Whiplash of pijn in je nek?

Het antwoord op de vraag wat een chiropractor aan jouw whiplash kan doen is niet zomaar te geven, zeker niet als het onduidelijk is of je nekklachten wel echt door een whiplash veroorzaakt worden. Dat is dus de eerste vraag!

Heb je een whiplash of pijn in je nek?

Een whiplash wordt gedefinieerd als een nekblessure, veroorzaakt doordat het hoofd snel en krachtig naar voren en naar achteren bewogen heeft, waarbij de spieren en ligamenten in de nek (te) zwaar belast werden. Een whiplash komt vaak voor bij mensen die met de auto van achteren aangereden zijn, maar de blessure kan ook veroorzaakt worden door lichamelijk geweld (het shaken-babysyndroom, bijvoorbeeld) of contactsporten. De symptomen van een whiplash kunnen variëren. Ze zijn dus nadrukkelijk niet beperkt tot de volgende bekende klachten:

 • Bewegingsbeperking in de wervelkolom of de ledematen
 • Dislocatie van de tussenwervelschijven, ook bekend als een hernia, met een felle pijn in een of beide armen als gevolg; ook kunnen er kleine scheurtjes in het zenuwweefsel of schade aan het zenuwgestel optreden, gevolgd door gevoelloosheid, tintelingen of spierzwakte
 • Chronische pijn in de (omgeving van) de nek
 • Cognitief disfunctioneren (verwardheid, trager denken, enz.), mogelijk in combinatie  met concentratiestoornissen.
Wanneer heb je medisch advies nodig?

Het is beslist raadzaam om je chiropractor of huisarts te bezoeken als je al langere tijd ongerelateerde nekklachten hebt en je daarnaast:

 • Pijnscheuten in een of beide armen ervaart
 • Last hebt van tintelingen of gevoelloosheid in een van beide armen of handen
 • je kin niet op je borst kunt laten rusten.

Het is dan zaak om de oorzaak van deze klachten goed te onderzoeken. Als er geen sprake is van andere symptomen kan het goed zijn dat ze bijvoorbeeld gewoon door een slechte houding veroorzaakt worden.

Röntgenopnames en andere tests

In sommige gevallen is de pijnlijke nek na een ongeval met simpele middelen als ijs en een brace  te verhelpen, en in andere gevallen verdwijnen de klachten helemaal vanzelf.  Je kunt echter ook last krijgen van:

 • een pijnlijke kaak
 • pijnklachten van ligamenten, tussenwervelschijven of gewrichten
 • moeilijk slikken
 • misselijkheid
 • geprikkeldheid of ernstige concentratieproblemen

Als deze symptomen aanhouden, is het beslist noodzakelijk om met een röntgenfoto en andere onderzoeken te kijken of er niets ernstigs aan de hand is.

De chiropractor

De belangrijkste taak van een chiropractor is om met zachte manipulaties een correcte positie van de wervels en de tussenwervelschijven te bewerkstelligen.  Deze zelfde manipulaties zijn ook bedoeld om spierspasmen te reduceren en spieren – in combinatie met oefeningen – weer op kracht te brengen.

De chiropractor zal in eerste instantie proberen om ontstekingen in de nek, het midden en het onderste deel van de rug te reduceren. Daarna volgt een onderzoek naar de beweeglijkheid van de wervelkolom, eventuele schade aan de tussenwervelschijven en spierspasmen. Ook wordt gekeken naar hoe je loopt, naar je houding en naar de uitlijning van de wervels. Een uitgebreid  onderzoek geeft verder een goed beeld van de belangrijkste ‘mechanische’ aspecten van jouw lichaam. Samen met röntgenopnames of een MRI (magnetic resonance imaging) en met inachtneming van je medische geschiedenis kan dan bepaald worden of en hoe je behandeld moet worden.

De ene whiplash is de andere niet. Soms kan de ontsteking uitsluitend met ijs behandeld worden en zijn spasmen alleen met warmte te reduceren, bijvoorbeeld. Andere niet-medicinale behandelingen zijn bijvoorbeeld acupunctuur, massage of transcutane elektrische neurostimulatie (TENS), waarbij zenuwen door de huid heen met stroom geprikkeld worden. Ken je iemand die een of meer van de hierboven beschreven symptomen vertoont, speel deze informatie dan beslist aan hem door. En heb je er zelf last van, schroom dan niet om ons te bellen voor een afspraak.

Tags :
Share This :