• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Mail ons

  info@chiropractiewestland.nl
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Hoofdpijn Migraine: een chiropractische aanpak

  Migraine: een chiropractische aanpak

  Migrainepatiënten hebben te maken met hevige, steeds terugkerende pijnaanvallen die wel drie dagen kunnen aanhouden. Waarschuwingssignalen zoals een aura (een soort visuele verstoring) en misselijkheid komen daar soms nog bij. Veel migrainepatiënten hebben maar weinig baat bij een conventionele medische aanpak en de bijbehorende medicijnen, en kiezen daarom liever voor een van de vele alternatieve methodes waarmee deze ernstige kwaal behandeld kan worden. Chiropractie is een van die alternatieven.

  Met een holistische aanpak van pijnbestrijding biedt chiropractie verlichting bij de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen met behulp van massage, het manipuleren van de wervelkolom en gewrichten en de behandeling van zachte weefsels, vooral in de rug. Maar werkt het ook bij migraine?

  In een in 2000 gepubliceerd onderzoek van Dr. Tuchin werd uitgebreid aandacht besteed aan de mogelijkheden die een chiropractische behandeling biedt bij het verlichten van de pijn en het terugbrengen van de frequentie van de migraineaanvallen. Bij het onderzoek waren  127 migrainepatiënten betrokken, die elk minstens één migraineaanval per maand te verduren hadden. Deze steekproef werd in twee kleinere groepen verdeeld. De patiënten in de ene groep ondergingen een inactieve behandeling; de anderen kregen een chiropractische behandeling die met name gericht was op de aanpak van vertebrale zwellingen en het uitlijnen van de wervelkolom. Het onderzoek toonde duidelijk aan dat er bij de tweede groep al binnen twee maanden verbeteringen optraden, waarbij de pijnklachten verminderden en de frequentie van de aanvallen verlaagd werd. Ook nam de behoefte aan medicijnen af. In hetzelfde onderzoek kwam naar voren het aantal aanvallen bij een op de vijf patiënten uit de door chiropractors behandelde groep met 90% verminderd was, terwijl de helft van deze patiënten aangaf dat de aanvallen duidelijk minder hevig waren geworden.

  Recenter onderzoek van R. Bryans et al., gepubliceerd in 2011, geeft aan dat chiropractische zorg, inclusief manipulatie van de wervelkolom, zowel bij cervicocogene hoofdpijnklachten als bij migraine effectief kan zijn.

  Een systematische literatuuronderzoek van klinische experimenten op het gebied van migraines en hoofdpijnklachten, gepubliceerd in augustus 2009, werd uitgevoerd met behulp van een keuze uit een groot aantal databases uit de medische en de alternatieve geneeskunde. Onderzoek liet daarbij zien dat chiropractische behandelingen zoals wervelkolommanipulatie en massage tot significante verbeteringen kan leiden bij patiënten met chronische en episodische migraine, terwijl mensen met spanningshoofdpijnen hier geen baat bij hadden.

  Het is dus duidelijk dat migrainepatiënten verlichting kunnen vinden in alternatieve behandelingen zoals een chiropractor die kan bieden. Tegelijkertijd is het belangrijk om te weten dat deze alternatieve zorg gezien moet worden als een aanvullende, ondersteunende vorm van zorg, waarbij de conventionele medische aanpak zeker niet terzijde geschoven mag worden.

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *