Het wordt heel erg vaak onderschat welke invloed het voedingspatroon kan hebben op je concentratievermogen. En dan praat ik niet alleen over concentratie in het dagelijkse leven, maar met name over de studenten die continue aan het blokken zijn. Veel van die studenten nemen het over het algemeen niet zo vreselijk nauw met het eten: Snel, gemakkelijk en vooral goedkoop. Maar dat gaat zich direct wreken in een duidelijk verminderde concentratie en dus slechtere resultaten.

Wat heb je nodig om optimaal te kunnen functioneren?

Om volledig te kunnen functioneren, heb je veel voedingsstoffen nodig. Dat lag duidelijk zijn. Maar er zijn een aantal voedingsstoffen die speciaal een effect hebben op het intellectueel functioneren.

Vitamine- en mineraal supplementen?

Het is een hele snelle keuze om, bij een tekort aan voedingsstoffen uit ‘gewoon’ eten, maar voedingssupplementen te nemen. Deze kunnen tijdens een korte periode inderdaad even helpen, en hebben een positief effect op de concentratie en de vermoeidheid. Maar uit onderzoek is gebleken dat dit alleen effect heeft, als er voordien een tekort aan voedingsstoffen was. Op het moment dat je een gezond voedingspatroon plotseling vervangt door slechte voeding met supplementen, heeft dit geen noemenswaardig effect. Daarnaast zijn de vitaminen en mineralen uit voedingssupplementen niet dezelfde als die uit bijvoorbeeld verse groente. De huidige wetenschap stelt daarom grote vraagtekens of de supplementen dus wel of niet direct effect hebben op het intellectueel functioneren.

Voedingstips voor beter intellectueel functioneren

Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten, als je hersenen op topsnelheid moeten kunnen functioneren: