De infrarood-sauna maakt een stormachtige groei door gedurende de laatste jaren. De beleving is anders dan de klassieke Finse sauna die gebaseerd is op warmteoverdracht via de lucht. De infrarood-sauna is gebaseerd op warmteoverdracht door directe straling. Eigenlijk is de benaming helemaal fout, want de infrarood-versie is dus eigenlijk een warmtecabine gebaseerd op straling, en geen sauna. Tenminste, in de strikte zin van het woord. Om toch de beleving zo dicht mogelijk bij de klassieke sauna te houden, zijn infrarood-sauna’s nagenoeg gelijk uitgevoerd: Lekker knus in hout. Maar in principe is dat niet nodig. Je kunt profiteren van de infraroodstraling op willekeurig welke plek dan ook, zelfs in de open lucht!

In deze serie van twee artikelen gaan we nader in op de infrarood-sauna. Wat is een infrarood-sauna, en hoe staat het met de aangenomen voordelen voor de gezondheid.

Hoe werkt de infrarood-sauna?

Het infrarode spectrum is bestaat louter en alleen uit licht wat onzichtbaar is. Wij ervaren dit als warmtestraling. Er bestaan verschillende soorten infrarood lampen die in cabines gebruikt worden, ieder met een eigen golflengte en ieder met een specifieke uitwerking op de huid:

Korte golf straling (A-straling)
Dit zou, volgens de fabrikant, de meest effectieve straling zijn. Deze stralen zijn verantwoordelijk voor het rode licht wat we zien. De straling zou relatief diep in de huid doordringen, afhankelijk van de sterkte van de lamp, van 4 mm. tot wel 5 cm. De A-stralen hebben het grootste therapeutische effect.

Midden golf straling (B-straling)
Deze golflengte wordt ogenblikkelijk opgenomen door de bovenste huidlagen, maar niet zo diep als bij de A-stralen. Het effect is dus beduidend minder.

Lange golf straling (C-straling)
De golflengte van het infrarood-spectrum is alleen effectief voor de verwarming van de huid, en dringt niet het lichaam binnen. Sommige fabrikanten beweren dat juist deze straling het meest effectief is, maar dat is beslist niet waar! Ongeveer 5% dringt de huid binnen, de rest is allemaal warmte! In feite is een infrarood-sauna met alléén maar C-)stralen, een klassieke sauna door middel van het opwarmen van de lucht.

Volgens de specificaties van de fabrikanten en verkopers, zou een infrarood-sauna het transpiratievolume meer dan verdubbelen, in vergelijking met een klassieke sauna. En dan ook nog met lagere temperaturen. Deze lagere temperatuur (ongeveer 40-50 graden) zou ook nog veiliger zijn dan de sauna-temperatuur die wel 100 graden kan bedragen. Voor sommige mensen is het ook nog eens aangenamer om de warme infrarood-lucht in te ademen, dan de hele hete sauna-lucht. Daardoor zou de ervaring en de beleving in een infrarood-sauna veel beter zijn. Maar goed, smaken verschillen, en de een prefereert een klassieke sauna en de ander heeft de voorkeur voor de infrarood-sauna.

De effecten van de infrarood-sauna op de gezondheid

Als we alles mogen geloven van de fabrikanten en de verkopers, zijn er heel erg veel gezondheidsvoordelen te behalen als je regelmatig gebruik maakt van een infrarood-sauna. Het zou een wondermiddel zijn! In theorie klinkt het leuk, maar is dat allemaal wel waar? Is daar ooit wel onderzoek naar gedaan? Lees snel verder in het volgende artikel voor alle antwoorden hierop.

Lees meer over deel 2 van Infrarood sauna: een wondermiddel