• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Mail ons

  info@chiropractiewestland.nl
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws Nekpijn Wat is de Atlas Orthogonaal (AO) Techniek?

  Wat is de Atlas Orthogonaal (AO) Techniek?

  De Atlas Orthogonaal techniek, vaak afgekort tot AO, is een specialiteit binnen de chiropractie die zich richt op het bovenste gedeelte van de nek  en de hals. Om precies te zijn concentreren chiropractors die de Atlas Orthogonaal techniek toepassen zich op de Atlas wervel; de eerste wervel van de nek. Het doel is om de Atlas wervel orthogonaal (of loodrecht) ten opzichte van de schedel te plaatsen. Daar komt de naam dan ook vandaan.

  Het idee achter AO is dat de eerste wervel, de atlas, bepalend is voor de stand van de wervelkolom. Stel je een drumband voor waarbij het voorste lid niet in de goede positie loopt. Alle andere leden stellen zich op met het voorste lid als uitgangspunt. Indien het voorste lid niet in de juiste positie staat, raakt de hele drumband uit gelid. Met deze globale vergelijking wordt de cruciale rol van de atlas ten opzichte van de stand van de andere wervels misschien duidelijk.

  En het is niet moeilijk om een voorstelling te maken van de atlas die ontzet is.  De vrij lichte atlas (hij weegt ongeveer 60 gram) draagt het gewicht van het hoofd (dat ongeveer 4 tot 8 kg weegt). Stel je het hoofd als een golfbal voor, en de atlas als de top van een golf tee. De kleine tee is in rechte stand het beste in staat om het gewicht van de golfbal te dragen. De atlas kan ontzet raken als gevolg van een chronisch slechte zit- of stahouding, een vreemde slaaphouding of een verkeerde manier van tillen. Dit zijn allemaal voorbeelden van chronische processen. De atlas kan ook plotseling ontzet zijn geraakt door een auto-ongeluk, een nare val of een klap tegen het hoofd.

  Indien de atlas ontzet is (niet-orthogonaal staat), zal het lichaam andere manieren gaan zoeken om het zware hoofd te blijven dragen. De andere ruggenwervels en de spieren in nek, torso en onderrug zullen hun gebruikelijke positie en manier van functioneren aanpassen (net zoals de leden van de drumband reageren op de positie van het voorste lid). Nu kan er een situatie ontstaan  met excessieve druk op bepaalde zenuwen, spierspasmen en ontsteking van het weefsel, wat pijn en dysfunctie in andere delen van het lichaam kan veroorzaken.

  Misschien dat je nu begrijpt waarom men zich bij de Atlas Orthogonaal techniek zo intens op de atlas concentreert. Een probleem met de atlas kan zich in vele andere gebieden van het lichaam manifesteren en talloze problemen veroorzaken.

  Hoe de AO chiropractor de positie van de atlas herstelt? Door de exacte positie van de atlas eerst nauwkeurig te bepalen, om vervolgens een bepaald apparaat zodanig te programmeren dat het met behulp van een stootgolf de atlas opnieuw in positie brengt. Eerst zal de AO chiropractor zeer gedetailleerde röntgenfoto’s maken die de positie van jouw atlas precies in kaart brengt. De kanteling en rotatie van jouw atlas zijn net zo uniek als je vingerafdruk. Dan voorziet een apparaat, waarin al jouw gegevens zijn geprogrammeerd, het aangedane gebied van een pijnloze vibratie. Er komt geen kraken of draaien aan te pas. Omdat het een op maat gemaakte correctie is, volledig aangepast aan jouw lichaam, kan het een milde, en tegelijkertijd erg effectieve behandeling zijn. Sommige patiënten die eerder traditionele chiropractische behandelingen hebben ondergaan, kunnen na een AO behandeling de deur uitlopen met het idee dat er niets is bereikt omdat een AO behandeling nauwelijks voelbaar is.

  Dit artikel doet slechts dienst als een korte introductie tot de Atlas Orthogonaal techniek. Wanneer je een bezoekje aan onze praktijk brengt, kun je een antwoord krijgen op al je vragen. En na een onderzoek, kunnen wij je vertellen of jij net zo gebaat zult zijn bij een atlas correctie als duizenden andere mensen.

  0 comments… add one

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *