In de zomerperiode voel je je helemaal goed, lekker met vakantie, leuke dingen in het vooruitzicht en lekker buiten zijn in het zonnetje. Maar zodra de thermometer begint te dalen en de bladeren vallen van de boom, voel je je steeds slechter: weinig energie, constant moe, steeds willen slapen en over het algemeen een toename in gewicht door de behoefte aan calorierijk voedsel. Voor velen is dit een jaarlijks terugkerend ritueel: Je hebt een winterdepressie!

Wat is een winterdepressie?

Volgens de geleerden is een winterdepressie niets anders dan een ontregeling van het biologische ritme van je lichaam. De dagen worden korter, de nachten langer, en als gevolg hier van lopen een aantal belangrijke biologische processen in je lichaam niet meer gelijk met de werkelijkheid. Het directe gevolg is, dat het lichaam een aantal stoffen vrij zal geven, of juist zal stoppen, op de verkeerde momenten van de dag. Op het moment dat dit niet gewenst is, zullen deze overbodige stoffen resulteren in gezondheidsklachten, met name moeheid en lusteloosheid.

Een voorbeeld hiervan is Melatonine, een stof die door het lichaam aangemaakt wordt zodat je slaperig wordt en gemakkelijker in kunt slapen als je naar bed gaat. Bij mensen die last hebben van een winterdepressie, maakt het lichaam meer Melatonine aan dan nodig is. Gevolg is dat je jezelf moe en lusteloos voelt, en de neiging hebt om de hele dag in je bed te blijven liggen. Je wilt alleen maar slapen…

De symptomen van een winterdepressie

De exacte symptomen van een winterdepressie verschilt van persoon tot persoon. Maar over het algemeen kunnen de volgende symptomen belangrijke aanwijzingen zijn voor een winterdepressie:

De behandeling van een winterdepressie

Een winterdepressie zal bij het aanvangen van het voorjaar in de meeste gevallen vanzelf verdwijnen. Maar bij sommige mensen is de depressie in de winterperiode zo erg, dat een behandeling noodzakelijk is, om de winter sowieso door te komen in alle gezondheid.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

Lichttherapie
Deze vorm van behandeling is de laatste jaren heel sterk toegenomen. Uit onderzoek is gebleken dat een correct uitgevoerde lichttherapie een grote effectiviteit heeft op de winterdepressie. Het principe is eenvoudig: Na het ontwaken wordt je zo snel mogelijk blootgesteld aan intens licht, waardoor je biologische ritmes ook wakker worden. Het lichaam zal denken dat het een hele zonnige dag is, waardoor alle processen weer gelijk lopen met je eigen dagritme.

Antidepressiva
Natuurlijk kun je ook ‘gewoon’ antidepressiva’ gaan slikken. Deze zijn voor een grote groep wel effectief, maar het grote nadeel is het feit dat er altijd bijwerkingen zijn. Daarnaast duurt het altijd een paar weken voordat de medicijnen effect op het lichaam hebben.

Sint Janskruid
Voor de mensen die geen normale medicatie willen nemen, is er het Sint Janskruid. Hoewel het effect nog niet volledig onderbouwd is, heeft het toch positieve effecten voor een grote groep mensen die aan een winterdepressie lijden. Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats, want het Sint Janskruid kent ook bijwerkingen, met name in de interactie met normale medicatie en voedingsmiddelen. Overleg dit dus altijd met je behandelend arts!