• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Algemeen Mijn baby wil niet slapen…HELP!

  Mijn baby wil niet slapen…HELP!

  Het kan een groot en frustrerend probleem zijn: Je baby wil niet slapen. Dit kan allerlei oorzaken hebben: krampjes, toch nog honger, baby is uit het ritme, vreemd bed, vreemde luchtjes. Maar het heeft op termijn ook verstrekkende gevolgen. Als je baby erg moeilijk in slaap kan komen krijgt het niet de rust die het nodig heeft om optimaal te kunnen ontwikkelen. Een ander aspect is het feit dat het voor jullie, als ouders, extreem vermoeiend is, in een periode die per definitie al niet makkelijk is.

  Al in de baarmoeder slaapt de baby het grootste deel van de dag, terwijl direct na de geboorte dit patroon zich gewoon doorzet. De baby heeft nog weinig idee van dag en nacht, en nog helemaal niet van tijd. Pas na een tijdje krijgt de baby een eigen slaapritme waarbij ze overdag vaker wakker zijn, en ’s nachts meer slapen. Ieder kind is anders en er is dan ook geen tijdspanne voor te geven, maar er komt een moment dat je ’s morgens wakker wordt met het besef dat je baby de hele nacht doorgeslapen heeft! Een moment van overwinning en het begin van een nieuwe periode.

  Maar zover is het nog niet, anders had je dit artikel niet gelezen. Hieronder volgen een vijftal tips die je beslist zullen helpen.

  Ritme & regelmaat zijn ontzettend belangrijk

  Als, soms wanhopige, ouders ga je natuurlijk van alles proberen om je baby in slaap te laten vallen: Oppakken, knuffelen, frunniken, over de bol aaien, verleggen en alle andere goedbedoelde zaken. Maar, speciaal als het op slapen aankomt, is de baby meer gebaat bij ritme en regelmaat. Gebruik een vast ritueel met vaste tijden. Als het inslapen niet direct lukt, blijf dan even stilletjes naast het ledikant zitten en vertel met een rustgevende stem een verhaaltje of neurie een, voor je baby, bekend deuntje.

  Rituelen om slaap op te wekken

  Zoals in het vorige punt al uitgelegd: Je baby heeft belang bij ritme en regelmaat. Een vast slaap-ritueel is daar een belangrijk onderdeel van. Belangrijk hierbij is dat het voor de baby herkenbaar en voorspelbaar is. Niet te lang of te ingewikkeld, maar zorg voor rust en geborgenheid.

  Een rustgevend badje voor het slapengaan

  Een bad werkt rustgevend, dat weet je waarschijnlijk uit eigen ervaring wel. Voor je baby werkt het precies hetzelfde. Vlak voor het naar bed gaan even een warm badje met wat badmelk voor baby’s. Dit werkt voor de baby slaapverwekkend vanwege de vergelijking met de situatie in de baarmoeder.

  Let op lichaamssignalen

  Je baby kan nog niet praten, maar kan wel heel duidelijk aangeven wanneer hij/zij moe is en graag wil slapen. Let op één of meerdere van de volgende signalen:

  • Naar de oortjes grijpen
  • extreem druk of juist sloom gedrag
  • vaak stoten of omvallen
  • natuurlijk geeuwen
  • roze wangetjes
  • dreinerig huilen of krijsen

  Laat je baby niet in jullie bed slapen…

  Hoe goed het ook bedoeld is, laat je baby niet in jullie bed slapen. De eigen, vast slaapplek zorgt namelijk beter voor de nodige rust, herkenning, regelmaat en gewenning. Als je baby gewend is om tussen jullie in te slapen, wordt dat de regelmaat en zal je het op latere leeftijd weer af moeten leren. Hoe ouder je baby wordt, hoe moeilijker het wordt om dit soort gewoontes weer af te leren.

  Als je baby veel huilt, wel of niet aangemerkt als een zogenaamde huilbaby, is het verstandig om hierover een afspraak te maken met de chiropractor. Deze kan in de meeste gevallen binnen 3 à 4 behandelingen hele goede resultaten behalen, zodat je baby zich veel beter gaat voelen. En voor jullie, als ouders, zal de rust een welverdiend cadeautje zijn!

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *