• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Algemeen Hoe zinvol is handen wassen?

  Hoe zinvol is handen wassen?

  Voor sommige mensen is het een obsessie, en sommige mensen vinden het allemaal maar onzin: Regelmatig handen wassen. Met je handen doe je van alles, en de meeste handelingen zijn over het algemeen niet gecontroleerd hygiënisch. Denk eens aan handen schudden: Je weet natuurlijk nooit waar die andere hand in het laatste half uur geweest is. Handen wassen is dus erg zinvol, maar overdrijven hoeft nou ook weer niet.

  Tijdens de periode van de uitbraak van Mexicaanse Griep was het een ware hype in de landen waar de griep heerste: Reinigingsdoekjes, desinfecterende gels en handzepen gingen als broodjes over de toonbank. Mensen werden niet alleen obsessief in het veelvuldig wassen van handen, maar ook in het schoonmaken van allerlei zaken die de handen aanraken. Een helse klus!

  Handen wassen

  Een griepvirus wordt verspreid via niezen en hoesten, dus door bacteriën die zich in de lucht verplaatsen. Het is dus erg logisch om regelmatig je neus goed te snuiten en eventueel iets aan het hoesten te doen. Je handen wassen is in dit verband ook erg belangrijk. Je zit immers, bewust of onbewust, regelmatig met je handen aan je neus en bij je mond. Uit onderzoeken is inmiddels gebleken dat ongeveer 80% van de virussen worden verspreid door slechte handhygiëne. Spoor vooral ook kinderen aan om goed handen te wassen, want die zitten vaak met hun handen aan dingen wat meestal niet erg verstandig is. Als het goed is besteden ook de scholen hier aandacht aan.

  Bacteriën hechten zich erg gemakkelijk aan de huid van je handen en komen dan erg snel op andere oppervlaktes terecht zoals deurknoppen en de kraan. In onbewuste handelingen raak je vaak je mond, neus of ogen aan, waardoor je je zelf erg snel kunt besmetten. In de meest ideale situatie raak je nooit meer je neus of mond aan met je handen, maar dat is natuurlijk ondoenlijk. Maar probeer dit wel zo veel mogelijk te vermijden. Of je inderdaad hiervan ziek wordt, en hoe erg, hangt natuurlijk af van je natuurlijke weerstand.

  Hygiëne in huis

  Zoals gezegd, zijn de handen een ideaal doorgeefmiddel voor virussen en bacteriën. Het is onvermijdelijk dat je de hele dag door allerlei dingen aanraakt waar ook andere mensen met hun handen aangeraakt hebben. Denk maar eens aan je toetsenbord, muis, koffiekopjes, kranen, toilet-knop, lichtknopjes en zelfs het karretje en de pinautomaat bij de supermarkt.

  Om dit allemaal schoon te gaan maken is natuurlijk ondoenlijk en heeft dus totaal geen zin om hieraan te beginnen. Toch kun je wel de dingen schoonmaken, in je eigen huis, waar mensen met vieze handen aanzitten. Hierbij moet je denken aan de spoelknop, de kraan, deurkruk en lichtknopje van het toilet. Schoonmaken met een normaal schoonmaakmiddel is voldoende, het hoeft niet perse een desinfecterend middel te zijn.

  Hoe en waarmee je handen te wassen?

  Om je handen te wassen hoef je niet beslist een speciale desinfecterende zeep te gebruiken. Deze speciale zeep doodt de bacteriën en virussen wel, maar niet allemaal. Sommige onderzoeken wijzen zelfs uit dat de micro-organismen zelfs agressiever worden als je ze steeds weer met desinfecterende middelen gaat bestrijden. Hier geldt dus dat een gezonde dosis bacteriën en virussen helpt tegen erger.

  Bij het handenwassen maakt het niet uit of je een blok zeep of vloeibare zeep gebruikt. Je moet niet alleen je handen wassen, maar ook je nagels. Goed handen wassen doe je minstens 20 seconden. Korter heeft geen zin, want dan wordt niet alles gedood en smeer je de resterende bacteriën en virussen aan de handdoek af, waardoor dit ook weer een besmettingsbron wordt.

  Vervang deze handdoeken dagelijks en was ze op een zo hoog mogelijke temperatuur.

  Dus, handen wassen na:

  • Ieder bezoek aan het toilet
  • Niezen en hoesten
  • Het snuiten van je neus
  • Een wondbehandeling, en uiteraard ook voorafgaand hieraan.
  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Volgende artikel:

  Vorige artikel: