Het kopen en roken van cannabis is in Nederland al behoorlijk ingeburgerd. Dit heeft voordelen in verband de controle op het product, maar ook hele grote nadelen. Door de relatief eenvoudige verkrijgbaarheid gaan met name steeds meer jongeren cannabis roken. Ok, laten we eerlijk zijn: Zo nu en dan een blowtje moet kunnen, maar het begint een probleem te worden als er sprake is van een verslaving. Jazeker, ook aan cannabis kun je verslaafd raken.

Ondanks het feit dat cannabis redelijk vrij verkrijgbaar is, hebben de meeste mensen geen of weinig kennis hierover. Daarom voor vandaag even 5 veel gestelde vragen, én antwoorden, over cannabis.

Wat is cannabis eigenlijk?

Het woord ‘cannabis’ wordt heel vaak foutief gebruikt, meestal als men gewoon wiet bedoeld. Maar dat is niet helemaal correct. Cannabis is een verzamelnaam van onder andere hasj en wiet (of marihuana). Beide producten worden geoogst van de vrouwelijke hennepplant Cannabis Sativa, kortweg Cannabis, genoemd.

Verwarrend? Ze komen inderdaad van dezelfde plant, maar marihuana, de wiet dus, wordt gemaakt van de bloemtoppen van een vrouwelijke, liefst onbevruchte, plant. Hasj daarentegen, wordt gemaakt van de hars van de plant, en is een graadjes sterker. In beide gevallen is THC de meest belangrijke werkende stof die invloed heeft op je lichaam tijdens het roken hiervan.

Hoe reageert je lichaam op het blowen?

Dit is heel lastig te beantwoorden. Ieder persoon reageert anders na het roken van cannabis. Het hangt af van je persoonlijkheid, van het gebruik en van de omstandigheden van dat moment. Sommige mensen krijgen angstaanvallen en gaan zich erg ‘down’ voelen, anderen krijgen een gigantische ‘lach-kick’. Ook zijn symptomen van paranoia en verwarring mogelijk.

Wanneer ben je verslaafd?

Lichamelijk gezien is cannabis niet verslavend. Geestelijk gezien juist wel. Stel dat iemand regelmatig blowt om rustig te worden en om zijn of haar problemen even te vergeten, dan verlangen de hersenen daar naar terug, juist omdat het zo’n goed gevoel geeft. Even een moment zonder zorgen en stress. Op dat moment is er sprake van een geestelijke verslaving. Het blowen is dan vaak belangrijker dan al het andere in het leven…

Kun je een verslaafde herkennen?

Menigeen zal natuurlijk de kenmerkende geur van cannabis herkennen: een zoete, sterk ruikende geur. Daarnaast zijn er lichamelijke kenmerken zoals verwijde pupillen en rode ogen. Een cannabisgebruiker is vaak loom en wat suffig, of juist heel erg opgewekt. Dit hangt met name af van de persoonlijkheid en de omstandigheden waarin de cannabis gebruikt wordt. Iemand die regelmatig cannabis gebruikt heeft vaak ook last van concentratieproblemen. Op het moment dat je meerdere van deze kenmerken herkent bij iemand, kun je er gerust vanuit gaan dat deze cannabis gebruikt.

Hoe moet je afkicken?

Er zijn al heel wat wetenschappelijke studies gedaan naar het afkicken van cannabis met behulp van medicijnen. Maar daar zijn tot op heden nog weinig resultaten uit gekomen. Hoewel de meeste behandelmethoden aangepast moeten worden naar de persoonlijkheid van de patiënt, worden er regelmatig goede successen geboekt bij het toepassen van Cognitieve Gedrags Therapie (CGT)