• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Algemeen Opzouten met dat zout!

  Opzouten met dat zout!

  Onlangs is het kabinet akkoord gegaan met het verlagen van het zoutgehalte in brood. Waarom gebeurt dit? Zat er dan teveel zout in het brood? Wat is het verschil tussen zout en natrium? Allemaal vragen waar we hier antwoord op proberen te geven.

  Begin 2012 meldde de minister van gezondheid, Edith Schippers, dat het zout- en vetgehalte in levensmiddelen onnodig hoog was. De minister vroeg de industrie om dit zelf op te lossen, afspraken te maken en het vet- en zoutgehalte te verlagen. Zo niet, dan komt de minister met maatregelen in de vorm van dwingende wetgeving.

  De bakkerijsector is nu als eerste over de brug gekomen met een voorstel om het zoutpercentage in brood te verlagen van 2,1% naar 1,8%. Dit is direct overgenomen door het kabinet en is bij dezen dus ook wettelijk vastgelegd.

  Nu de rest van de levensmiddelensector nog, want er zit nog steeds te veel zout en vet in heel veel producten. Onnodig en gevaarlijk voor de gezondheid.

  In de tussentijd kun jij gewoon de etiketten lezen en daardoor zelf bepalen hoeveel zout jij en je gezin binnenkrijgt.

  Waarom zit er zoveel zout in levensmiddelen?

  Het vreemde is dat er in de meeste voedselproducten van nature geen of heel weinig zout zit. Het zijn de fabrikanten die veel zout toevoegen als smaakverbeteraar en om het product langer houdbaar te maken. Het zijn dan ook meestal de kant-en-klare producten zoals soep, brood, kaas, snacks en worst waar veel zout in zit. Van de totale hoeveelheid zout wat je overdag binnenkrijgt, is maar 20% het zout wat bij de bereiding en op tafel gebruikt wordt. De rest wordt toegevoegd door de fabrikanten. Dit kun je er niet meer uithalen.

  Hoeveel zout heb ik nodig?

  Door de gezondheidsraad wordt aangeraden om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten, tenminste als je 11 jaar of ouder bent. Bij jongere kinderen en baby’s ligt dit veel en veel lager. In feite heeft je lichaam maar 1 gram zout per dag nodig.

  De gemiddelde zoutinname in Nederland ligt op 9 gram. Je krijgt dus per dag 8 gram zout te veel naar binnen.

  Even een snelle rekensom:

  8 gram zout x 365 dagen = 2920 gram zout per jaar

  Je krijgt dus bijna 3 kilo zout per jaar te veel naar binnen. Dat is gigantisch!

  Zout en Natrium

  Het is verplicht om het zoutgehalte te vermelden op de verpakking van levensmiddelen. De fabrikanten halen daar een klein trucje mee uit, want ze vermelden het Natriumgehalte in plaats van het zoutgehalte. En deze twee zijn beslist niet hetzelfde. Als er gesproken wordt van 1 gram natrium, moet je dit met 2,5 vermenigvuldigen om de juiste hoeveelheid zout te krijgen.

  Maar door zout smaakt mijn eten toch lekkerder?

  Herken je dit? Je zit aan tafel en de meestal oudere mensen beginnen direct al met de zoutpot te zwaaien over de aardappelen, zonder dit eerst ook maar geproefd te hebben!

  Het is een bewezen feit dat de smaakpapillen in je mond vrij snel wennen aan minder zout in je voedsel. Als je dan na een paar weken de producten eet met het oude zoutgehalte, vind je het niet lekker meer en véél te zout!

  Ik gebruik altijd zeezout, dat is gezonder!

  Het is waar dat in zeezout wat meer mineralen zitten, maar dat is erg miniem. Voor de rest bestaan zeezout en gewoon keukenzout beide uit natriumchloride. Dus het feit dat zeezout gezonder is, is maar voor een héél klein deel waar.

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *