Je lever ontgiften, of detoxen, klinkt misschien heel erg vreemd in je oren. Velen denken dat het een modegril is en zetten grote vraagtekens bij de werking hiervan. Maar toch is het wel iets om eens goed over na te denken: Het klinkt niet alleen logisch, maar het is in feite ook logisch: Het verwijderen van opeengestapelde gifstoffen in je lever, zodat deze weer haar werk kan doen. Bekijk het als een grote beurt voor de auto. Een kwestie van onderhoud van je lichaam.

Wat doet je lever?

Je lever heeft een hele belangrijke functie in je lichaam. Zonder je  lever zou je lichaam zichzelf vergiftigen, met de dood tot gevolg. Onnodig te zeggen dat je je lever goed moet onderhouden om problemen te vermijden.

De lever regelt het grootste deel van de chemische balans in je lichaam. Het bloed produceert onder andere gal, dat een belangrijke stof is om gif in je lichaam af te breken in verwerkbare porties, waarna het op natuurlijke wijze je lichaam kan verlaten. Ook passeert het bloed de lever nadat deze de darmen en de maag gepasseerd hebben. De lever breekt alle voedingsstoffen in het bloed af tot handzame ketens die gemakkelijker verwerkt kunnen worden door het lichaam zelf.

Het mag duidelijk zijn dat je lever dus een erg belangrijk orgaan is. Maar ook in de lever kan er wel eens wat misgaan.

Mogelijke problemen met de lever

De lever kan op verschillende momenten en manieren mankementen gaan krijgen. In veel gevallen merk je daar in eerste instantie niets van, maar indirect heeft dit wel gevolgen.

Even een lijstje van symptomen die aangeven dat je lever niet goed functioneert en dat een verandering in leefstijl beslist noodzakelijk is:

Iedere dag wordt ons lichaam blootgesteld aan allerlei giftige stoffen door ons voedingspatroon, of door wat we inademen. Dit zijn onder andere chemicaliën, pesticiden, conserveringsmiddelen, zware metalen en andere slechte stoffen.

Detoxen is dé oplossing

Door je lever te ontgiften, gaan alle leverfuncties weer beter en efficiënter werken, waardoor de symptomen zullen verdwijnen en je jezelf weer beter gaat voelen. Hoe dit kunt doen, lees je in een volgend artikel.