Gelukkig komt het steeds minder voor in combinatie met eten en drinken, maar toch blijft het een gevaarlijk goedje: Lood. De bekendste aandoening die hiermee verband houdt is Saturnisme, dat storingen in de hersenen veroorzaakt bij kleine kinderen. Ook al is de regelgeving erg duidelijk: loodvergiftiging blijft een probleem. Zelfs zo groot, dat het eerder genoemde saturnisme weer meer en meer de kop op steekt.

Wat is saturnisme?

Loodvergiftiging ligt aan de basis van de aandoening die Saturnisme heet. Dit komt met name voor bij kleine kinderen die last krijgen van storingen in de hersenen. Deze kleine kinderen zijn bijzonder gevoelig voor loodvergiftiging, want het zenuwstelsel van deze jongeren is nog steeds in ontwikkeling, en het opnamevermogen van het lichaam ligt veel hoger dan voor volwassenen. Een andere belangrijke oorzaak is natuurlijk dat kinderen de neiging hebben om alles in de mond te stoppen, of het nu eetbaar is of niet.

Zoals eerder gezegd, zijn kinderen veel gevoeliger voor loodvergiftiging. Voor volwassenen ligt de hoeveelheid lood die ze binnen krijgen ruim onder de norm, maar deze zelfde hoeveelheid voor kinderen kan fatale gevolgen hebben. Neem bijvoorbeeld een kind die water uit loden leidingen binnenkrijgt, samen met de flesvoeding, kan al vrij snel problemen krijgen. Gelukkig zijn loden leidingen nagenoeg geheel verbannen in Nederland, maar er zijn nog genoeg andere bronnen van lood die nog steeds een gevaar vormen.

Mogelijke bronnen van loodvergiftiging

Loden (water)leidingen
Gelukkig zijn deze voor het grootste deel reeds vervangen, maar ze bestaan nog steeds: Loden leidingen, in plaats van de tegenwoordige koperen leidingen. Met name in oudere huizen zijn er nog delen van het leidingwerk uitgevoerd in lood, vaak op plaatsen waar men het niet ziet of op plaatsen die heel moeilijk bereikbaar zijn. De huidige koperen buizen zijn nog wel steeds gesoldeerd met lood, wat niet helemaal vrij van gevaar is, zij het erg miniem.

Oude verflagen
Nog niet eens zo lang geleden zat er ook lood in verf verwerkt. Dit lood komt vrij als de verf af gaat bladderen, of tijdens renovatiewerkzaamheden. Wees dus voorzichten met schuren van hele oude kozijnen waar loodverf op zit.

Cosmetica, bijvoorbeeld Kohl of Kazal
Kohl is een traditionele verfstof die door bepaalde Oosterse bevolkingsgroepen wordt gebruikt als een soort cosmetica. Vaak wordt dit beschouwd als een onschuldige, natuurlijke stof, maar er kleven wel gevaren aan, onder andere het feit dat er heel vaak lood wordt aangetroffen. Zelfs in de commerciële producten!

Tinnen gebruiksvoorwerpen met gesoldeerde naden
Nog veel mensen hebben een tinnen theepot staan, en gebruiken deze ook nog steeds, met gesoldeerde naden…van lood! Erg authentiek, maar het is beter om deze aan de kant te zetten en een nieuwe theepot te kopen.

Verf voor keramiek
Erg miniem, maar er komt ook lood voor in bepaalde verfsoorten die gebruikt worden voor keramiek.

Buitenlandse souvenirs

De loodhoudende producten die extra aandacht vragen, zijn de onvermijdelijke souvenirs die ieder jaar weer meegenomen worden tijdens de vakanties, met name in het verre oosten en de Afrikaanse landen. Wetgeving op het gebied van lood bestaat niet in deze landen, of niemand trekt zich hier iets van aan. Veel souvenirs, bijvoorbeeld tinnen theekannetjes uit Tunesië of Marokko, bevatten lood. Ook de souvenirs die je niet gebruikt in combinatie met etenswaar is in principe bedreigend. Het object krijg je regelmatig in je handen, waarna je weer een lekkere appel eet, met diezelfde handen.