In het vorige artikel hebben we uitgelegd waarom het ontgiften van je lever, en eigenlijk je hele lichaam, zo belangrijk kan zijn voor het efficiënt functioneren van dit lichaam, en speciaal de lever.

De lever is een sterk orgaan

Het grootste probleem, als we het hebben over leveraandoeningen, is leververvetting. Dit kan ontstaan bij mensen die te veel alcohol gebruiken, te veel koolhydraten eten en/of een voedingspatroon hebben met te veel suikers hierin verwerkt. De lever kan van deze oorzaken voor een deel afsterven. Gelukkig is de lever een sterk orgaan, want ongeveer driekwart van de lever kan afgestorven zijn, voordat de lever ophoud met functioneren. Ook is de lever het enige orgaan wat zichzelf kan regenereren, dus zichzelf vernieuwen. Maar als de beschadigingen onherstelbaar zijn, is een levertransplantatie de enige oplossing.

Maar zo ver laten we het niet komen. We gaan detoxen, we gaan de lever en je lichaam een groot plezier doen met een grote beurt!

Detoxen in 4 stappen

Je lever en je lichaam ontgiften is in basis helemaal niet zo lastig om te doen. Je moet er gewoon heel goed op letten wat je eet, en vooral wat je niet eet. Het principe is simpel: Vermijd voedingsstoffen die giftige stoffen bevatten, en eet meer voedingsstoffen die de leverfunctie kunnen ondersteunen. Klinkt eenvoudig, maar om je een beetje op weg te helpen, hebben we het ontgiften even in 4 stappen opgedeeld. Op deze manier is het overzichtelijk en kun je gewoon bij iedere stap afstrepen.

Stap 1: Geen giftige stoffen meer

Verminder, of liever elimineer, alle mogelijke giftige stoffen in je leven. Vermijd daarom zo veel mogelijk de volgende stoffen:

Stap 2: Vermijd schadelijke voedingsmiddelen

Ook in je voeding zitten giftige stoffen. Natuurlijk staat dit niet op het etiket, maar als je goed nadenkt, is het eigenlijk logisch om de volgende voedingsmiddelen te vermijden:

Stap 3: Herstellen van je lever

Ga nu je voedingspatroon aanpassen, en eet vooral voedingsmiddelen die de regenererende functie, dus het zelfherstellende vermogen, van je lever kan ondersteunen. Natuurlijk moet dit wel onderdeel zijn van een gebalanceerd voedingspatroon!

Stap 4: Weer opbouwen van je lever

Nu is het tijd om zo veel mogelijk voedingsmiddelen te eten die de gezondheid en de efficiënte werking van je lever ondersteunen. Dit zijn voornamelijk kruiden en vitaminen. Deze laatste stap moet je eigenlijk constant volhouden, maar dat is niet erg moeilijk. Het volgende lijstje is vrij gemakkelijk in je dagelijkse voedingspatroon in te passen:

En daarna…

Je zult zien dat je al op korte termijn resultaten boekt: Een stralende huid, een fitter lichaam en veel meer energie. Op de langere termijn voorkom je hiermee zelfs chronische ziektes.

Je zult er geen spijt van hebben!