• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Algemeen Gezond leven = langer leven!

  Gezond leven = langer leven!

  Onlangs is er een onderzoek gehouden door de wetenschappers van het Zweedse Karolinska Instituut, gepubliceerd in het British Medical Journal. Dit onderzoek betrof de invloed van de levensstijl op de levensduur van oudere mensen. De uitslag was natuurlijk redelijk voorspelbaar, maar dat de te behalen levensjaren zo groot zouden zijn, heeft iedereen verrast!

  Het Zweedse instituut onderzocht de levensstijl van maar liefst 1810 ouderen boven de 75 jaar. Deze mensen werden ondervraagd over hun levensstijl en werden gedurende een periode van maar liefst 18 jaar gevolgd. De resultaten waren verbluffend! Mannen met een hele gezonde levensstijl mogen 6 jaren in levensverwachting bij rekenen, terwijl de dames het met 5 jaren moeten doen.

  Andere conclusies van het onderzoek zijn: Ouderen die op de hoge leeftijd nog steeds rookten moesten een jaar inleveren. Een ander opmerkelijk feit: de mensen die hun hele leven gerookt hebben, maar op middelbare leeftijd gestopt zijn, leven net zo lang als de mensen die nooit gerookt hebben.

  Lichte sporten, zoals wandelen, zwemmen en fietsen, deed de levensverwachting stijgen met ongeveer 2 jaar. Ook de mensen met een rijk sociaal leven konden een half jaar bijtellen.

  Deze uitslagen waren natuurlijk te verwachten, maar dat de verschillen zo hoog lagen was een verrasing. Het is dus duidelijk dat het nooit te laat is om jezelf een gezonde(re) levensstijl aan te meten! Laten we eens kijken wat dit inhoudt:

  Roken

  Dit mag duidelijk zijn: Roken is ongezond! Roken heeft niet alleen direct effect op je longen, maar gaat veel verder. Redenen te over om te stoppen. Het is uit onderzoek al bewezen dat als je nu stopt, de kans op een hartinfarct al na een jaar met 40% is vermindert. Voor de niet-rokers of de gestopte rokers is overgewicht een grote risicofactor. Dit is dan weer niet direct gevaarlijk voor je hart, maar leidt wel tot hogere bloeddruk en een sterk verhoogde kans op diabetes 2 (ouderdomsdiabetes). Met gezond eten en met name voldoende bewegen wordt de kans op diabetes alweer fors kleiner.

  Chocolade

  Wetenschappers hebben inmiddels ontdekt dat het eten van chocolade direct invloed heeft op je lichaam. Mensen die veel chocolade eten hebben minder kans op hart- en vaatziekten en worden minder vaak getroffen door een beroerte. Dit wordt toegedicht aan de antioxidanten die in de chocolade zitten. Het maakt niet uit of je nu pure- of melk chocolade eet. Maar let op: Chocolade is tegelijkertijd erg calorierijk, dus je kunt er wel dik van worden!!

  Vet eten

  Het algemene idee is dat vet eten ongezond is. Dit is niet helemaal waar: Vet eten hoeft niet verkeerd te zijn zolang je maat weet te houden en alleen de juiste vetten eet. Een mooi voorbeeld van een product met gezonde vetten is vis. In vis zit visolie wat heel gezond is. Kies dus liever voor een lekker visje dan voor een grote steak! Foute vetten zitten bijvoorbeeld ook in zuivelproducten. Aangezien we zuivelproducten niet beslist meer nodig hebben om gezond te kunnen leven, kun je hier al snel de eerste winst halen.

  Alcohol

  Alcohol, mits met mate, is helemaal niet zo slecht als we allemaal denken. Bij een maximum van 2 a 3 glazen per dag voor mannen, en 1a2 glazen per dag voor vrouwen, kan dit vele voordelen hebben. Extra voordeel haal je met rode wijn, dankzij de antioxidanten die hierin zitten.

  Sport

  Sporten is altijd een goed idee, maar niet beslist noodzakelijk. Een rookvrij lichaam en een gezond gewicht zijn belangrijker. Voor diegene die matig eet en dus slank blijft, is de winst van het sporten veel kleiner dan diegene met overgewicht. Het is altijd een combinatie van factoren!

  Stress

  Stres op, bijvoorbeeld, je werk is helemaal niet erg. Als je gezond bent, kan je lichaam heel wat stress verwerken. Maar pas op als de stress overslaat in chronische stress. Juist dan gaat je bloeddruk stijgen en kan ook weer gevolgen hebben door (meer) te roken, drinken en teveel te eten.

  Voor alles geld, leef gezond en leef met mate. Als je je daar aan houdt, heb je de helft al gewonnen!

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Volgende artikel:

  Vorige artikel: