Huh? Een nieuwe manier om af te vallen? Ja en nee. Uit een onderzoek is gebleken dat mensen die de kachel regelmatig opstoken naar een temperatuur van 23 graden of meer, minder lichaamsvet hebben en dus slanker zijn. Hoe dit in elkaar steekt, kun je verderop lezen!

Overgewicht en temperatuur

In de wetenschap was het altijd een aanname dat een hoge temperatuur in huis een sterke bijdrage levert aan het vormen van overgewicht. Wetenschappers van een Britse Universiteit wilden dit nu wel eens onderzoeken, om deze aanname te kunnen bewijzen. Maar tot hun verbazing bleek de aanname helemaal fout te zijn. Het tegenovergestelde bleek wél waar te zijn: Hoge huistemperatuur zorgt voor minder lichaamsvet, dus juist een lage huistemperatuur zorgt voor overgewicht.

Verwarming hoger opstoken…

De proefpersonen uit het onderzoek die regelmatig de verwarming opstoken tot een temperatuur van 23 graden of hoger, zijn dus over het algemeen dunner. De wetenschappers hebben ook uitgezocht wat hiervan de waarschijnlijke oorzaak is:

Het is een bewezen feit dat de eetlust meestal afneemt als de temperatuur hoog is. Denk je maar eens in: Als het bloedheet is in de zomerperiode, heb je niet veel zin aan eten, en al zeker geen warm eten. Daarbij komt het feit dat je lichaam meer energie verbruikt om de hitte om je heen weer kwijt te raken en het lichaam op een constante temperatuur te houden.

Je krijgt dus minder energie binnen doordat je minder eet, terwijl je wel meer energie verbruikt om je lichaam op een constante temperatuur te houden. Conclusie: Je lichaam verbruikt lichaamsvet om toch aan de energiebehoefte te kunnen voorzien, waardoor je dus afvalt.

Comfortabele temperatuur

Volgens dezelfde onderzoekers is een temperatuur tussen de 20,3 en de 23 graden de meest behaaglijke temperatuur om je thermostaat op in te stellen. Het is dan voor je gevoel niet te warm, maar ook niet te koud. Dit geldt overigens voor de ruimtes waarin je niet veel beweegt, zoals de woonkamer. De slaapkamer moet een lagere temperatuur hebben voor een goede en efficiënte nachtrust.

Aan de andere kant is de verwarming opstoken natuurlijk niet erg milieuvriendelijk, en gaat tegen alle regels in van geld besparen en vermindering van CO2-uitstoot. Om toch van de voordelen van de warmte te kunnen genieten, kun je dus ook gewoon een extra trui aantrekken. Véél milieuvriendelijker, vriendelijker voor je portemonnee, en het heeft hetzelfde effect.