In het vorige artikel hebben we bekeken wat bedplassen precies inhoudt, wat de oorzaken zijn en wanneer bedplassen een probleem wordt. Maar er zijn een aantal zaken waar je zelf mee kunt beginnen om in een zo vroeg mogelijk stadium je kind te ‘trainen’ om wakker te worden als de blaas vol is.

Het is belangrijk om deze oplossingen spelenderwijs toe te passen, en nooit met kwaadheid en straffen. Dit zal het probleem uiteindelijk alleen maar verergeren.

Voordat we beginnen met hele gerichte oplossingen en maatregelen, eerst even een paar algemene opmerkingen:

De kalendermethode

Deze methode is gebaseerd om het kind positief te belonen op het moment dat het in de ochtend droog wakker wordt. Het werkt prima bij kinderen vanaf ongeveer 4 jaar oud. Maak, natuurlijk samen met je kind, een grote kalender met één vakje voor iedere dag. Als je kind in de ochtend droog wakker wordt, mag het desbetreffende vakje vrolijk ingekleurd worden. Als je kind nat wakker wordt, wordt er natuurlijk ook niet gekleurd. Na een aantal ingekleurde vakjes, heeft het kind recht op een beloning. Bijvoorbeeld wat langer opblijven of een klein cadeautje.

De plaswekker

De plaswekker is een oplossing die vaak door een arts wordt aangeraden. Het is een apparaatje die gaat rinkelen als een wekker, op het moment dat de pyjama of de matras nat wordt. Je kind wordt wakker en is dan in staat om het plassen op dat moment te stoppen en snel naar het toilet te gaan.

Het hele systeem bestaat uit een apparaat, de wekker, die is verbonden met een speciaal broekje of met een onderlegger op het matras. Het is een heel erg gevoelig systeem: Al met één drupje gaat de wekker af.

Het duurt vaak een paar weken voordat je kind gewend is aan het systeem, dus verwacht niet direct verbeteringen. Maar na de gewenningsperiode zal het kind steeds sneller reageren tot het moment dat het zelf wakker wordt, al voordat de wekker af gaat.

Deze methode werkt voor ongeveer 70% van de bedplassers. Je kind moet wel ongeveer 8 jaar of ouder zijn. Voor jongere kinderen is het systeem te complex.

Chiropractie

Een heel simpel een conservatief methode voor bedplaasen problemen wordt Chiropractie. Als je meer willen weten dan bel ons voor een gratis kennismakings gesprek 0174 511 600.