• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Mail ons

  info@chiropractiewestland.nl
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Behandelingen Zijn Chiropractische Röntgenstralen Veilig?

  Zijn Chiropractische Röntgenstralen Veilig?

  Patiënten stellen met enige regelmaat de vraag of chiropractische röntgenstralen veilig zijn. Daarom zetten we hier de huidige bevindingen van het FDA (Food and Drug Administration) met betrekking tot de veiligheid van röntgenstralen op een rij. Indien je geïnteresseerd bent in het hele verhaal, lees dan het volledige artikel.

  Indien je genoegen neemt met een snel antwoord; het FDA schat dat de hoeveelheid straling waaraan je wordt blootgesteld tijdens een röntgenonderzoek van de borst ongeveer gelijk is aan de achtergrondstraling waaraan je blootgesteld wordt gedurende een verblijf van 10 dagen op planeet Aarde.

  Op de website van de FDA wordt gesteld: “Weiger nooit een röntgenonderzoek. Het risico van het weigeren van een röntgenonderzoek is groter dan het kleine risico dat de straling met zich meebrengt.”

  Ten eerste, is er geen verschil tussen chiropractische en andere soorten röntgenstralen. De apparaten waarmee röntgenonderzoek wordt gedaan verschillen enigszins per fabrikant, maar wat werkelijk bepalend is, is het lichaamsdeel waarvan de röntgenfoto gemaakt wordt. De verschillende weefsels van het lichaam absorberen de stralen op verschillende manieren.

  Om consumenten in staat te stellen om blootstelling aan straling door de verschillende stralingsbronnen te meten, gebruikt de FDA een effectieve meeteenheid. Elk type röntgenstralen wordt geassocieerd met een bepaald aantal meeteenheden, millisieverts (mSv) genaamd. Omdat de meeste mensen niet bekend zijn met millisieverts (zoals met een kilometer of een theelepel), is het handig om een referentiewaarde te hebben. De FDA schat dat een gemiddeld persoon jaarlijks aan 3,0 millisieverts achtergrondstraling wordt blootgesteld afkomstig van natuurlijke radioactieve materialen en kosmische straling. Daarom kunnen ze stellen dat 0,1 millisievert van een röntgenonderzoek van de borst ongeveer gelijk is aan 10 dagen straling door het leven op aarde.

  Vergeleken met een borstonderzoek, leveren röntgenonderzoeken van de ledematen veel minder stralingseffect op, terwijl röntgenstralen in het onderste gedeelte van de torso juist een hogere dosering opleveren. Vergeet opnieuw niet dat de effectieve dosis afhankelijk is van het lichaamsdeel dat aan de straling wordt blootgesteld, niet van de intensiteit of de duur van de straling. Nu volgt een lijstje met de effectieve doseringen van de meest voorkomende soorten röntgenonderzoek die door een chiropractor worden geadviseerd, met daarnaast de vergelijkbare dosis achtergrondstraling.

  • Ledematen – 0,001 mSv – gelijk aan 3 uur achtergrondstraling
  • Borst – 0,1 mSv – gelijk aan 10 dagen achtergrondstraling
  • Wervelkolom – 1,5 mSv – gelijk aan 6 maanden achtergrondstraling

  De FDA website en de uitstekende website radiologyinfo.org van “the American College of Radiology” en “the Radiological Society of North America” wijzen beide op het feit dat gezondheidsrisico’s door blootstelling aan straling in de loop der tijd oplopen. Ze stellen ook dat de patiënten hierin zelf een belangrijke rol spelen door zich bewust te worden van de mate van blootstelling. Hier volgt een link naar een site waar je een persoonlijk register kunt downloaden met de röntgenfoto’s die je hebt laten maken: https://imagewisely.org/Patients.aspx

  Het is bij het lezen van dit artikel belangrijk om in acht te nemen dat de doseringen en adviezen die genoemd worden gelden voor volwassenen. Ben je zwanger of op zoek naar informatie over de veiligheid van röntgenstralen voor kinderen, kijk dan op imagegently.org.

  0 comments… add one

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Volgende artikel:

  Vorige artikel: