Voor heel veel ouders een terugkerende vorm van ergernis, discussie en zelfs ruzie: Het opruimen van de slaapkamer van je kind. Als ze jong zijn kun je dit nog enigszins sturen, maar als dit niet consequent gebeurt, heb je later heel veel problemen. Hoe dit ontstaat en wat je er aan kunt doen lees je verderop!

Jong geleerd…

Al heel jong kun je je kind leren om bijvoorbeeld het speelgoed op te ruimen op een vast moment van de dag, of gewoon na het spelen. Creëer wel vaste plaatsen om het speelgoed op te bergen. Zo duidelijk en overzichtelijk mogelijk voorkomt dat zelfs het opgeruimde speelgoed een rotzooi is. Dus maak een bak met potloden, viltstiften en tekenpapier, een andere bak met knuffels en nog een andere bak met spelletjes.

Ook is het een goed idee om ieder kind bijvoorbeeld zijn of haar bord en bestek in de afwasmachine te stoppen, na het eten. Op deze manier leren kinderen van jongs af aan dat alles niet vanzelfsprekend is, en dat de ouders geen huishoudelijke hulpen zijn voor hen. Kinderen hoeven dit op hele jonge leeftijd natuurlijk niet alleen te doen. Maar ze kunnen, op hun manier, natuurlijk heel goed meehelpen. Ook al kun je het zelf 5 x sneller, toch is het belangrijk om het samen met je kind te doen.

Geef je kind al snel verantwoordelijkheid

Vanaf een jaar of 7 kun je je kind wat meer verantwoordelijkheid geven. Denk bijvoorbeeld aan het zelfstandig opruimen van de slaapkamer. Maak dit klusje leuk met bijvoorbeeld een muziekje en zo nu en dan even een handje helpen. Zorg dat opruimen een leuk en gezellig taakje wordt. Na het opruimen is er natuurlijk tijd voor limonade met wat lekkers!

Bekijk het van beide kanten

Op oudere leeftijd wordt het allemaal wat lastiger. Als het opruimen niet van jongs af aan een gewoonte is geworden, ontstaan de conflicten op latere leeftijd. Pubers voelen zich nu eenmaal lekker in een ‘georganiseerde’ bende. Het is belangrijk om het ook eens van die kant te bekijken, maar dat wil niet zeggen dat er nooit opgeruimd of schoongemaakt hoeft te worden. 2 x per week de vuile was verzamelen en bij de wasmachine afleveren hoort heel normaal te zijn. Ook in ieder geval 1 x per week de kamer opruimen is wel het minimale.

Ga niet zelf opruimen!

Op het moment dat je geduld bijna op is, ben je snel geneigd om het zelf maar te doen. De vuile was verzamelen, bureau opruimen en het bed opmaken van je puber. Trots kijk je dan naar het resultaat, denkende dat je kind je erg dankbaar zal zijn. De puber zal dit beschouwen als een inbreuk op zijn/haar privéleven. Dat is misschien nog tot daar aan toe, maar erger is dat je kind zich beseft dat, als hij maar lang genoeg wacht en de vragen negeert, de kamer toch wel opgeruimd gaat worden.

Maak duidelijke afspraken!

De basis is om, samen met je kind, duidelijke afspraken te maken. Noem het maar huisregels. De huisregels kun je verdelen in 2 soorten: Algemene regels (iedereen ruimt 1 x per week zijn eigen kamer op) zonder namen te noemen. En de taken die iedereen in het huis moet doen om al het werk een beetje te delen. Overdrijf dit niet direct!

Vermeld ook duidelijk dat er ook huisregels voor de andere broers en zusters, en ook voor de ouders. Zo geef je het kind het gevoel dat deze niet de enige is die iets moet doen wat hij/zij niet leuk vind. Gedeelde smart is halve smart.

Alleen met duidelijke regels, en eventuele straffen (mobiel inleveren, geen internet, niet uitgaan etc.) als het niet uitgevoerd wordt, kun je de steeds terugkerende discussies en ruzies vermijden.