Regelmatig kom je ze weer tegen in de reclameblokken: Energiedrankjes die wonderen doen voor het vermoeide lichaam. Vooral jongeren zijn hier erg vatbaar voor, en het is dan ook erg ‘cool’ om een energiedrankje te drinken. Maar doet een energiedrankje precies wat ze beloven in de reclame? Zijn er bijwerkingen? Moet je je kind steeds maar weer deze drankjes laten drinken?

In de meeste gevallen bevatten energiedrankjes een mix van ‘oppeppende’ stoffen zoals cafeïne, taurine en glucoronolactone. Daarbij wordt nog wat vitamines en plantenextracten toegevoegd, et voila! Een energiedrankje is geboren.

Verschil tussen energiedrankjes en sportdrankjes

Deze veelbelovende drankjes mogen beslist niet verward worden met sportdrankjes. Deze laatste zijn speciaal gemaakt om het energieniveau na intensief sporten, weer op een gezond niveau te brengen. Ze hebben dan ook duidelijk een andere samenstelling dan energiedrankjes. Om kort te gaan: Sportdrankjes brengen het energieniveau weer op peil na het sporten, en energiedrankjes geven je energie op het moment dat je het nodig hebt.

Een ander groot verschil is, dat energiedrankjes vooral heel veel suikers bevatten. Ze vallen dan ook in de restgroep van de voedingsdriehoek. Deze hoeveelheid suiker is ongeveer gelijk aan een ‘normaal’ blikje frisdrank; Ongeveer 5 klontjes suiker per blikje van 25 cl. Natuurlijk bestaan er light)varianten van energiedrankjes. Hierin wordt de suiker vervangen door zoetstof. Dit is niet per definitie beter, want als de zoetstof E951 heet, kun je het beter laten staan. E951 staat voor Aspartaam, een zeer discutabele zoetstof waar al veel gezondheidsproblemen aan ten grondslag liggen. Bovendien zal Aspartaam niet dezelfde energie leveren als ‘gewone’ suiker. Al met al dus vreemde keuzes van fabrikanten, maar aan de andere kant: De jongeren slikken het als zoete koek en de zaken gaan goed voor de fabrikanten.

Doen de drankjes wat ze beloven?

Uiteraard zal je lichaam onmiddellijk reageren na het drinken van een energiedrankje. Je krijgt een hele korte maar heftige energieboost door de vele suikers en de oppeppende stoffen die in het drankje zitten. Nadat dit uitgewerkt is, slaat de vermoeidheid onvermijdelijk toe, vaak nog erger dan voorheen. Om toch door te kunnen gaan is een tweede blikje nodig, en een derde…Een mooie vorm van verslaving!

Overigens bleek onlangs uit een onderzoek van de consumentenbond, dat maar 50% van de jongeren inderdaad een ‘oppeppend’ gevoel krijgen na het drinken van een energiedrankje. Ruim 60% van de jongeren geeft aan bijwerkingen te voelen in de vorm van slapeloosheid en rusteloosheid.

Deze energiedrankjes zijn dus geen oplossing voor een acuut gevoel van moeheid, maar verdoezelen dit gevoel door het zenuwstelsel tijdelijk extreem te stimuleren.

En je gezondheid?

Bij matig gebruik zullen er geen problemen zijn met je lichaam. Dat wil zeggen, voor een volwassene.  De gezondheidsraad raadt in feite het gebruik van energiedrankjes helemaal af, speciaal voor jonge kinderen onder de 16 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven kunnen beter geen energiedrankjes nemen.

Op het moment dat je té veel energiedrankjes neemt, kunnen er problemen ontstaan zoals hartkloppingen, een verhoogde bloeddruk, uitdrogingsverschijnselen en zelfs tandbederf optreden. Ook het nuttigen van energiedrankjes in combinatie met alcohol kan veel problemen geven. Door de energiedrankjes heb je niet het gevoel dat je veel alcohol gedronken hebt, wat een gevolg heeft voor de schadelijke werking van de alcohol in je lichaam.