• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Mail ons

  info@chiropractiewestland.nl
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Algemeen Wintertenen

  Wat kan ik doen tegen wintertenen?

  Het begint weer behoorlijk kouder te worden. Voor de meeste mensen een heerlijke, frisse periode. Maar voor sommigen een lijdensweg in verband met de jaarlijks terugkerende wintertenen of winterhanden. Een vrij onschuldige aandoening, maar ontzettend hinderlijk. Het kan je behoorlijk remmen in je activiteiten tijdens de koudere periode van het jaar.

  Hoe ontstaan wintertenen?

  Wintertenen of winterhanden komen vrij vaak voor in ons koude landje. Het probleem voor wintertenen of winterhanden ontstaat op het moment dat het lichaam aan kou wordt blootgesteld. Als natuurlijke reactie gaat het lichaam de kleine bloedvaten samentrekken zodat de vitale organen, zoals hart en hersenen, nog voldoende bloed krijgen. Als gevolg hiervan worden de minder vitale delen van het lichaam minder verwarmd.

  Dit zijn dan bijvoorbeeld de handen en de voeten. Dit is een normale reactie, maar bij sommige mensen reageren de vernauwende bloedvaten niet snel genoeg op het temaperatuurverschil waardoor een ophoping van bloed onstaat. Dit kun je duidelijk zien aan de rode vlekken op je voeten of handen. In ernstige gevallen kunnen de wanden van de bloedvaten en het weefsel beschadigen. De rode plekken worden pijnlijk en gevoelig. Ook een constante jeuk is een mogelijkheid.

  Zijn wintertenen ernstig?

  Nee, op zich is de aandoening niet ernstig. Het bezorgt de betreffende persoon alleen ontzettend veel last. Je wordt geremd in je activiteiten, met name buiten de deur. Over het algemeen zullen de klachten binnen 2 a 5 weken weer verdwijnen, maar komt ook in het volgende jaar weer terug.

  Wat kan ik doen tegen wintertenen?

  • Door het kiezen van de juiste schoenen, en in de juiste maat, houd je je voeten warm. Als je te kleine, of hele strakke, schoenen draagt wordt de bloedtoevoer deels afgesneden waardoor je natuurlijke verwarming geblokkeerd wordt.
  • Als je regelmatig beweegt, in de vorm van een stevige wandeling, fietsen of joggen, blijft je hart gezond waardoor deze in staat is om het bloed zo sterk en efficiënt mogelijk rond te pompen.
  • Als je koude voeten hebt, ook al is het nog zo pijnlijk, is het belangrijk om ze zo geleidelijk mogelijk weer op te warmen. Hete kruiken of je voeten tegen de radiator houden is dus uit den boze. Warm je voeten langzaam op in een voetenbadje.
  • Vitamine K is belangrijk voor je bloedvaten en je hart. Het werkt ook positief voor de bloedcirculatie, met inbegrip van je voeten. Je vindt Vitamine K onder andere in peterselie, abrikozen, vis, gember en sla.
  • Voor een betere doorbloeding van je huid is hydrateren erg belangrijk. In veel vochtinbrengers zit bijvoorbeeld Lanoline, een stof die helpt om het vocht in de huid vast te houden.
  • Drink sowieso veel water. Dit is goed voor je vochtbalans en dus voor de warmtehuishouding in je lichaam.

  Wintertenen en Chiropractie

  Het probleem van slechte doorbloeding van je lichaam, en dus ook je handen en voeten, is prima behandelbaar voor een chiropractor. Als je steeds weer last hebt van winterhanden of wintertenen, maak dan snel een afspraak met Chiropractie Westland. Wij kunnen dan samen bekijken hoe we dit lastige probleem op kunnen lossen.

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *