• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Lichaamshouding Luister naar je lichaam!

  Luister naar je lichaam!

  We zijn het eigenlijk helemaal afgeleerd: luisteren naar je lichaam. Door werkdruk en stress worden we steeds meer geconfronteerd met geforceerd handelen waar je lichaam iedere keer weer een flinke tik van mee krijgt. Maar hoe zit dat nou precies? Waarom zou ik naar mijn lichaam moeten luisteren?

  Je kent vast wel een aantal mensen die iedere dag met pijn in de rug opstaan en pas na een poosje in beweging te zijn geweest, de pijn kwijt zijn. Of liever gezegd: de pijn vergeten zijn. In feite is dit een schreeuw van het lichaam, een schreeuw die maar al te vaak wordt genegeerd! Pijn is één van de signalen dat je lichaam uit balans is, en dat je dus actie moet ondernemen om die balans terug te brengen.

  Pssst! Je lichaam vertelt je iets…

  Het is een proces om je lichaam te leren kennen en om de signalen te kunnen interpreteren. Je merkt het meestal niet, maar de hele dag door geeft je lichaam je informatie over hoe het met hem gaat. Je moet voor jezelf leren om deze informatie op te vangen en te vertalen naar een actie om de situatie te verbeteren.

  Je kunt een balans zoeken en vinden in je voedingspatroon, maar daar gaan we nu niet dieper op in. Wat ik duidelijk wil maken is de balans in je lichaam door wat je doet, wat je niet doet en hoe je het doet. Je lichaam is sterk, maar tegelijkertijd ook erg kwetsbaar. Je lichaam is sterk en je hebt enorm veel energie als je in balans bent, maar erg zwak als je uit balans bent.

  Zodra je lichaam uit balans is, gaat het signalen sturen die je moeten helpen om bij te sturen om de balans weer te kunnen herstellen. Een signaal vraagt dus altijd om een actie, en et is aan jou om te interpreteren welke actie dat moet zijn.

  Een paar voorbeelden van signalen die je kunnen helpen:

  • Pijn op specifieke plekken zoals hoofdpijn, rugpijn, krampen of andere localiseerbare pijnen.
  • Gevoel van constante moeheid, zelfs na een paar nachten goed slapen
  • Geen energie hebben om te doen wat je wilt doen

  Bij ieder signaal moet je na gaan denken over een oplossing. In eerste instantie zal dat energie en tijd kosten, maar al doende zal het een tweede natuur worden.

  Stress brengt je sneller uit balans

  Het stresshormoon is ooit bedoeld geweest om ons in hoge staat van paraatheid te brengen als er gevaar voor jezelf of voor je omgeving dreigt. In vroeger tijden waren dat bijvoorbeeld roofdieren of de dorpsbewoners aan de andere kant van de berg die je gezin aanvallen. In deze tijd hoeven we daar gelukkig niet bang voor te zijn, maar dat heeft plaatsgemaakt voor 1001 andere stress-veroorzakers.

  Veel mensen hebben bijvoorbeeld grote angst om hun geborgenheid en veilig gevoel (huis) te verliezen. Dit uit zich in geldzorgen. Ook de angst om dingen fout te doen op het werk en de angst om vervelende dingen mee te maken, zorgen voor een constant hoog stressniveau. Als je weet dat je lichaam tijdens stress erg belangrijke voedingsstoffen verbruikt, die dan niet meer gebruikt kunnen worden voor herstel van je lichaam en het metabolisme, kun je begrijpen dat stress je lichaam dus heel snel in onbalans brengt.

  Interpretatie van de signalen

  Welke actie je onderneemt, hangt af van het signaal. Als je bijvoorbeeld pijn in de rug hebt en je weet wat de uiteindelijke oorzaak is, dan kun je hieraan werken door bijvoorbeeld eindelijk dat andere matras te kopen. Ook kun je natuurlijk naar een arts gaan om het te laten behandelen en verder advies in te winnen. Dit zou kunnen leiden tot het aanpassen (in balans brengen) van je eet- , slaap en/of leefpatroon. Op deze manier leer je je lichaam beter kennen en kun je de signalen beter interpreteren.

  Je lichaam is slim genoeg om zichzelf in balans te houden, mits je naar de signalen luistert en actie hierop onderneemt. Wie geen actie onderneemt, zal steeds verder uit balans raken met alle gevolgen van dien.

  0 comments… add one

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *