In het straatbeeld is het inmiddels volledig geaccepteerd: Jongeren, en ook ouderen, die met hun oordopjes muziek luisteren terwijl ze van A naar B lopen, of zelfs wanneer ze aan het werk zijn. Het gemak van de MP3-spelers om muziek in een heel compacte vorm mee te kunnen nemen heeft het straatbeeld totaal veranderd. Aan de andere kant zijn er ook gevaren verbonden aan het gebruik hiervan: Beetje bij beetje kan de gebruiker last krijgen van gehoorschade, als het geluid té hard staat. En de gebruiker weet dit zelf vaak niet!

Het geluid van een MP3 speler

Het geluid van een MP3-speler is op zichzelf nooit erg hard, maar omdat het oor hier direct aan wordt blootgesteld, zonder omgevingsverlies, is het aangenaam voor het oor, en dus voor de gebruiker. Vaak zie je iemand met oordopjes, terwijl je als buitenstaander ook mee kunt genieten. Dat is duidelijk een voorbeeld van een té hoog volume. De omgeving merkt het wel, maar de gebruiker heeft in de meeste gevallen helemaal niks in de gaten. Een kwestie van gewenning, maar dat voorkomt niet dat er toch gehoorschade op kan treden.

De symptomen van gehoorschade

Op het moment dat je té veel gebruik maakt van een MP3-speler, en dan spreken we van 90 decibel of hoger gedurende minimaal 30 minuten per dag, dan kun je last krijgen van de volgende symptomen:

Op het moment dat je last hebt van één of meerdere van deze symptomen, is het belangrijk om in ieder geval te stoppen met de MP3-speler, en contact op te nemen met je huisarts. Alleen dan kan definitieve beschadiging van het gehoor kunnen voorkomen.

Harde muziek en jongeren

Het zijn over het algemeen jongeren die gebruik maken van MP3-spelers, in wat voor vorm dan ook. Of dit nu een losse speler is, een onderdeel van een iPhone of Tablet, het effect is allemaal hetzelfde. Daarnaast heeft een groot deel van de jongeren al een beperkte mate van gehoorbeschadiging opgelopen door regelmatig bezoek aan discotheken en bars. Daardoor hebben ze de neiging om de MP3-speler nog harder te zetten. Op een bepaald moment zitten ze in een vicieuze cirkel: Harde muziek – Gehoorbeschadiging – muziek luider – nog meer gehoorbeschadiging – muziek nog luider etc.

Daarnaast is het natuurlijk erg ‘stoer’ om naar harde muziek te luisteren. Met name door dit laatste ligt het niet in de lijn der verwachtingen dat jongeren de volumeknop naar beneden zullen draaien. Voorlichting aan jongeren via radio, TV en andere kanalen zal dan waarschijnlijk ook weinig effectief zijn.

Zijn er oplossingen?

Zeker, er zijn altijd oplossingen. Maar het is de vraag of de industrie (lees: het geld) hieraan mee wil werken. Tegenwoordig zit er wel standaard een volumebeperking op de betere MP3-spelers. Hiermee kunnen ouders het maximum volume instellen, beschermd door een wachtwoord. Maar in de meeste gevallen wordt dit niet gedaan, of niet geaccepteerd door de jongere. Het mooiste zou zijn om de MP3-speler vanaf de fabriek aan te passen voor een maximum volume, maar wie gaat daar mee beginnen? Diegene die begint verkoopt waarschijnlijk veel minder spelers, dus iedereen wacht af en doet niets. Alweer een mooi voorbeeld van commerciële belangen die veel groter blijken te zijn dan gezondheid en welzijn.