Voor de liefhebbers van chocolade heb ik goed nieuws: Het eten van cacao herstelt de werking van cortisol, de lichaamseigen stof die belangrijk is als ontstekingsremmer. Dus nu maar aan de chocoladeletters?

Chocolade en cacao

Voor de productie van chocolade wordt voor het overgrote deel cacao gebruikt. De cacao komt uiteindelijk uit cacaobonen, wat de pit is van de vrucht die groeit aan de cacaoboom. Het is vooral deze cacao in de chocolade die de voordelen in werking zetten. Over het algemeen kun je stellen dat pure chocolade de meeste cacao bevat, tenminste 54%. Er zijn zelfs chocolade-soorten die maar liefst 87% cacao bevatten. Daar tegenover staat dat witte chocolade helemaal geen chocolade is. Voor het maken van deze lekkernij wordt helemaal geen cacao gebruikt, en heeft dus niet de voordelen voor de gezondheid. Melkchocolade is een mengelmoes van pure chocolade en witte chocolade. Onnodig te zeggen dat pure chocolade dus de beste variant is voor de gezondheid.

De werking van cacao op je gezondheid

Om eerst even aan te geven wat chocolade, en speciaal cacao, allemaal voor ons lichaam kan doen, eerst even een opsomming:

Cacao als ontstekingsremmer

Cacao heeft de eigenschap om de natuurlijke werking van cortisol te herstellen. Cortisol is een lichaamseigen stof wat een belangrijke ontstekingsremmer is. Bij heel veel ontstekingsziekten die chronisch zijn, is de efficiënte werking van cortisol, als ontstekingsremmer, sterk aangetast. Deze afname van functionaliteit wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door de ophoping van schadelijke zuurstofdeeltjes.

Aangezien cacao heel rijk is aan flavonoïden, een hele sterke antioxidant die deze schadelijke zuurstofdeeltjes onschadelijk kan maken. Hierdoor kan cacao dus meehelpen om het cortisol te herstellen en daarmee dus de ontstekingsremmende werking.

Overigens is het niet alleen cacao die deze eigenschap bezit. In feite alle voedingsmiddelen die flavonoïden en/of epitechine bevatten, hebben hetzelfde effect.

Het onderzoek waarop deze conclusie is gebaseerd is namelijk uitgevoerd in opdracht van de bekende chocoladefabrikant De Ruijter, je weet wel: die van je broodbeleg. Maar dat neemt niet weg dat je je dus niet schuldig hoeft te voelen als je wat meer (pure) chocolade eet.