Op het internet kom je het, gewild of ongewild, ontzettend vaak tegen: Lustopwekkende middelen. De ene aanbieding na de andere van ‘Spaanse Vlieg’ en andere afrodisiaca vliegen over je scherm. Daarnaast zijn er ook heel veel natuurlijke middelen, die al sinds mensenheugenis aangemerkt worden als lustopwekkend en libido-verhogend. Maar is dit allemaal waar? Of werkt dit als een placebo? Over afrodisiaca: Mythe of realiteit? Maar voor we daarover verder gaan, eerst even wat leuke wetenswaardigheden hierover:
Een stukje geschiedenis
Lustopwekkende middelen worden al sinds duizenden jaren beschreven in oude manuscripten. Eén van de meest bekende manuscripten is natuurlijk de Kamasutra. Dit boekwerk is natuurlijk het meest bekend om de (soms onmogelijke) seks standjes, maar het boek beschrijft nog veel meer. Van origine zijn de seks standjes in het boek maar bijzaak. Het grootste deel bevat instructies en ervaringen over hoe een vrouw het hof te maken. Inderdaad, alles wel vanuit het mannelijke oogpunt. Emancipatie was een woord wat nog niet uitgevonden was.
Een paar citaten uit het boek, geeft wel een beetje een beeld over hoe lustopwekkende middelen in de oudheid toegepast werden. Je mag het thuis proberen, maar dat zal niet gemakkelijk zijn!
- “Hoe meer iemand gezuiverde, ontbolsterde sesamkorrels, geweekt in mussebouillon drinkt, des te flinker hij bij het geslachtsverkeer zal zijn”
- “Het poeder van de Ipomea Digitata, gekookt met melk en boter zou een man fit maken voor tien cohabitaties”
- “Iemand die sesamkorrels gebruikt, herhaaldelijk geweekt in melk waarin bokketestikels werden gekookt, in staat is honderd vrouwen te bevredigen”
Marco Polo & Columbus
Marco Polo verzamelde, tijdens zijn reizen, heel veel lokale producten en gebruiken om het libido te versterken. Hij beschreef de wonderlijke krachten op dit gebied van onder andere kruidnagels, staartpeperstruik, muskaatnoten en zwarte peper.
Ook Columbus, geïnspireerd door de geschriften van Marco Polo, ging ook op zoek naar deze, toen nog, exotische kruiden en planten. Het resultaat was een lange lijst van een zestigtal planten en kruiden waar Columbus van dacht dat deze lustopwekkend waren. Een hele opmerkelijke in die lijst was de tomaat. Jazeker, de gewone tomaat zoals wij die nu dagelijks eten! Deze werd door Columbus in Europa geïntroduceerd als ‘De Liefdesappel’ (in het Spaans: Pommo d’Amore) en kon gebruikt worden om het langer uit te houden tijdens het vrijen. Ook de aardappel had een soortgelijke beschrijving. Nu de tomaat en de aardappel nagenoeg dagelijkse kost zijn, en de exclusiviteit ver te zoeken is, is ook de reputatie van lustopwekkend middel gesleten. Misschien toch iets om over na te denken als je vanavond voor de tweede keer weer opschept? Niet lachen!
Verboden voor de monniken
In de middeleeuwen werd impotentie beschouwd als ‘een straf van God’, waarmee het lichaamsdeel getroffen werd, waarmee men had gezondigd. Lustopwekkende middelen waren niet algemeen aanvaard en in sommige gevallen zelfs verboden. Zo was het voor de Middeleeuwse Monniken verboden om in de moestuin Bonenkruid aan te planten, om maar te voorkomen dat de monniken ‘opwindende’ gedachten zouden krijgen.
Mythe of realiteit?
Lustopwekkende middelen hebben een hele lange geschiedenis. Je kunt je afvragen of al deze verhalen toch op waarheid berusten, omdat het al zo vreselijk lang in omloop is. Aan de andere kant hebben we nu de medische middelen om de werkelijke effectiviteit van deze afrodisiaca te testen.
Lees in het volgende artikel over de verschillende natuurlijke middeltjes die het libido zouden verhogen, en de mogelijke effectiviteit hiervan.