In heel Europa heeft de e-sigaret de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Overal zie je gespecialiseerde winkeltjes als paddenstoelen uit de grond verschijnen, en sommige die met hetzelfde tempo weer de deuren moeten sluiten.

Is e-sigaret een hype, of is het daadwerkelijk een hulpmiddel die je kan helpen om te stoppen met roken. Lees snel verder!

Wat is de E-sigaret

De elektronische sigaret, of kortweg de E-sigaret, is een vervanging voor de traditionele sigaret om op een minder schadelijke manier toch de behoeftes van de gebruiker te kunnen bevredigen. Het is uitgevoerd als een elektronische inhalator waarbij een vloeistof, wel of niet met nicotine, wordt omgezet in damp wat men kan inhaleren. Er komt géén tabak aan te pas, en ook geen vuur. Daarom komen er geen schadelijke stoffen zoals teer en koolmonoxide in het lichaam. Volgens de e-sigaret fans de grootste boosdoeners voor longkanker en andere rook-gerelateerde aandoeningen.

Het klinkt allemaal heel erg mooi, maar is het allemaal waar? Zijn er alléén maar voordelen, of kent het systeem ook nadelen?

De fans van de elektronische sigaret, en natuurlijk de fabrikanten, beweren dat het een goed hulpmiddel is om het roken te verminderen en de inname van schadelijke stoffen tot een minimum te beperken. In theorie zal dit misschien wel kloppen, maar er kleeft ook een groot nadeel aan. Waarschijnlijk gaan jongeren eerder beginnen met roken, vanwege de ‘beperkte’ gevaren van de Elektronische Sigaret. Een soort vals gevoel van ‘veiligheid’.

Hulpmiddel bij het stoppen met roken

Uit een recent onderzoek van de universiteit van Geneve is gebleken dat sommige rokers inderdaad het traditionele roken verruilen voor de elektronische variant, en er in slagen om het roken te verminderen of zelfs te stoppen. Voor de meeste gebruikers is dit een belangrijke reden om de Elektronische sigaret aan te schaffen.

Het klinkt in feite ook logisch: E-sigaretten kun je vullen met een vloeistof waarin meer of minder nicotine zit. Je zou dus kunnen beginnen met een ‘normale’ dosis nicotine, en dit iedere week een beetje verlagen. Ok, dan is het teer en koolmonoxide probleem opgelost, en de nicotine kun je verlagen. Maar daarmee is de gewoonte van het roken nog niet afgeleerd. De gewoonte om iets in de hand te hebben. 100% stoppen met roken, met behulp van een Elektronische Sigaret lijkt dus een utopie, maar het is (naar alle waarschijnlijkheid) niet slechter voor je gezondheid.

Een aanmoediging om te beginnen met roken

Aan deze relatief positieve punten, kleven ook nadelen. De E-sigaret zou jongeren een gevoel van ‘valse veiligheid’ geven, en daardoor toch beginnen met roken, omdat het ‘geen gevaar oplevert’. Daarnaast is de Elektronische Sigaret natuurlijk vele malen goedkoper dan traditioneel roken. Al met al voor jongeren goede redenen om het toch maar eens te proberen: Goedkoop en ongevaarlijk. Naar alle waarschijnlijk zijn het juist deze jongeren die dan op latere leeftijd toch over gaan stappen op traditioneel roken, wat dus uiteindelijk een averechts effect heeft op de eerder genoemde positieve effecten.

Daarbij komt dat de marketing heel erg gericht is op jongeren. Allerlei spaakjes, kleurtjes en hippe designs moeten de jongeren overhalen om erbij te horen, om cool te zijn door elektronisch te roken. Waarschijnlijk erg effectief, maar erg twijfelachtig van de fabrikanten om zich te richten tot deze sterk beïnvloedbare doelgroep.

Conclusie

Wat ook de reden is waarom je met e-roken begint, bedenk heel goed waar je aan begint. Nog lang niet alles is bekend over het e-roken, met name met betrekking tot de gezondheid. De onderzoeken die tot nu gedaan zijn, zijn meestal onderzoeken van fabrikanten waarin vaak de positieve punten toegelicht worden, en de negatieve punten ‘vergeten’ worden. Het is natuurlijk niet voor niets dat de overheid, zowel op nationaal als op internationaal niveau, zeer terughoudend is over deze vervanging van het traditionele roken.