Hoofdpijn en Chiropractie: Is dit een oplossing?

aangezichtspijn

Iedereen heeft er wel eens last van: Hoofdpijn. Als je zo nu en dan last van hoofdpijn hebt, is dat niet zo heel erg. Meestal is een drukke dag of een slechte nacht de oorzaak hiervan. Even rusten en het is weer over! Maar als het regelmatig is, of zelfs chronisch, heeft het een hele grote impact op je leven. Alles wat je doet, of wilt doen, wordt veel moeilijker en moet echt gepland worden.

Ook moet je dan vaak op het laatste moment verstek laten gaan omdat je weer eens een aanval hebt, of aan voelt komen.

De invloed van hoofdpijn op je dagelijkse leven

Hoofdpijn, in welke vorm dan ook, heeft een hele grote invloed op je dagelijkse leven. Je bent genoodzaakt om regelmatig vrije dagen op te nemen, of je ziek te melden, om je terug te kunnen trekken tijdens de zoveelste aanval. Niet alleen je werk, maar ook je gezinsleven en je sociale leven staan sterk onder druk. Een avondje uit is meestal geen optie meer, om nog maar te zwijgen van het intieme leven met je partner. Hoofdpijn, en vooral de chronische variant hiervan, is niet voor niets ziekte nummer één in Europa. De ziekte die de meeste invloed heeft op je leven. We gaan in dit artikel kijken naar de vier meest voorkomende vormen van hoofdpijn, de oorzaken en mogelijke oplossingen.

Verschillende soorten hoofdpijn

Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn, die allemaal hun eigen oorzaken en symptomen kennen. In dit artikel gaan we wat dieper in op de 4 meest voorkomende vormen van hoofdpijn:

  1. Migraine

  2. Aangezichtspijn

  3. Spanningshoofdpijn

  4. Medicijnafhankelijke hoofdpijn

Deze 4 vormen van hoofdpijn hebben een grote impact op het dagelijkse leven.

Als je meer dan 15 dagen per maand één van deze vormen van hoofdpijn hebt, spreken we van een Chronische hoofdpijn. Alle vier eerder genoemde vormen kunnen chronisch zijn.

Migraine

Wist je dat maar liefst ruim 3 miljoen mensen in Nederland last hebben van migraine? Je bent dus beslist niet alleen! Migraine is niet zomaar een vorm van hoofdpijn, maar een chronische hersenziekte, die ontzettend veel impact kan hebben op je werk, je gezinsleven en je sociale leven. Gelukkig is er vaak wel wat aan te doen.

chiropractie kan hoofpijn helpenMigraine kent ook vele varianten, maar de meest algemene symptomen zijn flikkeringen of vlekken voor de ogen wat overgaat in een stekende pijn aan één zijde van het hoofd. Meestal in combinatie met duizeligheid of misselijkheid. Tijdens een aanval ervaart u overgevoeligheid voor licht of geluid. De duur van een migraineaanval kan variëren van enkele uren tot wel meerdere dagen.

Eerst even een lijstje met kenmerken:

Bij een deel van de migrainepatiënten gaat een migraineaanval samen met een aura. 15% heeft hier last van. Een aura kan gevaarlijk zijn als je bijvoorbeeld op dat moment aan het autorijden bent. Je gezichtsveld wordt ernstig beperkt en je krijgt spraakstoornissen.

Even de kenmerken van een aura op een rijtje:

Ook kent een migraineaanval een aantal bijverschijnselen, die per persoon verschillend kunnen zijn:

Hoofdpijn, koppijn, zeurende hoofdpijnEen aanval van migraine wordt vaak aangekondigd door voortekenen. Als je regelmatig last hebt van migraine, is het belangrijk om deze voortekenen te kennen, om te kunnen anticiperen door bijvoorbeeld rust te nemen en niet achter het stuur plaats te nemen. De voortekenen verschillen per persoon, maar zijn vaak wel iedere keer hetzelfde. Het is belangrijk om dit te kennen.

Migraine wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een verwijding van de in het hoofd en een irritatie van de zenuwen rondom die bloedvaten. Waardoor deze bloedvatverwijding ontstaat is moeilijk in zijn algemeenheid te zeggen. Dat verschilt per persoon

Mogelijke voortekenen die zich enkele uren vooraf manifesteren:

Voortekenen die zich kort tevoren manifesteren:

Overgevoeligheid in reuk, smaak en gehoor

kind met hoofdpijnEr is nog maar weinig bekend over de uiteindelijke oorzaak van migraine. Wel wordt algemeen aangenomen dat de aanval het directe gevolg is van een ontregeling van het zenuwstelsel. Je kunt dit vergelijken met een kortsluiting in de hersenen waardoor de bloedvaten in de hersenen zich eerst sterk vernauwen, en daarna sterk verwijden. De vernauwing is de directe oorzaak van een aura, terwijl de verwijding van de bloedvaten de oorzaak is van de hoofdpijn.

Aangezichtspijn

Aangezichtspijn is een niet vaak gebruikt begrip, maar komt toch meer voor dan je denkt. Meestal wordt de pijn die je voelt in je gezicht, verward met pijn in je kaak, dus ga je logischerwijs naar een tandarts of een kaakchirurg. Meestal na lang tobben en dokteren, kom je erachter dat het aangezichtspijn betreft. Aangezichtspijn is, zoals het woord al aangeeft, pijn in je gezicht. Deze chronische pijnaandoening wordt in de meeste gevallen veroorzaak door een beschadiging van een gezichtszenuw. Dit veroorzaakt sterke pijnscheuten in de wang, in de kaak of in andere delen van het gezicht.

aangezichtspijnHet begrip ‘aangezichtspijn’ kan zich uiten in verschillende klachten, terwijl ook de oorzaken erg verschillend kunnen zijn. En, om het nog eens ingewikkelder te maken, iedere oorzaak vraagt ook weer om een speciale behandeling.

In principe spreken we van 2 soorten aangezichtspijn:

We spreken van een typische aangezichtspijn als de oorzaak van de pijn een vasculaire compressie is. Hierbij klopt een bloedvat tegen de aangezichtszenuw, wat een sterke irritatie tot gevolg heeft.

In alle andere gevallen spreken we van een a-typische aangezichtspijn. Dus als het geen typische aangezichtspijn is, valt het automatisch in de categorie a-typische aangezichtspijn.

Voor een arts is het erg moeilijk om tot een goede diagnose te komen. Daarom is de voorgeschiedenis van de pijn erg belangrijk. Hierbij kan een hoofdpijndagboek erg behulpzaam zijn. Hierin heeft de patiënt bijgehouden wanneer de aanvallen optreden, hoe lang, hoe vaak en wat eventuele oorzaken van de aanvallen kunnen zijn. Dit is zonder twijfel een goed hulpmiddel om tot
een correcte diagnose te komen.

Spanningshoofdpijn

Dit is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn in Nederland. Dit is ook geen wonder, want er gebeurt tegenwoordig erg veel om je heen wat stress veroorzaakt. Zorgen om je gezin, je werk, of je hebt géén werk, crisis en noem maar op. Spanningshoofdpijn straalt meestal uit van de nek naar het hoofd, terwijl de nek en de schouders stijf en pijnlijk zijn.

spanningshoofdpijn De pijn kan heel intens zijn terwijl je ook nog een overgevoelig bent voor harde geluiden en fel licht. Ook kun je misselijk worden, overigens zonder braken. Spanningshoofdpijn kan in het heel hoofd zitten en is te herkennen aan een drukkende pijn wat meestal vanuit de nek ontstaat. Vaak is er een combinatie met nekklachten. In de ochtend is de pijn het ergst, terwijl in de loop van de dag de pijn weg kan trekken. Met name bij vermoeidheid komt de pijn weer terug.

De kenmerken van spanningshoofdpijn zijn:

Daarnaast kunnen er meer kenmerken zijn:

Over de oorzaak van spanningshoofdpijn is niet erg veel bekend. De naam suggereert dat spanningshoofdpijn een psychische oorzaak heeft, maar dit is nooit afdoende bewezen. Wat wel duidelijk is dat chronische spanningshoofdpijn vaak samen gaat met depressiviteit, maar dat is in feite geen wonder. De vraag is natuurlijk of de depressiviteit ontstaat als gevolg van de hoofdpijn, of andersom.

Spanningshoofdpijn wordt meestal veroorzaakt door een verkeerde beweging en/of houding van de rug en nek. De pijn die je ervaart heeft te maken met de stand van de wervels in de nek en rug; extra belastte spieren en geïrriteerde zenuwen.

