steeds niet onomstotelijk bewezen dat de straling van je gsm schadelijk is voor je gezondheid, met name voor je hersenen.

Toch weten we hier nog niet veel van, omdat het product gsm nog relatief jong is. Veel mensen maken zich hier toch zorgen over, en gelijk hebben ze. Waarom risico’s nemen als het tegendeel nog steeds niet bewezen is?

Hierbij geef ik je een aantal hele nuttige tips om de hoeveelheid straling in ieder geval zo veel mogelijk te beperken. Voor de volle 100% vermijden zal wel niet lukken, maar dit is wel een goed begin.

De eerste seconden

De straling van je gsm is de eerste seconden van de verbinding het sterkst. Wacht daarom even 2 seconden na het opnemen, voordat je je telefoon tegen je oor drukt.

Beperk je beltijd

Dit is natuurlijk een inkopper, maar beperk zo veel mogelijk je bel-tijd. Als je gewoon thuis bent kun je natuurlijk ook gewoon gebruiken van de vaste telefoon.

Een oortje met- of zonder draad

In ieder geval verplicht in de auto, maar op andere plaatsen beslist geen gek idee om straling zo veel mogelijk te vermijden. Als je gebruik maakt van een oortje met draden, dus gewone oordopjes, heb je hiervan geen last van straling, maar de draden kunnen wel de straling van de gsm doorsluizen naar je hoofd.

Ondanks dat, is dit altijd nog 10-30 keer lager dan wanneer je je telefoon normaal zou gebruiken. Een draadloos oortje, dus met bluetooth, heeft geen draad tussen telefoon en oortje. Er is dus geen overdracht van straling. Natuurlijk heeft de bluetooth wel een bepaalde straling, maar dit is heel erg miniem: Ongeveer 300 – 1000 keer kleiner dan wanneer je je telefoon gewoon aan je oor zou houden.

Een goede ontvangst

Op het moment dat je aan het bellen bent op een plaats waar de ontvangst slecht is, vergroot je gsm automatisch het vermogen, waardoor de straling ook hoger wordt. Onnodig te zeggen dat daarmee je blootstelling aan de straling ook hoger wordt.

Op het moment dat je een optimaal ontvangst hebt, is de straling wel tot 1000 x kleiner dan op het moment dat je een hele slechte ontvangst hebt. Hoe meer streepjes, hoe beter de ontvangst, hoe minder straling.

Ga dus niet bellen in een lift, een trein, een metro of in een ondergrondse parking, maar wacht even tot je weer vol bereik hebt.

Sms’en is beter dan bellen

Een berichtje versturen is uiteraard veel beter, want je telefoon bevindt zich op een afstand van je lichaam. Bovendien is een berichtje heel erg kort qua signaal.

Bewaar je telefoon niet in je broekzak

Ook in stand-by-stand zend de telefoon nog steeds regelmatig signalen uit, om je provider te laten weten waar je bent. Het is niet bewezen, maar er is een kans dat deze straling, als je gsm in je broekzak zit, invloed heeft op met name je vruchtbaarheid.

Conclusie

De GSM helemaal vermijden zal nooit lukken, maar je kunt wel veel doen om de blootstelling aan mogelijk gevaarlijke straling zo veel mogelijk te beperken. Met behulp van voorgaande tips kun je dit al reduceren tot een fractie van het normale niveau.