In één van de vorige artikelen over Afrodisiaca hebben we even gekeken naar een aantal wetenswaardigheden en geschiedenis van de lustopwekkende middelen. De vraag is natuurlijk of de bekende natuurlijke middelen zoals oesters, chocolade etc. inderdaad werken zoals men beweert.

Bekende lustopwekkende kruiden

De kruiden, waarvan aangenomen wordt dat deze een lustopwekkende werking zouden hebben, is ellenlang. Shakespeare had het allang in de gaten. Hij raadde al aan om een kruidenmengsel in te nemen van Lavendel, marjolein, munt en bonekruid. Het zou wonderen doen voor het liefdesleven van met name oudere mannen…

Lustopwekkende geneesmiddelen

Er zijn verschillende chemische en natuurlijke middelen die lustopwekkend zouden zijn. We noemen er even een paar, maar het is niet bewezen dat ze ook werkelijk libido-verhogend wouden zijn:

Yohimbe
Deze stof wordt vaak, onder medisch toezicht, gebruikt bij impotentie die een psychische oorsprong heeft. Niet zelf mee gaan experimenteren!

Vitamine E
Dit is vooral een heel sterk antioxidant wat preventief zou werken tegen verschillende soorten kanker, maar het zou ook stimulerend werken in het liefdesspel. Vitamine E wordt ook wel de vruchtbaarheidsvitamine genoemd.

Alkyl-Nitrieten
Deze worden vooral in de seksindustrie gebruikt om een erectie zo lang mogelijk vol te kunnen houden. In dat geval heten ze ‘vrij onschuldig’ poppers. Bekende bijwerking is een stekende hoofdpijn. Ook moet er tijdens het vrijen regelmatig ‘bijgesnoven’ worden, wat het allemaal niet spontaner maakt.

Lustopwekkende pillen

Met name in Aziatische landen is er nog steeds een run op neushoornpoeder, één van de redenen dat de neushoorn nu met uitsterven wordt bedreigd. Omdat een neushoorn uren achter elkaar kan coïteren, wordt algemeen aangenomen dat door het innemen van neushoornpoeder, deze eigenschap voor een deel overgenomen kan worden door mensen, simpel door het eten van dit magische poeder. Bij de neushoorn zou het libido dus in de neus zitten…

In de seksindustrie worden veel pillen aangeboden die het libido zouden stimuleren, maar meestal wordt alleen de creditcard gestimuleerd en daar blijft het dan bij.

In deze pillen zitten vaak relatief onschuldige stoffen zoals cafeïne, guarana, vitamine E, gember, cinnamon en/of ginseng.

Maar er zijn ook pillen die stoffen bevatten waar je voor op moet passen:

Spaanse Vlieg (Cantharis)
Deze stof is afkomstig van gedroogde insecten. Als je hier té veel van gebruikt, of als je overgevoelig bent, kan Spaanse vlieg een hele hevige huiduitslag veroorzaken.

Euphorbium
Dit is een stof die uit planten gewonnen wordt en lijkt heel veel op de eerder genoemde Spaanse Vlieg. Bij foutief gebruik kun je veel last krijgen van huidprikkelingen en huiduitslag.

Strychnine
Dit schijnt inderdaad een versterkend middel te zijn, een middel die de zintuigen scherper kan maken. In een kleine dosis is er normaliter weinig aan de hand, maar een hoge dosis kan dodelijk zijn.

Ten slotte…

Of al deze middeltjes ook écht een grote bijdrage leveren aan het libido is niet wetenschappelijk bewezen. In feite is de twijfel hierin heel erg groot. In de meeste gevallen heeft het geen bewezen effect op je libido, maar wel een groot effect op je portemonnee.

Vooral mannen zijn erg gevoelig wat betreft het libido en het presteren in bed. Het is daarom niet verwonderlijk dat de meeste producten die aangeboden worden, gericht zijn op de mannen. Een commerciële keuze, want door deze mannelijke zwakte valt hier geld te halen!

Houd heel erg goed in de gaten dat slecht(er) presteren in bed, en een tegenvallend libido, eerder een psychologische oorzaak heeft dan een lichamelijke oorzaak. In het algemeen is het placebo-effect van eerder genoemde producten groter dan het werkelijke effect. Potentie en libido zit namelijk meer in het hoofd dan in de onderbuik…. lees meer in de derde serie van een afrodisiaca om wat werkt wel.