Een duidelijk vraag of de kip er eerder was dan het ei. Spanningshoofdpijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook hiervan is
de oorzaak niet precies bekend. Wellicht spelen hormonen, lichaamshouding en lichaamsbouw een rol hierin.

Ondanks het feit dat niet bewezen is dat spanningshoofdpijn het gevolg is van stress, helpt het wel degelijk om hierop te letten. Probeer een dagboek bij te houden met de belangrijkste (stressvolle) gebeurtenissen van de dag, in combinatie met de hoofdpijn. Op deze manier krijg je meer inzicht in het ontstaan van je spanningshoofdpijn. Is er inderdaad een verband tussen deze twee? Probeer dan stress en spanning zo veel mogelijk te vermijden, hoewel dit natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Zoek naar de oorzaak van de stress en pak dat aan.

Hoofdpijn door medicijnen

Er zijn veel Nederlanders die dagelijks hoofdpijn hebben, juist doordat ze té veel medicijnen slikken tégen diezelfde hoofdpijn. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is echt waar. Het dagelijkse gebruik van pijnstillers kan een hele sterke medicijnafhankelijke hoofdpijn tot gevolg hebben, zelfs als de originele oorzaak van de hoofdpijn allang verdwenen is.

Medicijnafhankelijkehoofdpijn

Veel mensen belanden in deze vicieuze cirkel, waar maar één oplossing mogelijk is: stoppen met de medicijnen! Maar dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De afhankelijkheid van de medicijnen, een verslaving dus, zorgt in eerste instantie voor meer hoofdpijn, maar zal na een tijdje af gaan zakken. In feite ben je aan het afkicken van een verslaving aan medicijnen.

Dezelfde hoofdpijn kan ook ontstaan door het overmatig gebruik van cafeïne, wat in principe ook een soort verslaving is. Let er wel op dat cafeïne niet alleen maar in koffie zit, maar ook in thee, chocolade, energiedrankjes en soms ook in pijnstillers. Gelukkig bestaat er ook decafé, maar ook hiermee moet je voorzichtig zijn. Er zit wel degelijk cafeïne in, maar veel minder. 10 koppen decafé is dus ook niet goed! Let op, snack vervangers en andere synthetische spul kan ook hetzelfde effect zijn.

Medicijnafhankelijke hoofdpijn kenmerkt zich door een chronische hoofdpijn, zonder vast patroon. Zoals eerder omschreven, een soort hoofdpijn waarvan de originele oorzaak meestal al verdwenen is. De hoofdpijn die overblijft is naar aanleiding van de medicijnen die je waarschijnlijk nog dagelijks slikt. Deze vicieuze cirkel moet beslist doorbroken worden, omdat we hier al snel spreken van een verslaving. Het niet innemen van de medicijnen veroorzaakt hoofdpijn als afkickverschijnsel, terwijl het wel innemen van de medicijnen een nieuwe trigger zijn voor meer hoofdpijn.

Wat kun je zelf doen?

Zoals eerder in dit artikel geschreven, zijn er verschillende vormen van hoofdpijn. Iedere vorm heeft haar eigen oorzaken en eventuele oplossingen. Van de 4 eerder omschreven vormen zijn er een aantal zaken die je zelf kunt doen om de hoofdpijn te verminderen, of eventueel helemaal te laten verdwijnen.

Chiropractie en Hoofdpijn

Chiropractie kan een heel belangrijk hulpmiddel zijn bij het verminderen van de verschillende vormen van hoofdpijn, of zelfs bij het helemaal laten verdwijnen van de hoofdpijn. Aangezien hoofdpijn in veel gevallen wordt veroorzaakt door een beknelling of een blokkade van een zenuw, is Chiropractie hiervoor de aangewezen oplossing.

chiropractie behandelingDe Chiropractor controleert namelijk je ruggenwervels en je nek op eventuele blokkades, en heft deze met behulp van bepaalde druktechnieken weer op. Hierdoor vermindert de pijn vrijwel onmiddellijk.

Bij de allereerste afspraak met de Chiropractor zal deze veel vragen stellen over je hoofdpijn, het ontstaan hiervan, en natuurlijk over je algemene
gezondheid. Het is namelijk heel goed denkbaar dat de hoofdpijn een verband heeft met andere lichamelijke klachten. Dit gesprek wordt gevolgd door een

lichamelijk onderzoek, waarbij de Chiropractor gebruik maakt van verschillende methoden om de oorsprong van de pijn te vinden. Ook wordt gekeken naar de beweeglijkheid en de soepelheid van alle gewrichten die mogelijk met de pijn te maken kunnen hebben.

Tijdens de daadwerkelijke behandeling worden verschillende passende druktechnieken toegepast op de wervelkolom om storingen en blokkades op te heffen en de soepelheid en beweeglijkheid te bevorderen. Over het algemeen is dit niet pijnlijk. Mocht het wél even pijn gaan doen, dan zal de Chiropractor dit vooraf laten weten.

Over het algemeen is er al verbetering na een eerste behandeling. Na de complete behandeling zal het effect ook op langere duur merkbaar zijn. Om het maximale effect te krijgen, en te behouden, is het raadzaam om regelmatig terug te komen voor controle, zodat de klachten niet terugkomen.

Ook kan het zijn dat de behandeling samengaat met adviezen over beweging en (werk)houding. Ook kunnen thuisoefeningen of adviezen op het gebied van voeding deel uitmaken van de behandeling. De inzet en het opvolgen van deze adviezen draagt heel sterk bij aan het genezingsproces.

Wat is Chiropractie?

Chiropractie is als holistische geneeswijze ontstaan in 1895, met als doel om een betere gezondheid te creëren door het optimaliseren van het zenuwstelsel.

Dit klinkt vrij eenvoudig, maar in werkelijkheid is het een hele complexe materie waarbij het uitgangspunt is dat het lichaam zelf-genezend is en dit genezingsproces wordt geleid door het zenuwstelsel. Dus wanneer er blokkades ontstaan in de ruggenwervels, zal dit de functie van het zenuwstelsel dusdanig verstoren, dat ook het genezingsproces niet goed zal functioneren. Met andere woorden: Een optimale beweging van de wervelkolom zorgt voor het optimaal functioneren van het zenuwstelsel, en daarmee het hele lichaam.

Behandeling door de Chiropractor

Allereerst gaan we een diagnose stellen door vragen te stellen over je hoofdpijn en je algemene gezondheid en een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Zoals hierboven beschreven, kan hoofdpijn nauw samenhangen met andere lichamelijke klachten. Het is aan de behandelend chiropractor om deze verbanden te leggen en de behandeling hierop aan te passen.

Bij de behandeling gaan we uit van druktechnieken die toegepast worden op de wervelkolom. Deze hebben als doel om de blokkades en storingen op te heffen en de beweeglijkheid te herstellen. Het uiteindelijke doel is om het zenuwstelsel weer in balans te brengen.

Ook kan het gebeuren dat je, naast advies over werkhouding etc., van ons oefeningen krijgt die je thuis kunt doen. Deze zijn erg belangrijk en kunnen sterk bijdragen aan het herstel.

Preventie van hoofdpijn en migraine

Hoofdpijn komt heel vaak voort uit een onjuiste houding en beweging van nek en rug. Een correcte houding, een goed bed en goede schoenen zijn eigenlijk de meest basale dingen die je kunt doen om hoofdpijn te voorkomen. Daarnaast is het ook een goede zaak om te letten op je cafeïne-gebruik en zo weinig mogelijk pijnstillers te slikken. Dit laatste heeft natuurlijk ook direct effect op je algemene gezondheid.

Heb jij ook regelmatig last van hoofdpijn en wil je daar zo snel mogelijk van verlost worden?  Maak dan vandaag nog een afspraak!

Chiropractie en preventie van hoofdpijn

Ook het aloude spreekwoord ‘Voorkomen is beter dan genezen’ is hier van toepassing. Naast alle tips die in dit document beschreven staan, is het ook verstandig om je wervelkolom regelmatig te laten controleren en eventueel corrigeren door een Chiropractor.

Dit helpt om je lichaam optimaal te laten functioneren zodat de hoofdpijn geen kans meer heeft. Je gaat toch ook ieder half jaar naar de tandarts voor controle? Natuurlijk, want je bent zuinig op je gebit. Waarom dan niet een regelmatige controle van je wervelkolom? Nog sterker: Zonder tanden kun je gewoon verder leven met een prothese, met een beschadigde wervelkolom, migraine en pijnlijke zenuwen wordt dat verder leven behoorlijk moeilijker.

Meer vragen? kan je altijd contact met ons opnemen.