Zo nu en dan komen er problemen boven drijven die, nadat het bekend gemaakt wordt, de neiging heeft om steeds groter en groter te worden. Als een soort olievlek breid het schandaal zich dan uit, totdat het een probleem op Europees, of zelfs op wereldniveau wordt.

Dit soort zaken kwam altijd maar zelden voor. Maar het jaar 2013 spande echt de kroon: Verschillende schandalen, klein en groot, die elkaar opvolgden. Van paardenvlees tot biologische eieren en poepvlees.

We zetten, voor het overzicht, de grootste schandalen even voor je op een rijtje:

Paardenvlees

Het eerste schandaal diende zich aan in januari 2013. Het bleek dat in Ierland en in Groot-Brittannië hamburgers verkocht werden met paardenvlees, terwijl het aangemerkt stond als rundvlees. Er werd met groot afgrijzen gereageerd, want de Britten zijn hele grote paardenliefhebbers. Dit schandaal breidde zich uit over heel West-Europa.

In Nederland was een producent van vleesproducten die rommelde met afgekeurde paarden uit het Oostblok. Ook kwam er soortgelijk vlees uit Frankrijk. In Nederland bleek dat er ook hamburgers verkocht waren met paardenvlees. Later bleek ook dat er paardenvlees verwerkt was in de lasagne van Appie Hein. Ook Ikea bleef niet gespaard van het schandaal: Alle Zweedse gehaktballetjes werden uit de handel genomen voor onbepaalde tijd, omdat ook daar paardenvlees in zat.

Als relatief klein staartje hiervan, bleek dat een hamburgerrestaurant al sinds 1949 paarden-hamburgers verkocht als runder-hamburgers.

Niet-biologische eieren

In februari was het volgende schandaal een feit: In Duitsland én in Nederland waren kippenboeren die biologische eieren verkochten, die helemaal niet biologisch bleken te zijn. De stallen waren overvol en de kippen wisten niet wat daglicht was. Dit schandaal wist in een dag een hele industrie plat te leggen: Er werden veel minder eieren verkocht dan normaal. Het vertrouwen van de consument was duidelijk verdwenen.

Poep op je vlees

De zomer was rustig, maar in september werd bekend dat ongeveer 60% van het vlees wat de slachthuizen verlaat, besmet is met E-Coli bacterie. Bij het slachten van de dieren worden de darmen van de dieren lek-geprikt, waardoor er poep op het vlees komt. Normaal hoort dit deel van het vlees dan weggesneden te worden, maar dat was te kostbaar. In plaats daarvan werd het gewoon afgespoeld. De E-Coli bacterie is vooral erg gevaarlijk voor zwangere vrouwen, ouderen en kinderen.

Keurmerk: ‘Beter Leven Vlees’

In dezelfde maand kwam nog wat anders aan het licht. In het nieuws was het een beetje ondergesneeuwd door het poepvlees, maar het schandaal was er wel degelijk. Een klokkenluider maakte bekend dat een Nederlandse vlees producent normaal, ongekeurd vlees verpakte en verkocht als veel duurder vlees, met het keurmerk Beter Leven Vlees. Een commissie van wijze mannen stelde vast dat er ‘niets’ aan de hand was, maar na nieuwe meldingen werd er in december toch een nieuw onderzoek ingesteld.

Varkens-anus

Een Europarlementariër bracht in oktober het nieuws naar buiten dat veel inktvisringen gemaakt worden van varkensanus. Gelukkig bleek dit niet waar te zijn, maar het geeft wel aan dat er niks meer raar is, na al die schandalen die daaraan vooraf gingen.

Besmette zalm

In November werd bekend dat, als gevolg van gebrekkig toezicht van de Voedsel- en waren Autoriteit, in 2012 met salmonella besmette zalm te lang in de winkel is blijven liggen. Hierdoor overleden 4 mensen, en werden 23.000 mensen ziek.

Na zo’n lijst…toch iets om over na te denken….