• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Algemeen Ouder worden, wat betekend dat voor u?

  Ouder worden, wat betekend dat voor u?

  Ouder worden kunt u op een aantal manieren bekijken. Ieder jaar worden we ouder. Dit is onze chronologische leeftijd. Biologische leeftijd zit echter anders in elkaar. We kennen allemaal wel iemand van vijftig die zich gedraagt als iemand van zeventig en andersom. Het is te simpel om te zeggen dat het genetisch bepaald wordt.

  Een schrijver gaf ooit aan dat we bij veroudering te maken krijgen met handicaps, pijntjes, medicijnen en doktoren. Over het algemeen neemt onze spiermassa af als we ouder worden en worden onze botten brozer. Ook krijgen we minder water in ons lichaam en juist meer vet.

  Naarmate de jaren vorderen, verouderen onze lichamen. Dit gaat met verschillende snelheden, afhankelijk van hoe we voor verschillende organen hebben gezorgd.

  Veel mensen voelen echte veroudering tussen de leeftijden veertig en vijftig. Toch begint deze veroudering al tientallen jaren eerder. Laten we over de veranderingen in ons lichaam praten.

  Allereerst krimpen onze hersenen een klein beetje waardoor we iets minder scherp worden. We vergeten sneller dingen. Als we al geen bril hadden, is dat nu ineens wel nodig omdat onze ogen minder elastisch zijn en daardoor zich minder goed aan kunnen passen aan licht en kleuren. Ook ons gehoor gaat langzaam achteruit waardoor we geen hoge tonen meer horen en slecht over achtergrondgeluid heen kunnen horen. Ook onze reuk en smaak gaat achteruit, waardoor we ineens meer zout willen eten. De huid verliest zijn elasticiteit en wordt dunner. Al onze inwendige organen gaan minder goed werken. Denk aan het hart, de longen, nieren en lever. Voeg daar nog de vermindering van de stofwisseling aan toe en u heeft een idee van wat ouder worden precies is.

  Dit wist u vermoedelijk allemaal al wel. Wie ouder wordt, gaat achteruit. Maar waarom gebeurt dit?

  Er zijn twee hoofdtheorieën over het ouder worden. De eerste richt zich op toeval en gaat in op vrije radicalen. Deze maken elektronen die zich aan onze moleculen hechten en zo ons lichaam afbreken. Dit soort veroudering komt ook voor bij mensen die teveel suiker eten. Suiker bindt proteïne, waardoor cellen zich niet vermenigvuldigen of herstellen. Diabetes is hier een ernstig voorbeeld van.

  De andere theorie is eigenlijk de evolutietheorie, dus ‘zoals de natuur het wil’. Uit het experiment dat de “Hayflick Factor” heet, is gebleken dat cellen zich vijftig keer vermenigvuldigen en vervolgens sterven. Dit geeft in feite aan dat de klok in al onze cellen tikt. Toch zijn er ook experimenten die aantonen dat die vijftig keer gemakkelijk te verhogen is door goed te eten.

  Hoe weet u nu of u te snel oud wordt? Aan het uiterlijk valt niet alles af te lezen, daarvoor is de binnenkant te belangrijk.

  Het eerste teken van ouderdom is moeheid, weinig energie en geen goed gevoel meer hebben. U geniet simpelweg minder van het leven dan eerder. Het volgende dat verdwijnt is uw libido. Uw sexdrive is weg of in elk geval sterk verminderd. U krijgt zomaar spierpijntjes en u herstelt minder snel van blessures. Ook wordt uw immuunsysteem zwakker waardoor u vaker verkouden of grieperig bent. Bovendien duren deze griepjes langer. Uw figuur verandert waardoor u vaak zo’n tien kilo aankomt of afvalt. Ook kunt u depressief worden of angstig, waardoor u anders naar de wereld gaat kijken.

  Ouderdom kunt u natuurlijk niet tegenhouden, maar u kunt het wel langzamer laten gaan en sommige dingen kunt u zelfs herstellen. Het volgende deel van dit artikel gaat over de vier zaken die uw veroudering op positieve of negatieve wijze kunnen beïnvloeden.

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Volgende artikel:

  Vorige artikel: