• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Huid Wat kan ik doen tegen acne?

  Wat kan ik doen tegen acne?

  Vooral voor iemand die in de puber-fase zit, en toch al erg onzeker is van zichzelf, kan acne een regelrechte ramp betekenen. Je voelt jezelf bekeken en in extreme gevallen ga je zo weinig mogelijk de deur uit omdat je je schaamt. Wat is acne eigenlijk en hoe ontstaat het? Maar nog belangrijker: Wat kan ik er aan doen?

  Wat is acne?

  Acne, of jeugdpuistjes, ontstaan door het ontsteken van de talgkliertjes in je huid. Talgkliertjes zitten overal op je huid, behalve op je voetzolen en in je handpalmen. Acne ontstaat meestal op de plekken waar de meeste talkkliertjes zitten. Dit is op je voorhoofd, je kin en je rug.

  De oorzaak van acne

  In het geval van jeugdpuistjes wordt acne meestal veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens je puberteit. Door deze hormonale verandering worden je talgkliertjes vergroot en gaan ze meet huidsmeer (talg) produceren. In combinatie met dode huidcellen kan dit verstopte talgkliertjes veroorzaken. Op dat moment ontstaat een mee-eter. Als de wand van het talgkliertjes dan ook nog barst krijg je een ontsteking van de huid. Dit noemen we dan een puist.

  Wat kan ik doen tegen acne?

  De basis van alles is om je gezicht heel erg schoon te houden. Je kunt hiervoor cleaners, face-washers, scrubs of maskers gebruiken.

  Hieronder een aantal tips om acne zoveel mogelijk tegen te gaan of zelfs te voorkomen:

  • Was je handen goed en heel vaak. Raak in geen geval je gezicht aan met vieze handen/vingers/nagels.
  • Gel, hairspray en wax zijn niet goed voor de huid. Houd dit zo ver mogelijk van je gezicht. Als je dit goed wilt doen, spoel je je haren even uit voordat je gaat slapen, en wissel je je kussensloop zeer regelmatig.
  • Drink voldoende water. Om je huid soepel te houden heb je hydratatie nodig.
  • Vermijd stress. Als je helemaal opgefokt bent, ga dan even sporten om stoom af te blazen en het stressniveau te verminderen.
  • Neem voldoende rust door eens een keer op tijd naar bed te gaan.

  Wat moet ik vooral NIET doen?

  Hoe verleidelijk het ook is om de puistjes uit te gaan knijpen, niet doen! Er zijn nog meer dingen die je niet moet doen. Dit voorkomt dat je later hele rare littekens overhoudt aan de onvermijdelijke acne-periode in je leven.

  • Zoals gezegd, ga de puistjes niet uitknijpen. Hoewel iedereen dit weet, gebeurt het toch heel erg vaak. Als je dit toch doet, of wilt doen omdat je die avond met een leuk iemand wilt gaan stappen, doe het uitknijpen dan beslist met schone vingers.
  • Ga niet steeds voelen aan je gezicht. Je weet echt wel dat die puistjes er zijn. Laat ze gewoon met rust, dan zijn ze het snelst weer weg.
  • Wissel niet steeds van huidverzorgingsproducten. Wondermiddelen bestaan niet, en een goed product heeft gewoon tijd nodig om zijn werk te doen. Geef het de kans en de tijd!
  • Door ongezond te leven, zoals roken, veel drinken en heel veel feesten, help je de acne beslist niet. Door gezond te leven gaat je huid er gewoon beter uitzien!

  Misverstanden over acne

  Er bestaan heel veel misverstanden over het ontstaan van acne. Er zou mogelijk een verband bestaan met het eten van chocolade, varkensvlees en het eten van veel vette producten. Dit is beslist niet bewezen!

  Ook heeft acne helemaal niets te maken met vitaminetekort en al helemaal niet met slechte hygiëne!

  1 comment… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Volgende artikel:

  Vorige artikel: