• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Algemeen Vakantie & Stress

  Vakantie & Stress

  De vakantieperiode staat er weer aan te komen. Een periode van enerzijds spanning, en anderzijds ontspanning. Deze twee tegenpolen zijn in de vakantieperiode vaak heel sterk aanwezig. De stress, voorafgaand aan de vakantie, lijdt vaak tot lichamelijke klachten tijdens de vakantie. En dat is nou net niet de bedoeling….

  Vakantievieren is een feest, met het hele gezin naar een zorgvuldig uitgezochte bestemming waar je je lekker 2 of 3 weken kunt ontspannen. Even niks moeten, even geen werk, even geen familie en buren om je heen. Maar voor het zover is, gaat het stress niveau meestal fors omhoog. In sommige gevallen is dit zo erg dat de vakantie deze extra stress niet meer kan compenseren.

  Een beetje extra stress is niet erg, maar toch is het veel gezonder voor je lijf en je geest om ontspannen weg te gaan. Als je alles tijdig plant en goed voorbereid is dat al een hele dikke plus. De reis wordt daardoor rustiger en dus veiliger. Tijdens de reis is het verstandig om niet in één keer als een gek naar de bestemming te rijden. De vakantie begint op het moment dat je in de auto stapt, en niet pas als je na een dag rijden in Zuid-Frankrijk aangekomen bent.

  De extra stress, die veel mensen vaak zelf veroorzaken, kan het plezier van de reis en de vakantie zelf behoorlijk teniet doen als dit zich gaat uiten in lichamelijke klachten zoals rug- en nekpijn. Dit is zeker het geval als je normaal een beweeglijk beroep hebt en nu plotseling 3 weken in een strandstoel gaat liggen. Ook andersom is dit waar: Als je een zittend beroep hebt, en tijdens de vakantie plotseling als een gek gaat sporten en bewegen. Doe alles met mate, en bouw het rustig op. Alleen dan kun je genieten van de vakantie zelf en daarna met hernieuwde energie weer aan het werk.

  Een paar algemene tips:

  • Neem de tijd voor het reizen en neem regelmatig rustpauzes.
  • Zorg dat je voor de reis voldoende slaapt.
  • Tijdens de reis-pauzes, neem dan even een paar minuten de tijd om wat rek en strekoefeningen te doen.
  • Op de plaats van bestemming aangekomen is het verstandig om even de tijd te nemen om te acclimatiseren, alvorens u alles uit gaat pakken.

  Tips als je met het vliegtuig op vakantie gaat

  • Houdt goed rekening met de lage luchtvochtigheid in het vliegtuig. Je kunt dit herkennen aan symptomen als een droge huid en last van slijmvliezen en ogen. De enig oplossing hiervoor is door veel gezond water te drinken.
  • Tijdens met name hele lange vliegreizen is het belangrijk om wat in beweging te blijven. Dit is niet alleen om stijfheid te voorkomen, maar ook om je bloedcirculatie op gang te houden en om te kunnen ontspannen.
  • Ook al hoef je niet zelf te rijden, slaap voldoende voordat je vertrekt. Alleen een uitgerust lichaam kan optimaal functioneren.
  • Probeer tijdens de vlucht te ontspannen en eventueel wat te slapen.

  Tips als je met de auto op vakantie gaat

  • Maak een lijst van alles wat je mee wilt nemen, en pak het tijdig in.
  • Inpakken in kleinere koffers en tassen is niet alleen beter voor je rug, maar hierdoor kun je de auto ook veel efficiënter laden.
  • Voordat je vertrekt moet je goed aandacht besteden aan je stoel: Stel deze goed af. Zitten met een bolle rug zal ongetwijfeld problemen geven, Op deze manier zijn de banden van je rug te veel en te lange tijd onder spanning. Ook de tussenwervelschijven ondervinden op deze manier te veel druk: Een garantie voor rugpijn tijdens de vakantie!
  • Vaak wordt het belang van de hoofdsteun vergeten: Stel deze goed af zodat deze op de juiste hoogte zit. Dit is niet alleen veel veiliger, maar vermindert ook de spanning in je rug en nek waardoor je beter uitgerust op de eindbestemming aankomt.
  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Volgende artikel:

  Vorige artikel: