• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Algemeen Het eeuwig leven, is dat mogelijk?

  Het eeuwig leven, is dat mogelijk?

  Zowel Sinterklaas als de Kerstman hebben beide het eeuwige leven. Beide blijven ze fit en je ziet ze nooit in bed liggen met een griepje onder de leden. Voor de rest van de wereld gelden deze regels niet. Sterfelijke mensen worden oud en krakkemikkig. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam tijdens dit proces?

  Het is een fabeltje dat een lichaam veroudert omdat de natuur dat beslist wil. Het is beslist géén biologische noodzaak. We kunnen dat zelf in de natuur zien: Neem bijvoorbeeld een boom. Deze kan vele malen ouder worden dan de mens, als de boom in ieder geval niet gekapt wordt. De oudste boom ter wereld is 5000 jaar oud, en de oudste mens is ooit 122 jaar geworden. Waarom? Omdat bomen een minder complex en kwetsbaar vatensysteem en ze hebben de mogelijkheid om de eigen organen te vervangen. Een soort regenererend vermogen.

  Wat is er dan aan de hand met het menselijke systeem?

  DNA-slingers

  Tijdens het leven van een mens wordt er constant schade aangebracht aan het lichaam. Deze schade is vaak onherstelbaar en gebeurt zonder dat we er iets aan kunnen veranderen. Wij ademen bijvoorbeeld zuurstof in. Dit hebben we nodig om te kunnen overleven, maar na de verwerking van de zuurstof in ons lichaam laten we ongebonden zuurstofradicalen in ons lichaam achter. Deze brengen constant schade aan ons DNA. Naarmate we ouder worden gaan de uiteinden van de DNA-slingers, die zorgen voor een bescherming dat de celdeling correct verloopt, er fors op achteruit. Deze zogenaamde Telomeren worden steeds kleiner totdat ze helemaal opraken en dus de bescherming wegvalt.

  Vrouwelijke hormonen

  Een andere belangrijke factor in het verouderingsproces is ons hormoonsysteem. Met name bij de dames slaat de veroudering toe bij het aanbreken van de menopauze. Dit gaat gepaard met kwalen als opvliegers, neerslachtigheid, uitdroging en veroudering van de huid en extra vatbaar voor hart- en vaatziektes en botontkalking. Een plotselinge spurt in het verouderingsproces.

  Mannelijke hormonen

  Bij de mannen ligt dit wat anders. De verandering in de hormoonhuishouding gaat veel geleidelijker. Het Testosterongehalte neemt vanaf het 40ste levensjaar met 1% af en de spiermassa en spierkracht wordt wat minder. Ook neemt botontkalking toe en het kortetermijngeheugen gaat iets achteruit.

  Eeuwige jeugd

  Je zou zeggen dat het voor de mannen een gemakkelijke keuze is: Even wat testosteron bijspuiten en je hebt een nagenoeg eeuwige jeugd. Maar het ligt helaas iets gecompliceerder.

  Het gaat om een complex samenspel van factoren waarin testosteron en de levensstijl de hoofdrol spelen. Door een gezonde levensstijl waarbij je je bloedvaten op peil houdt, je gewicht in de gaten houdt en je conditie bijhoudt. Dit houdt je testosteronniveau op een gezond peil waardoor verouderingsklachten als botontkalking, libidoverlies en spierzwakte worden tegengegaan.

  Met andere woorden: Je kunt zoveel testosteron bijspuiten wat je wilt, maar als je er niet een gezonde leefstijl op na houdt zal dat niet gaan werken.

  Het eeuwige leven dan?

  Onlangs hebben wetenschappers een enzym ontdekt die de eerder beschreven verkorting van de telomeren in de DNA-slingers tegen kan gaan. Zou dit inhouden dat er ooit een klein kansje bestaat op een eeuwig leven? Och, dat gaan de huidige generaties toch niet meer meemaken.

  En je moet je sterk afvragen of een eeuwig leven nog wel leuk is…

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *