In één van de vorige artikelen hebben we de grootste boosdoener voor een slechte nachtrust al even aan de kaak gesteld: Stress! Maar er zijn veel meer factoren die invloed hebben op een goede nachtrust. In dit artikel gaan we ze allemaal even stuk voor stuk behandelen.

Uitslapen = ritme verstoren

Het is natuurlijk heerlijk om in het weekend lekker lang uit te slapen, maar deze extra uurtjes kunnen je biologische ritme behoorlijk in de war schoppen. Op het moment dat je op maandagmorgen weer vroeg op moet, zit je weer in een ander ritme. Ga op gezette tijden naar bed, en sta op een ‘normale’ tijd weer op. Als je eenmaal in dit ritme zit, val je sneller in slaap en ben je beter uitgerust in de ochtend.

Slaap niet met je hond of kat

Het is heerlijk om met je hond of kat te slapen, maar dit gaat bijna zeker je nachtrust verstoren door vreemde bewegingen. Ook de huid- en haarresten van het huisdier zorgen er voor dat je verstoord wordt in je nachtrust.

Zet de TV op tijd uit

Hoewel een TV op je slaapkamer een hele slechte zaak is, moet je er in ieder geval voor zorgen dat je niet in slaap valt terwijl de tv nog volop staat te brullen. Tijdens je slaap worden deze indrukken nog steeds door je hersenen verwerkt, en door deze verhoogde hersenactiviteit is je slaap minder diep. Met name nieuwsprogramma’s en gewelddadige programma’s zorgen voor een hele hoge hersenactiviteit, zelfs terwijl je slaapt!

Vermijd blauw licht

Kijk eens om je heen in de slaapkamer: Je wekker, je mobieltje, een computer, de tv…allemaal apparaten die een kortgolvig, blauw licht uitstralen. Dit licht bootst de zon na, waardoor je hersenen voor de gek worden gehouden. Je hersenen denken dat het overdag is, en je zult dus minder snel in slaap vallen, of in ieder geval minder diep slapen.

Géén slaapmutsje

Hoewel het natuurlijk erg verleidelijk is om voor de nacht nog even een alcoholisch slaapmutsje te nemen, is dit toch niet de juiste manier. Natuurlijk val je daardoor sneller in slaap, maar de kwaliteit van de slaap is een stuk slechter. In feite schiet je hiermee dus niets op. Een kopje groene thee is een betere keus…

Géén sport voor het slapen gaan

Laat op de avond sporten zorgt er voor dat je moe bent en snel in slaap zult vallen. Helemaal fout! Je spieren zijn dan misschien wel moe, maar je lichaamstemperatuur en je energieniveau is nog veel te hoog om je lichaam te laten rusten. Ga dus gedurende de laatste drie uren voordat je naar bed gaat, niet meer sporten.

Géén koolhydraten

Ga, vlak voordat je naar bed gaat, geen muesli of andere koolhydraat-rijk eten meer nemen. Dit zorgt voor een directe verhoging van de bloedsuikerspiegel waardoor een gigantische energieboost krijgt. En dat is het laatste wat je nodig hebt voor een goede nachtrust.