Het nieuwe wintersportseizoen staat alweer voor de deur. Tijd om je voor te bereiden op een welverdiende week wintersport. Dat wintersport een activiteit is wat niet zonder gevaar is, weten de meeste mensen wel.

Iedereen doet oefeningen om botbreuken tegen te gaan, en er wordt druk geshopt voor warme kleding. Maar vaak wordt het fenomeen ‘sneeuwblindheid’ vergeten. Als je er last van krijgt kan dit je vakantie behoorlijk bederven!

Wat is sneeuwblindheid precies?

Het witte oppervlakte van de sneeuw weerkaatst een gigantische hoeveelheid UV-stralen, waaraan het uitwendige oog schade kan oplopen. Hierdoor ontstaan er kleine brandwondjes die een puntige vorm hebben. Op het moment dat je je ogen niet beschermd tegen deze agressieve vorm van UV-straling, kan dit een erg vervelend einde betekenen van de wintersportvakantie. In de meeste gevallen gaat het vanzelf weer over, maar in extreme gevallen kan er blijvende schade ontstaan.

De symptomen van sneeuwblindheid

Zodra je tijdens de wintersport last krijgt van brandende en tranende ogen, ben je al te laat. Toch is het belangrijk welke symptomen horen bij sneeuwblindheid:

Wat kun je doen?

Op het moment dat iemand last heeft van sneeuwblindheid, is het van belang om een arts te waarschuwen. In de meeste gevallen gaat de sneeuwblindheid binnen 24 weer over, maar bij ernstig letsel is een doktersbehandeling noodzakelijk. Ga dus voor alle zekerheid even bij de arts langs. Je kunt beter een keer te veel naar de arts gaan, dan een dag te laat. Als je de taal niet spreekt, zorg dan dat je iemand meeneemt die de taal wel spreekt.

Je kunt zelf de beide ogen van het slachtoffer afdekken met een niet-drukkend verband. Dit schermt de ogen af van het licht en vermijd irriterende oogbewegingen.

Indien het slachtoffer contactlenzen draagt, laat deze dan door het slachtoffer zelf verwijderen. Ga hier niet zelf mee aan de slag, omdat de kans op schade dan erg groot is.

Voorkomen is natuurlijk beter!

Als je toch gaat winkelen voor warme skikleding, vergeet dan niet om ook oogbescherming te kopen. Als je het goed wilt doen, moet je skibril voldoende bescherming geven, maar ook je gewone zonnebril die je waarschijnlijk gaat dragen op al die momenten dat je even niet aan het skiën bent.

De bril moet in ieder geval het EU-keurmerk dragen, en een afdoende beschermende factor hebben. Hoe hoger het nummer, hoe beter de bescherming. Maar ook: Hoe donkerder de glazen. Vraag de verkoper om goed advies!

Ook moet je bril, met name je gewone zonnebril, voldoende grote glazen hebben die invallende lichtstralen vanaf de zijkant/onderkant/bovenkant voldoende afdekken. Bij een skibril is dit vaak geen groot probleem, omdat deze het grootste deel van het gezicht al afdekken.

Alleen met een goede voorbereiding kun je van je skivakantie een groot succes maken, zonder ongemakken!