• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Algemeen Goede voornemens? Pak het dit jaar goed aan!

  Goede voornemens? Pak het dit jaar goed aan!

  Het is de laatste dag van het jaar. Tijd om, tijdens het oliebollen bakken, na te denken over het afgelopen jaar en wat je anders wilt doen voor het komende jaar. Dit resulteert in lijstjes met goede voornemens. Goedbedoelde wensen die over het algemeen na een paar weken alweer sneuvelen. Waarom toch?

  Met een te volle maag en extra kilo’s, van al het eten tijdens Kerst en oudjaar ben je er helemaal van overtuigd: Dit jaar gaat het allemaal lukken! Ik ga afvallen, gezonder leven, en toch eens vaker dat laatste biertje weigeren. Vorig jaar had je hetzelfde gevoel, maar dat mislukte omdat…tja, waarom eigenlijk?

  Waarom mislukken goede voornemens?

  Allereerst is de timing van het bedenken van het goede voornemen van groot belang. De decembervakantie is over het algemeen niet één van de meest actieve periodes van het jaar. Behalve dat je druk bent met eten en drinken, voer je verder weinig uit. Je voelt je niet lekker met die extra kilo’s. Vanuit dat onprettige gevoel neem je jezelf voor om het in 2013 beter te doen. Maar als je weer in je normale dagritme zit, na de vakantie, is deze motivatie opgelost als sneeuw voor de zon. Het was een misleidende motivatie, die geen stand zal houden.

  Eenmaal in je dagelijkse ritme, na de vakantie, zijn er allerlei obstakels te nemen die je tegenhouden om van je voornemen deze keer een succes te maken. Door een overvolle agenda pak je toch de auto in plaats van de fiets, dat dagelijkse rondje hardlopen laat je maar zitten omdat je moe bent, en je vrienden halen je toch weer over om nog een biertje te nemen. Al deze hindernissen staan in de weg om je voornemen dit jaar te laten slagen.

  Er is een groot verschil tussen vastbesloten zijn om iets te laten slagen, en de maatstaf voor succes. Veel mensen verwachten dat een bepaalde mate van vastbeslotenheid gelijk staat aan de mate van succes. Maar niets is minder waar. Uit een onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen bleek dat vastbeslotenheid op geen enkele manier voorspelt of iemand het voorgenomen gedrag daadwerkelijk uitvoert.

  Ok, maar hoe zorg ik dat mijn voornemens dit jaar wel een succes worden?

  Doe het dit jaar beter!

  Het is belangrijk om je voornemen te verpakken in een positieve boodschap. Het is nu eenmaal moeilijker om iets te laten, dan iets wat je bereikt.

  Stel dat je wilt stoppen met roken. Ga dan niet zeggen dat je wilt stoppen met roken, maar verpak het in iets positiefs zoals: Ik wil in de ochtend opstaan zonder hoestbuien.

  “Ik wil een betere conditie, mijn kans op hart- en vaatziekten verkleinen, en een frisse adem. Van het geld wat ik daarmee bespaar ga ik volgend jaar op vakantie naar Spanje.”

  Bedenk goed of het voornemen ook écht haalbaar is. Als je bijvoorbeeld rookt én overgewicht hebt, zal het heel erg lastig zijn om beide problemen in één keer aan te pakken. Ga dan je voornemen in stukjes hakken, en begin de eerste 4 maanden met meer te bewegen. Hierdoor krijg je energie en motivatie om daarna het volgende stukje erbij te pakken.

  Denk vooraf goed na waar de valkuilen kunnen zitten. Wil je bijvoorbeeld wekelijks gaan sporten, maar weet je ook dat je in de winterperiode lusteloos bent en waarschijnlijk het sporten gaat verruilen voor een avondje bankhangen met een zak chips, schrijf je dan in voor een teamsport. Op die manier heb je een stok achter de deur.

  Als je minder alcohol wilt drinken als goed voornemen, bedenk dan op welke feestjes en met welke personen je meestal overstag gaat om tòch meer te gaan drinken. Schrijf dit op, en bedenk een manier om je hier tegen te kunnen wapenen.

  Omschrijf op deze manier alle mogelijke valkuilen en zoek oplossingen hiervoor. Het is een feit dat de mensen die dit doen, beter bestand zijn tegen hindernissen en afleiding.

  Rest mij nog om je, namens het hele team van Chiropractie Westland, een hele plezierige oudjaarsavond en -nacht te wensen. We zien elkaar weer aan de andere kant van de jaarwisseling!

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *