SlapenHet is voor heel veel mensen een bekend ritme: In de morgen vroeg op, naar je werk, op weg naar huis even de kids ophalen, eten koken, opruimen, administratie even doen en dan snel naar bed, want de wekker gaat weer vroeg morgenochtend.

Weinig tijd voor jezelf, dus geen ontspanning. En dat gaat zich wreken in de nacht. Op het moment dat je heel erg gespannen bent, kun je niet verwachten dat je direct in een diepe slaap valt, want de ToDo-lijstjes vliegen nog steeds door je hoofd.

En dit terwijl je juist je slaap heel erg hard nodig hebt om de volgende dag weer met goede moed het hoofd te kunnen bieden. Als dit het geval is met jou, dan wordt het heel hoog tijd voor ontspanning, ontspanning overdag wel te verstaan. Want als je overdag momenten hebt van ontspanning, dan slaap je in de nacht beter. Alleen op deze manier kun je de vicieuze cirkel doorbreken.

Waarom hebben we slaap zo hard nodig?

Het is beslist niet overdreven om te stellen dat voldoende slaap van levensbelang is. In je slaap komt niet alleen je lichaam en je geest tot rust van de enerverende en drukken dag, maar worden ook allerlei onderhoudsfuncties in het lichaam uitgevoerd.

Als jij lekker ligt te slapen, worden er onder andere nieuwe hormonen en eiwitten aangemaakt. Met name deze laatste is van groot belang voor het onderhouden en opbouwen van huid- en spierweefsel.

Ook je immuunsysteem maakt dankbaar gebruik van de rust om zichzelf weer helemaal op te laden. Een bekender voorbeeld is natuurlijk de functie van dromen. Door te dromen, ook al herinner je je dat meestal niet eens, worden alle ervaringen van de vorige dag in ons brein geordend en opgeslagen. Zo hebben we weer een fris hoofd als de wekker gaat, ook al is dat om half zeven…

De symptomen van te weinig slaap

Op het moment dat je even een avondje lekker doorhaalt, en laat naar bed gaat, zal je er heel weinig van gaan merken. Je lichaam is in staat om zich heel snel te herstellen. Maar op het moment dat de slapeloze nachten langer duren en veelvuldiger worden, ga je dat zeker merken in je functioneren overdag. Moeite met concentreren, humeurig, vergeetachtig en je immuunsysteem gaat hollend achteruit waardoor je vatbaarder bent voor ziektes en ontstekingen.

Pak de problemen bij de wortels aan

Als je uit de slaap wordt gehouden door bijvoorbeeld een kind, kun je daar vrij weinig tegen doen, behalve misschien wat meer de taken verdelen. Dat is een kwestie van ‘overleven’. Maar als je ToDo-lijstjes in de nacht nog steeds door je hoofd zweven, moet je dit eerst aanpakken. Organiseer je werk opnieuw, of delegeer meer dingen. Als je niet af kunt krijgen wat je af zou MOETEN krijgen, is er een structureel probleem. Pak allereerst dit probleem aan. Niet alleen beter tegen de stress van overdag, maar ook beter voor je slaap in de nacht.

De oplossing

Een kant-en-klare oplossing heb ik helaas niet voor je. Dat is té veel persoonsgebonden. Maar in basis moet je overdag, en met name in de avonduren, tijd vrij maken om je te ontspannen. Op deze manier ben je minder druk in je hoofd en ga je beter slapen, waardoor je de volgende morgen weer helemaal fris aan de nieuwe dag kunt beginnen.