In het vorige deel hebben we gekeken naar de werking van de infrarood-sauna, de invloed van de verschillende soorten straling en de verschillen met de klassieke Finse sauna. In dit laatste deel gaan we verder in op de, vaak door de fabrikanten, geclaimde gezondheidsvoordelen van de infrarood-sauna.

De infrarood-sauna helpt bij het vermageren

De bewering is dat de energie van het infrarood-spectrum dieper in je lichaam doordringt, en dat je lichaamsvet begint te ‘smelten’ bij een temperatuur van rond de 43 graden. Dit lichaamsvet zou dan je lichaam verlaten door de transpiratie.

Hier is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Het feit dat je na een sauna-bezoek gewicht verloren hebt, is toe te schrijven aan het vochtverlies door transpireren. Dit moet zo snel mogelijk weer aangevuld worden, om uitdrogingsverschijnselen te voorkomen.

De infrarood-sauna voorkomt chronische infecties

De bewering is dat veel mensen een té lage lichaamstemperatuur hebben, waardoor ze vaak last hebben van infecties van ogen, oren, sinus, urinewegen, keel etc. Door regelmatig van de infrarood-sauna gebruik te make, gaat je lichaamstemperatuur stijgen waarmee deze infectie genezen worden.

Hier kunnen we heel erg kort over zijn: Wetenschappelijk gezien is dit grote onzin, en kan bekeken worden als commerciële lulkoek.

De infrarood-sauna is goed tegen slapeloosheid

De bewering is dat het gebruik van de infrarood-sauna vlak voordat je naar bed gaat, de kwaliteit van het slapen zou verbeteren.

Er zijn inderdaad enige bewijzen gevonden om deze bewering te ondersteunen, maar dit geldt dan voor sauna’s in het algemeen. Er zijn geen gegevens bekend over de infrarood-sauna specifiek. Er zijn nog geen studies gedaan naar een sauna-behandeling in het geval van ernstige slaapproblemen.

De infrarood-sauna ontgift het lichaam

De bewering is dat, samen met al het transpiratievocht, ook allerlei opgehoopte gifstoffen het lichaam verlaten. Hierbij moet je denken aan zware metalen zoals lood en zink, en andere gifstoffen zoals nicotine en benzeen.

Hoewel het over het algemeen wel aangenomen wordt dat saunagebruik in het algemeen je lichaam, of in ieder geval je huid, ontgift wordt, is hier helemaal geen wetenschappelijk bewijs voor. Ook wordt er wel beweert dat de stralingswarmte verantwoordelijk wou zijn voor het activeren van de cellen om de gifstoffen vrij te geven, is nergens op gebaseerd.

De infrarood-sauna helpt huidwonden sneller genezen

De bewering is dat, dankzij de diepe doordringing van de IR-straling in de huid, eventuele wonden sneller zouden genezen.

Het is waar dat er een behandeling is met IR-stralen, om huidwonden in het algemeen sneller te doen helen. Maar deze behandeling wordt gedaan met speciale IR-apparatuur die heel erg sterk en gerichte straling afgeven. Het is dus weinig aannemelijk dat de geringe straling van een IR-sauna hetzelfde helende effect zou hebben.

De infrarood-sauna helpt bij het voorkomen van blessures

De bewering is, dat je het beste een infrarood-cabine in kunt duiken als opwarming, voordat je gaat sporten. Op het moment dat je begint met zweten, ben je opgewarmd en kun je beginnen met sporten.

Het is inderdaad waar dat warmte je spieren soepeler maken, maar dat is niet alleen voorbehouden aan een infrarood-sauna. Een klassieke sauna, een warme douche of een heet bad hebben allemaal hetzelfde effect. Ook kan een infrarood-sessie nooit als vervanging van het opwarmen worden gezien. Aangezien de opwarming niet afdoende is, moet je dit meer zien als een aanvulling van de opwarm-procedure.

Conclusie

Hoewel de meeste beweringen van de fabrikanten (nog) niet bewezen zijn, kan het best zo zijn dat bepaalde mensen toch de ervaring hebben dat ze gebaat zijn bij het gebruik van de infrarood-sauna. Maar, nogmaals, wetenschappelijk goed onderlegd bewijs is vaak niet voorhanden. Beschouw dus het gebruik van deze warmtecabine als een lekker ontspannen moment. Geniet van de warmte en maak er een gezellig uitstapje van. De stress zal verdwijnen als sneeuw voor de zon. En dat is inmiddels wel bewezen!