Het wordt heel erg vaak onderschat welke invloed het voedingspatroon kan hebben op je concentratievermogen. En dan praat ik niet alleen over concentratie in het dagelijkse leven, maar met name over de studenten die continue aan het blokken zijn. Veel van die studenten nemen het over het algemeen niet zo vreselijk nauw met het eten: Snel, gemakkelijk en vooral goedkoop. Maar dat gaat zich direct wreken in een duidelijk verminderde concentratie en dus slechtere resultaten.
Wat heb je nodig om optimaal te kunnen functioneren?
Om volledig te kunnen functioneren, heb je veel voedingsstoffen nodig. Dat lag duidelijk zijn. Maar er zijn een aantal voedingsstoffen die speciaal een effect hebben op het intellectueel functioneren.
- IJzer: Vermoeidheid wordt in de Westerse wereld heel vaak toegeschreven aan een tekort aan ijzer. Op het moment dat er ijzer wordt ingenomen, om het tekort aan te vullen, moet de juiste dosering gekozen worden: Te weinig heeft geen effect, en te veel belemmert de opname van andere belangrijke voedingsstoffen zoals koper en zink.
- Jodium: Een tekort aan jodium zorgt er voor dat de schildklier slechter gaat functioneren, wat moeheid tot gevolg heeft. Regelmatig vis, spinazie en garnalen op het menu zetten, voorkomt problemen hiermee.
- Zink: Zink is in grote hoeveelheden aanwezig in de Hypocampus, het deel van de hersenen wat te maken heeft met onthouden en leren. Een zinktekort heeft direct invloed op het korte-termijn geheugen.
- Vitamine B: Een tekort aan vitamine B is de oorzaak van een slechter concentratievermogen, slechter kunnen onthouden, slechtere eetlust, prikkelbaarheid en depressie.
- Vitamine C: Een tekort aan vitamine C zorgt op haar beurt voor lagere reactietijden en vermoeidheid.
Vitamine- en mineraal supplementen?
Het is een hele snelle keuze om, bij een tekort aan voedingsstoffen uit ‘gewoon’ eten, maar voedingssupplementen te nemen. Deze kunnen tijdens een korte periode inderdaad even helpen, en hebben een positief effect op de concentratie en de vermoeidheid. Maar uit onderzoek is gebleken dat dit alleen effect heeft, als er voordien een tekort aan voedingsstoffen was. Op het moment dat je een gezond voedingspatroon plotseling vervangt door slechte voeding met supplementen, heeft dit geen noemenswaardig effect. Daarnaast zijn de vitaminen en mineralen uit voedingssupplementen niet dezelfde als die uit bijvoorbeeld verse groente. De huidige wetenschap stelt daarom grote vraagtekens of de supplementen dus wel of niet direct effect hebben op het intellectueel functioneren.
Voedingstips voor beter intellectueel functioneren
Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten, als je hersenen op topsnelheid moeten kunnen functioneren:
- Neem liever 3 lichte(re) maaltijden per dag, dan 1 zware maaltijd. Een té volle maag stoort ook het concentratievermogen.
- Neem liever niet te veel suikerproducten, zoals snoepgoed, koekjes en frisdranken. De dalen en pieken in de bloedsuikerspiegel die dit teweeg brengt, zorgt voor een sterk verminderd concentratievermogen.
- Zorg dat je lekkere en gezonde tussendoortjes in huis hebt. Denk bijvoorbeeld aan fruit, een mok yoghurt, melk, muesli etc. etc.
- Té vet eten zorgt voor een loom gevoel. Vermijd dit dus.
- Eet nooit met een bord op je bureau. Eten tussen je boeken geeft niet de rust die je nodig hebt om je eten goed in te nemen en om nieuwe energie te genereren.
- Neem de tijd om te eten. Dit is geen verloren tijd, want daarna ben je weer fris om voor de volle 100% verder te gaan.
- In de avond is het verstandig m niet te veel, en niet te laat, te eten. Dit zorgt voor een onrustige slaap, wat onherroepelijk leidt tot moeheid en slecht kunnen concentreren tijdens de volgende dag.
- Vermijd alcohol. Deze tast je concentratievermogen aan. Daarentegen, één glaasje wijn of een biertje voor het slapen gaan kan wel helpen om te ontspannen en goed te slapen.
- Vermijd producten waar cafeïne in zit. Energiedrankjes en koffie worden vaak misbruik doordat het de moeheid uitstelt, maar eens komt de man met de hamer, en dan ben je helemaal uitgeteld en kun je niks meer doen. Een goede slaap heb je nu eenmaal nodig om goed te kunnen functioneren en dus optimaal te kunnen concentreren.