• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Behandelingen Voorkom hardloopblessures met chiropractische zorg

  Voorkom hardloopblessures met chiropractische zorg

  Met het groeiende aantal mensen dat hardloopt om hun conditie te verbeteren en hun gewicht op peil te houden, neemt ook het aantal gerapporteerde hardloopblessures toe. Vooral klachten als shin splints (overbelasting van structuren in het onderbeen, ook wel bekend als het mediaal tibiaal stresssyndroom), het patello-femoraalpijnsyndroom (PFPS: pijn rondom de knieschijf), ontsteking van de Achillespees, platvoeten, compartimentproblematiek (problemen met de doorbloeding en de functie van de weefsels in een deel van het onderbeen) en incomplete botbreuken komen veel voor.

  Al deze problemen worden veroorzaakt door een cumulatieve vorm van overbelasting van weefsels en botten. Bij het hardlopen – en dan met name op het moment dat de hiel de grond raakt – moet het spier-skeletsysteem krachten opvangen die gelijk staan aan 2,5 tot 3 maal het lichaamsgewicht van de loper. Dit zorgt vanzelfsprekend voor  een hoge belasting van het lichaam.

  Chiropractoren worden normaal gesproken ingeschakeld om pijnklachten en andere niet-specifiek met het hardlopen geassocieerde klachten te verlichten, vaak al vanaf het moment dat de loper last krijgt van de regelmatige (over)belasting van zachte weefsels en botten. Als deze symptomen in een vroeg stadium onderkend worden, zijn ze heel goed te behandelen en in korte tijd te reduceren. Chiropractische behandelingen kunnen ook effectief zijn bij extreme pronatie (het naar binnen kantelen van de voet, het naar binnen draaien van het dijbeen),  wat tot klachten in de onderbuik kan leiden, extreme supinatie (waarbij de voet naar buiten helt) en bij mensen met een erg hoge wreef, wat een verhoogde gevoeligheid voor overbelasting en breuken met zich mee kan brengen.

  Naast de mogelijkheden die chiropractisch ingrijpen bij pijn en blessures kan bieden, kan een chiropractor vooral ook van groot belang zijn bij het voorkomen van klachten bij hardlopers en andere atleten. Natuurlijk zijn er veel hardlopers, atleten en niet-atleten, die zich afvragen waarom je een chiropractor zou inschakelen als je nergens last van lijkt te hebben. Het antwoord op die vraag is niet zo moeilijk: het is simpelweg veel makkelijker om een goede gezondheid te behouden en klachten te voorkomen dan om iemand met pijnklachten snel en effectief van die klachten af te helpen. Het grote probleem bij hardloopblessures is dat ze meestal door langdurig herhaalde belasting en uitlijningsproblemen veroorzaakt worden, wat beide problemen zijn die over een langere periode tot stand komen, en waarbij pijnklachten vaak nog langer op zich laten wachten. Als ons lichaam perfect uitgelijnd en in balans zou zijn, dan zouden we prima om kunnen gaan met de regelmatige belasting die het hardlopen met zich meebrengt. Zo’n perfecte uitlijning is echter eerder een uitzondering dan een regel, en mensen met platvoeten of hoge wreven hebben zelfs een extra grote kans om last te krijgen van de opeenstapeling van stress die het hardlopen met zich meebrengt.

  In de preventieve zorg kan een chiropractor je een uitstekende evaluatie van je lichamelijke conditie bieden en je vertellen hoe je blessures kunt voorkomen en een goede uitlijning kunt behouden, waarmee je de kans op klachten aanzienlijk vermindert. Ben je geïnteresseerd in zo’n advies, dan kan je chiropractor bijvoorbeeld scans van je voeten maken, je houding analyseren en kijken of je krachten in balans zijn. In aanvulling daarop kan je chiropractor een op die analyse gebaseerd programma voor je opstellen, waarmee je ook in de toekomst je kans op blessures kunt reduceren.

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *