• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Baby’s & Kinderen Online-pesten herkennen en aanpakken

  Online-pesten herkennen en aanpakken

  Het is duidelijk dat het online-leven een hele grote stempel drukt op ons (sociale) leven. Een hele positieve stempel, maar ook met een paar hele vervelende kanten. Eén negatieve kant is onlangs veel in het nieuws geweest:  Het online-pesten en -gepest worden.

  Veel ouders besteden hier vrij weinig aandacht aan, wat heel vaak te wijten is aan onkunde. Je kind is meestal 10 x handiger dan jij, als het om computers en internet gaat. Toch is het belangrijk om, samen met je kind, dit onderwerp aan te kaarten en bespreekbaar te maken. Het kan voor iedereen een heel groot verschil uitmaken!

  Het verschil tussen pesten en plagen

  Als het om plagen gaat, is het niet met een bepaalde regelmaat. Over het algemeen is het spontaan gedrag en zijn de gezagsverhoudingen gelijk. De ene keer plaagt de ene, de andere keer de andere. Meestal is het leuk, plezierig, grappig en zonder nare bijbedoelingen.

  Pesten is een heel ander verhaal. Ik kwam een definitie van pesten tegen die de lading goed dekt:

  “Iemand wordt getreiterd of is het mikpunt van pesterijen als hij of zij herhaaldelijk en langdurig blootstaat aan negatieve handelingen verricht door één of meerdere personen”

  Bij pesten zijn de machtsverhoudingen erg eenzijdig. Het is altijd dezelfde die wint, terwijl de ander steeds maar weer verliest. Pesten is structureel en heeft beslist geen positieve en grappige bedoelingen. Nog sterker, de pester wil alleen maar pijn doen, kwetsen of vernielen. Het gepeste kind is onzeker, bang, verdrietig en eenzaam.

  Pesten op internet

  Het pesten op internet komt steeds vaker voor. Er is ook niet zo vreselijk veel moed van de pester voor nodig. Hij zit ‘veilig’ achter z’n scherm. De cijfers die dit bewijzen zijn indrukwekkend. Nagenoeg alle kinderen surfen regelmatig op internet, en driekwart daarvan gebruikt dagelijks sociale media via computer of smart-phone. Zo’n 15% van alle kinderen worden met een bepaalde regelmaat gepest op internet. Van deze gepeste kinderen stappen maar ongeveer 35% naar hun ouders om het te vertellen en hulp te vragen. Dit is een gigantisch gat waar juist de ouders actie in moeten ondernemen.

  Herkennen en voorkomen van online-pesten

  • Als je kind achter de computer zit, probeer dan een beetje in de buurt te blijven om een oogje in het zeil te houden. Het is dus beslist niet aan te raden om een computer op de slaapkamer te installeren.
  • Niet alleen tegen het online-pesten, maar ook voor de algemene gezondheid: Maak gezamenlijk afspraken over het aantal uren ‘schermtijd’ of ‘internettijd’.
  • Heb gemeende belangstelling voor de interesses van je kind op internet. Laat je kind uitleggen en laten zien wat hem interesseert op het net, en wat hij gevonden heeft.
  • Leer je kind om gevoelige informatie niet te delen op het net. Open een speciaal email-adres voor eventuele inschrijvingen op sites. Op deze manier kun je het betreffende mailadres altijd afsluiten. Je privéadres moet gewoon je privéadres blijven.
  • Kijk eens in de geschiedenis van de browser om te kijken waar je kind is geweest.
  • Schrijf jezelf ook in op sociale media zoals Facebook en Hyves. Op deze manier kun je de ontwikkelingen op de pagina van je kind een beetje in de gaten houden, zonder dat je in hoeft te breken op de privacy van je kind.

  Je kind wordt gepest: wat nu?

  Als je kind inderdaad zegt dat hij gepest wordt, neem dit dan serieus. Bespreek het uitgebreid en kijk met je kind op het internet om te kijken wat er precies gebeurt is. Vanaf dit punt kun je een aantal dingen doen:

  • Maak allereerst afdrukken van de ongewenste communicatie en uitlatingen van de pestkop. Deze kunnen later erg goed van pas komen.
  • Installeer een goede spamfilter voor je email-programma. Hiermee kun je eventueel bepaalde adressen blokkeren.
  • Samen met je kind ga je de pester blokkeren op msn, en ‘ontvrienden’ op Facebook en Hyves.
  • Zorg dat je kind de pestkop gaat negeren. Terug-pesten lokt alleen maar méér uit.
  • Als de pestkop iemand van school of een club is, licht dan de leiding in zodat ook zij hier alert op kunnen zijn.
  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *