Natuurlijk zit er in brood veel koolhydraten, maar is dat erg? En wat als je geen brood meer eet? Mis je dan niet andere belangrijke voedingsstoffen? kortom, laten we eens kijken of brood inderdaad de dikmaker is, zoals men beweert.

Waar komt dit verhaal vandaan?

Heel veel populaire diëten hebben brood niet in het lijstje van toegestane voedingsproducten staan. Dit zijn vaak de dieetmethodes die alleen eiwitrijke producten op het lijstje hebben staan. Voorbeelden hiervan zijn het Atkins-dieet, het South Beach Dieet, het Montignac Dieet etc. etc. In deze diëten zijn in feite alle vormen van koolhydraten taboe. Alle diëten hebben hiervoor een eenduidige verklaring: Koolhydraten zorgen voor ‘snelle’ energie, waardoor een groot deel daarvan als lichaamsvet wordt opgeslagen voor eventueel later gebruik. Daarnaast gaat de bloedsuikerspiegel stijgen, waardoor je snel weer honger krijgt.

Maar is dit waar?

Het verhaal dat koolhydraten snel worden opgenomen, en dus opgeslagen worden als lichaamsvet, klopt niet helemaal. Een klein detail: Dit geld alléén voor SNELLE koolhydraten zoals suikers. Deze koolhydraten wind je vooral heel veel in snoep, snacks, gebak, koek en geraffineerde producten zoals witte pasta, witte rijst en witbrood.

De langzame koolhydraten, de meervoudige variant, is aan de andere kant een langzaam koolhydraat. Dit helpt je voor een gezonde spijsvetering, een gezond gewicht en een gezonde stofwisseling. Ook bevatten de producten waar deze koolhydraten in zitten, ook veel andere belangrijke voedingsstoffen zoals mineralen en vitamines.

Hoe zit het dan met het brood?

De vetten die in brood zitten is zeer minimaal. En de vetten diè er in zitten, zijn plantaardige, onverzadigde vetten. De gezonde vetten dus. Daarnaast zitten er in brood voornamelijk vezels en zetmeel. Meervoudige koolhydraten die zorgen voor een gezonde en uitgebalanceerde stofwisseling en een goed gewicht.

Let wel, we spreken hier natuurlijk wel over volkoren brood. Een sneetje witbrood bevat alleen maar ‘snelle’ koolhydraten, waardoor je inderdaad snel weer honger krijgt, en het teveel aan energie als lichaamsvet opgeslagen wordt. Niet doen dus!

Vaak is het beleg de boosdoener

Niemand eet natuurlijk droog brood, dus ga je lekker plamuren met boter en beleg je het met een lekkere dikke plak vol belegen kaas of, nog erger, de zoetigheden van De Ruyter. Dat betekend veel ongezonde vetten, onnodige suikers en heel veel calorieën. Ondanks de brave volkoren boterham die er onder ligt.

Beleg je volkoren boterham liever met mager broodbeleg zoals sandwichspread, hüttenkäse, kipfilet, magere ham of magere kaas. Maar ook hiervoor geld: Als je er te veel van op je boterham smeert, omdat het ‘light’ is, verdwijnt het ‘lichte’ voordeel als sneeuw voor de zon. Dubbeldikke light-jam is gelijk aan een enkele laag normale jam.

Zoals voor veel dingen geldt ook hier de regel: Geniet, maar in normale hoeveelheden!