• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Lichaamshouding Een no-nonsense verhaal over voet orthesen

  Een no-nonsense verhaal over voet orthesen

  Een gezonde wervelkolom wordt van beneden naar boven opgebouwd, beginnend bij de voeten. Medische wetenschappers en zorgverleners weten al jaren dat problemen met de voeten kunnen zorgen voor houdingsveranderingen, die op hun beurt uiteindelijk kunnen zorgen voor een heel scala aan musculoskeletale problemen in andere delen van het lichaam (met name in enkels, knieën, heupen en rug).

  Onderzoek heeft tevens uitgewezen dat zelfs de kleinste voetproblemen een negatief effect kunnen hebben op de prestaties van sporters, en de kans op sportgerelateerde blessures aanzienlijk vergroten.

  Wat Zijn Orthesen en Wat is Hun Functie?

  Orthesen zijn inlegzolen die speciaal zijn ontwikkeld om een afwijkend of onregelmatig looppatroon te corrigeren door de balans en houding te verbeteren. Ze hebben de levenskwaliteit van miljoenen mensen verbeterd, en het is voor artsen heel gebruikelijk geworden om ze voor te schrijven voor veel verschillende doeleinden:

  • Verminderen van pijn en/of vermoeidheid
  • Bieden van doelgerichte steun voor de voet
  • Verlichten van druk of spanning op een geblesseerd of gevoelig gebied
  • Voorkomen of beperken van misvorming
  • Verbeteren van de stand en de functie van de voet
  • Herstellen van de balans
  • Versterken of aanvullen van andere therapieën (met name chiropractische aanpassingen)

  Voet orthesen zijn medische hulpmiddelen die de manier waarop iemand staat, loopt en rent aanzienlijk kan veranderen (en daarmee de manier waarop zijn of haar lichaam de hieraan gerelateerde spanning verwerkt en verspreidt). Daarom is het belangrijk dat de persoon die ze draagt de voordelen, risico’s en beperkingen van orthesen goed begrijpt. Een juiste manier van gebruiken is net zo belangrijk.

  Wat Iedere Patiënt Over Orthesen Zou Moeten Weten

  1. Er bestaat  niet één soort orthese die voor iedereen werkt. Wat voor een familielid of buurvrouw werkt, werkt waarschijnlijk niet voor jou! Een op maat gemaakte orthese die aan al jouw specifieke behoeften voldoet is het resultaat van een goede samenwerking met jouw zorgverlener. Deze samenwerking is essentieel om jouw doelen helder te krijgen en de unieke structuur en werking van jouw voet volledig te begrijpen. De soort orthese hangt bijvoorbeeld ook af van de sport die een patiënt beoefent; de voeten van een wandelaar hebben heel andere behoeften dan die van een skiër of voetballer.
  2. Niet alle orthesen worden op dezelfde manier gemaakt, en deze verschillen doen er toe. De geprefabriceerde orthosen die je in schoenenwinkels, apotheken en sportwinkels kunt kopen zijn niet hetzelfde als de op maat gemaakte orthesen die door een zorgverlener worden voorgeschreven. Laat hier geen verwarring over bestaan! Op grote schaal geproduceerde inlegzolen worden gemaakt voor de “veelvoorkomende” voet en zullen weinig doen voor de specifieke behoeften van iemands voet. In sommige gevallen kunnen zulke producten een bepaald medisch probleem zelfs verergeren, nieuwe problemen veroorzaken of het risico op blessures vergroten. Hoewel ze goedkoper zijn dan op maat gemaakte orthesen, kun je ze dus beter niet kopen om een specifiek probleem van jouw voet op te lossen.
  3. Orthesen hebben geen corrigerende werking op voet- of enkelproblemen. Ze zijn bedoeld om de voet weer in de juiste stand te brengen om zo de functie te verbeteren, pijn te verminderen en het risico op blessures te verkleinen.
  4. De behoefte van jouw voeten kunnen door de jaren heen veranderen, en jouw orthesen moeten mee veranderen. De structuur en de werking van de voet kunnen veranderen naarmate mensen ouder worden. Dit geldt ook voor de levenswijze en prioriteiten van mensen. Jouw zorgverlener kan samen met jou blijven controleren of jouw soort orthese nog steeds voldoet aan de behoeften van jouw voeten.
  5. Langdurig gebruik van orthesen brengt ook risico’s met zich mee. Iedere keer dat je de structuren ondersteuning biedt die zelf verantwoordelijk zijn voor het ondersteunen en bewegen van lichaamsdelen (zoals bijvoorbeeld door middel van gipsverband of beugels), dwing je ze eigenlijk om minder actief te zijn. Doe je dit lang genoeg dan loop je het risico dat je botten, spieren en bindweefsel zwakker worden. Het onbedoelde resultaat is dan dat je steeds meer afhankelijk wordt van je hulpmiddelen voor het werk dat je lichaam eerst zelf deed. Jouw zorgverlener zal je vertellen hoe je je orthesen op de juiste manier kunt gebruiken en hoe je eventueel lange termijn risico zoveel mogelijk tot een minimum beperkt.
  6. Er gelden geen eenduidige richtlijnen bij het voorschrijven van de juiste orthesen. Onderschat hierbij niet de rol van een professionele beoordeling. Deskundigen erkennen dat er een paar algemeen geaccepteerde normen gelden en dat we niet altijd kunnen voorspellen hoe iemand op een bepaalde soort orthesen zal reageren. Sterker nog, recent onderzoek heeft uitgewezen dat twee personen met dezelfde diagnose totaal verschillend kunnen reageren op dezelfde orthopedische behandeling. Er zijn zelfs gevallen bekend waarin dezelfde patiënt steeds wisselend reageert op dezelfde soort orthesen of evengoed reageert op twee totaal verschillende (of zelfs tegengestelde) soorten orthesen. Dit betekent  dat met vallen en opstaan zal moeten worden bepaald wat voor jou het beste resultaat geeft, en dat een goede communicatie met je zorgverlener hierbij essentieel is. Zonder jouw nauwkeurige en tijdige feedback met betrekking tot de manier waarop jouw voorgeschreven orthesen hun werk doen, is het voor jouw zorgverlener onmogelijk om op een, uiteindelijk, succesvolle manier te corrigeren.

  Hoe een Chiropractor Kan Helpen

  Er bestaat een nauw verband tussen de manier waarop je voeten werken en de manier waarop de rest van jouw musculoskeletale systeem jouw lichaam ondersteunt. Dus, zelfs indien jouw voeten op zichzelf geen pijn doen, kunnen ze wel bijdragen aan andere gezondheidsproblemen. Nadat de chiropractor je zorgvuldig heeft onderzocht en met jou over jouw situatie heeft gepraat, kan hij of zij samen met jou beslissen of orthesen deel zouden moeten uitmaken van het behandelplan. Bel ons voor meer informatie.

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *