Chiropractie Westland Nieuws Algemeen

Vakantietip: Pas op met autorijden in de nacht!

De wintersportvakantie staat weer voor de deur, en daarmee ook weer de stress voor de voorbereiding en de reis. Sommigen zullen het vliegtuig of de trein pakken, maar het overgrote deel van de wintersporters gaat nog steeds met de eigen auto. De wintersportvakantie is ‘maar’ een week, of een midweek, dus reistijd wordt door veel mensen beschouwd als ‘verloren’ tijd. Daarom gaat iedereen vaak ’s nachts reizen, want dat is niet verloren, anders lig je toch maar te slapen

Maar autorijden in de nacht kent veel risico’s

zeker als je je niet goed voorbereid. Wist je dat de meeste auto-ongelukken die met slaaptekort te maken hebben, gebeuren in de periode van 2 tot 6 uur in de nacht? Niet alleen gevaarlijk als je de hele nacht doorrijd, maar ook als je héél erg vroeg in de ochtend, of eigenlijk in de nacht, vertrekt. Iedereen ligt te slapen in de auto, maar de bestuurder moet wakker blijven!

De signalen dat je slaperig wordt als je autorijd in de nacht

Natuurlijk gaan je ogen dichtvallen, op het moment dat je slaperig wordt, maar dan ben je al veel te laat! Als je één of meerdere van de volgende signalen opmerkt, wordt het hoog tijd om even te stoppen om een dutje te doen:

 • Droge mond
 • Zware oogleden
 • knikkebollen
 • alsmaar geeuwen
 • Verwarde gedachten, onsamenhangend
 • Moeite met concentreren
 • Problemen om je blik op de weg vast te houden
 • Je kunt je niet herinneren waar je de laatste kilometers gereden hebt
 • Je houdt de auto niet op de bedoelde rijstrook
 • Je hebt de neiging om naar het licht van een tegenligger toe te rijden
 • Je hebt een stoplicht of een verkeersbord niet tijdig opgemerkt.

Beperk de risico’s door een goede voorbereiding

Natuurlijk kun je nooit alle risico’s uitsluiten, maar op het moment dat je één van de voorgaande signalen opmerkt, is dat een hele duidelijke waarschuwing. Om dit allemaal zo veel mogelijk te vermijden, is het zaak om je goed voor te bereiden. Enkele tips om je nachtelijke reis niet te laten eindigen in een drama:

 • Gun jezelf voldoende rust voordat je vertrekt. Probeer te slapen, en als dat niet lukt, ga dan in ieder geval uitrusten en ontspannen. Ga in geen geval direct vanuit de stress van het voorbereiden en inpakken, direct achter het stuur zitten.
 • Probeer niet alleen te rijden. Zorg dat je gezelschap hebt, die samen met jou wakker blijft.
 • Maak afspraken met je medepassagier dat deze ook een oogje op jou houdt, en je waarschuwt bij vreemd rijgedrag.
 • Stop iedere 2 uur, of 200 kilometer. Als je je moe voelt, moet je eerder stoppen. Tijdens de stop kun je even een stukje lopen of even wat oefeningen doen om je lichaam soepel en wakker te houden.
 • Blijf steeds water drinken. Zonder genoeg water, is het veel lastiger om je te concentreren.
 • Plan vooraf je reis, zodat je weet waar je gaat stoppen. Houd rekening met de eerder genoemde 2 uur of 200 kilometer.
 • Zodra je niet meer kunt rijden, ga dan een dutje doen, of laat een medepassagier autorijden in de nacht.

Een Check Up bij een Chiropractor voor dat je op vakantie gaat is een goed idee. Klik Hier om een afspraak te maken.

De Infrarood-sauna: Een wondermiddel? (deel 2)

In het vorige deel hebben we gekeken naar de werking van de infrarood-sauna, de invloed van de verschillende soorten straling en de verschillen met de klassieke Finse sauna. In dit laatste deel gaan we verder in op de, vaak door de fabrikanten, geclaimde gezondheidsvoordelen van de infrarood-sauna.

De infrarood-sauna helpt bij het vermageren

De bewering is dat de energie van het infrarood-spectrum dieper in je lichaam doordringt, en dat je lichaamsvet begint te ‘smelten’ bij een temperatuur van rond de 43 graden. Dit lichaamsvet zou dan je lichaam verlaten door de transpiratie.

Hier is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Het feit dat je na een sauna-bezoek gewicht verloren hebt, is toe te schrijven aan het vochtverlies door transpireren. Dit moet zo snel mogelijk weer aangevuld worden, om uitdrogingsverschijnselen te voorkomen.

De infrarood-sauna voorkomt chronische infecties

De bewering is dat veel mensen een té lage lichaamstemperatuur hebben, waardoor ze vaak last hebben van infecties van ogen, oren, sinus, urinewegen, keel etc. Door regelmatig van de infrarood-sauna gebruik te make, gaat je lichaamstemperatuur stijgen waarmee deze infectie genezen worden.

Hier kunnen we heel erg kort over zijn: Wetenschappelijk gezien is dit grote onzin, en kan bekeken worden als commerciële lulkoek.

De infrarood-sauna is goed tegen slapeloosheid

De bewering is dat het gebruik van de infrarood-sauna vlak voordat je naar bed gaat, de kwaliteit van het slapen zou verbeteren.

Er zijn inderdaad enige bewijzen gevonden om deze bewering te ondersteunen, maar dit geldt dan voor sauna’s in het algemeen. Er zijn geen gegevens bekend over de infrarood-sauna specifiek. Er zijn nog geen studies gedaan naar een sauna-behandeling in het geval van ernstige slaapproblemen.

De infrarood-sauna ontgift het lichaam

De bewering is dat, samen met al het transpiratievocht, ook allerlei opgehoopte gifstoffen het lichaam verlaten. Hierbij moet je denken aan zware metalen zoals lood en zink, en andere gifstoffen zoals nicotine en benzeen.

Hoewel het over het algemeen wel aangenomen wordt dat saunagebruik in het algemeen je lichaam, of in ieder geval je huid, ontgift wordt, is hier helemaal geen wetenschappelijk bewijs voor. Ook wordt er wel beweert dat de stralingswarmte verantwoordelijk wou zijn voor het activeren van de cellen om de gifstoffen vrij te geven, is nergens op gebaseerd.

De infrarood-sauna helpt huidwonden sneller genezen

De bewering is dat, dankzij de diepe doordringing van de IR-straling in de huid, eventuele wonden sneller zouden genezen.

Het is waar dat er een behandeling is met IR-stralen, om huidwonden in het algemeen sneller te doen helen. Maar deze behandeling wordt gedaan met speciale IR-apparatuur die heel erg sterk en gerichte straling afgeven. Het is dus weinig aannemelijk dat de geringe straling van een IR-sauna hetzelfde helende effect zou hebben.

De infrarood-sauna helpt bij het voorkomen van blessures

De bewering is, dat je het beste een infrarood-cabine in kunt duiken als opwarming, voordat je gaat sporten. Op het moment dat je begint met zweten, ben je opgewarmd en kun je beginnen met sporten.

Het is inderdaad waar dat warmte je spieren soepeler maken, maar dat is niet alleen voorbehouden aan een infrarood-sauna. Een klassieke sauna, een warme douche of een heet bad hebben allemaal hetzelfde effect. Ook kan een infrarood-sessie nooit als vervanging van het opwarmen worden gezien. Aangezien de opwarming niet afdoende is, moet je dit meer zien als een aanvulling van de opwarm-procedure.

Conclusie

Hoewel de meeste beweringen van de fabrikanten (nog) niet bewezen zijn, kan het best zo zijn dat bepaalde mensen toch de ervaring hebben dat ze gebaat zijn bij het gebruik van de infrarood-sauna. Maar, nogmaals, wetenschappelijk goed onderlegd bewijs is vaak niet voorhanden. Beschouw dus het gebruik van deze warmtecabine als een lekker ontspannen moment. Geniet van de warmte en maak er een gezellig uitstapje van. De stress zal verdwijnen als sneeuw voor de zon. En dat is inmiddels wel bewezen!

De Infrarood-sauna: Een wondermiddel? (deel 1)

De infrarood-sauna maakt een stormachtige groei door gedurende de laatste jaren. De beleving is anders dan de klassieke Finse sauna die gebaseerd is op warmteoverdracht via de lucht. De infrarood-sauna is gebaseerd op warmteoverdracht door directe straling. Eigenlijk is de benaming helemaal fout, want de infrarood-versie is dus eigenlijk een warmtecabine gebaseerd op straling, en geen sauna. Tenminste, in de strikte zin van het woord. Om toch de beleving zo dicht mogelijk bij de klassieke sauna te houden, zijn infrarood-sauna’s nagenoeg gelijk uitgevoerd: Lekker knus in hout. Maar in principe is dat niet nodig. Je kunt profiteren van de infraroodstraling op willekeurig welke plek dan ook, zelfs in de open lucht!

In deze serie van twee artikelen gaan we nader in op de infrarood-sauna. Wat is een infrarood-sauna, en hoe staat het met de aangenomen voordelen voor de gezondheid.

Hoe werkt de infrarood-sauna?

Het infrarode spectrum is bestaat louter en alleen uit licht wat onzichtbaar is. Wij ervaren dit als warmtestraling. Er bestaan verschillende soorten infrarood lampen die in cabines gebruikt worden, ieder met een eigen golflengte en ieder met een specifieke uitwerking op de huid:

Korte golf straling (A-straling)
Dit zou, volgens de fabrikant, de meest effectieve straling zijn. Deze stralen zijn verantwoordelijk voor het rode licht wat we zien. De straling zou relatief diep in de huid doordringen, afhankelijk van de sterkte van de lamp, van 4 mm. tot wel 5 cm. De A-stralen hebben het grootste therapeutische effect.

Midden golf straling (B-straling)
Deze golflengte wordt ogenblikkelijk opgenomen door de bovenste huidlagen, maar niet zo diep als bij de A-stralen. Het effect is dus beduidend minder.

Lange golf straling (C-straling)
De golflengte van het infrarood-spectrum is alleen effectief voor de verwarming van de huid, en dringt niet het lichaam binnen. Sommige fabrikanten beweren dat juist deze straling het meest effectief is, maar dat is beslist niet waar! Ongeveer 5% dringt de huid binnen, de rest is allemaal warmte! In feite is een infrarood-sauna met alléén maar C-)stralen, een klassieke sauna door middel van het opwarmen van de lucht.

Volgens de specificaties van de fabrikanten en verkopers, zou een infrarood-sauna het transpiratievolume meer dan verdubbelen, in vergelijking met een klassieke sauna. En dan ook nog met lagere temperaturen. Deze lagere temperatuur (ongeveer 40-50 graden) zou ook nog veiliger zijn dan de sauna-temperatuur die wel 100 graden kan bedragen. Voor sommige mensen is het ook nog eens aangenamer om de warme infrarood-lucht in te ademen, dan de hele hete sauna-lucht. Daardoor zou de ervaring en de beleving in een infrarood-sauna veel beter zijn. Maar goed, smaken verschillen, en de een prefereert een klassieke sauna en de ander heeft de voorkeur voor de infrarood-sauna.

De effecten van de infrarood-sauna op de gezondheid

Als we alles mogen geloven van de fabrikanten en de verkopers, zijn er heel erg veel gezondheidsvoordelen te behalen als je regelmatig gebruik maakt van een infrarood-sauna. Het zou een wondermiddel zijn! In theorie klinkt het leuk, maar is dat allemaal wel waar? Is daar ooit wel onderzoek naar gedaan? Lees snel verder in het volgende artikel voor alle antwoorden hierop.

Lees meer over deel 2 van Infrarood sauna: een wondermiddel

Detoxen, stap-voor-stap

In het vorige artikel hebben we uitgelegd waarom het ontgiften van je lever, en eigenlijk je hele lichaam, zo belangrijk kan zijn voor het efficiënt functioneren van dit lichaam, en speciaal de lever.

De lever is een sterk orgaan

Het grootste probleem, als we het hebben over leveraandoeningen, is leververvetting. Dit kan ontstaan bij mensen die te veel alcohol gebruiken, te veel koolhydraten eten en/of een voedingspatroon hebben met te veel suikers hierin verwerkt. De lever kan van deze oorzaken voor een deel afsterven. Gelukkig is de lever een sterk orgaan, want ongeveer driekwart van de lever kan afgestorven zijn, voordat de lever ophoud met functioneren. Ook is de lever het enige orgaan wat zichzelf kan regenereren, dus zichzelf vernieuwen. Maar als de beschadigingen onherstelbaar zijn, is een levertransplantatie de enige oplossing.

Maar zo ver laten we het niet komen. We gaan detoxen, we gaan de lever en je lichaam een groot plezier doen met een grote beurt!

Detoxen in 4 stappen

Je lever en je lichaam ontgiften is in basis helemaal niet zo lastig om te doen. Je moet er gewoon heel goed op letten wat je eet, en vooral wat je niet eet. Het principe is simpel: Vermijd voedingsstoffen die giftige stoffen bevatten, en eet meer voedingsstoffen die de leverfunctie kunnen ondersteunen. Klinkt eenvoudig, maar om je een beetje op weg te helpen, hebben we het ontgiften even in 4 stappen opgedeeld. Op deze manier is het overzichtelijk en kun je gewoon bij iedere stap afstrepen.

Stap 1: Geen giftige stoffen meer

Verminder, of liever elimineer, alle mogelijke giftige stoffen in je leven. Vermijd daarom zo veel mogelijk de volgende stoffen:

 • Rook
 • Benzine
 • Verf en lijm
 • Schoonmaakmiddelen
 • Nagellak
 • Alcohol
 • Conserveringsmiddelen
 • Kleurstoffen
 • Bestrijdingsmiddelen
 • Zware metalen in vis
 • Minerale oliën, zoals paraffinum liquidum in gezicht-crèmes

Stap 2: Vermijd schadelijke voedingsmiddelen

Ook in je voeding zitten giftige stoffen. Natuurlijk staat dit niet op het etiket, maar als je goed nadenkt, is het eigenlijk logisch om de volgende voedingsmiddelen te vermijden:

 • Bewerkte voedingsmiddelen
 • Eenvoudige koolhydraten (Mono- en disachariden)
 • Suiker
 • Eten dat is opgewarmd in de magnetron
 • Koolzaadolie
 • Sojaolie
 • Maïsolie
 • Alcohol

Stap 3: Herstellen van je lever

Ga nu je voedingspatroon aanpassen, en eet vooral voedingsmiddelen die de regenererende functie, dus het zelfherstellende vermogen, van je lever kan ondersteunen. Natuurlijk moet dit wel onderdeel zijn van een gebalanceerd voedingspatroon!

 • Rauwe biologische groenten en fruit, vooral donkergroene bladgroenten en felgekleurde groenten en fruit. Ongekookte groenten en fruit bevatten actieve enzymen, natuurlijke antibiotica en vitamine C.
 • Gefermenteerde voeding, zoals zuurkool en appelazijn, yoghurt en kefir.
 • Peulvruchten, die door een hoog gehalte aan Arginine ammoniak helpen af te breken.
 • Knoflook en uien, die Methionine bevatten, wat de ontgifting ondersteunt.
 • Essentiële vetzuren zoals bijvoorbeeld in zeevruchten, levertraan, visolie en avocado. Deze vetzuren zijn belangrijk voor gezonde celwanden.

Stap 4: Weer opbouwen van je lever

Nu is het tijd om zo veel mogelijk voedingsmiddelen te eten die de gezondheid en de efficiënte werking van je lever ondersteunen. Dit zijn voornamelijk kruiden en vitaminen. Deze laatste stap moet je eigenlijk constant volhouden, maar dat is niet erg moeilijk. Het volgende lijstje is vrij gemakkelijk in je dagelijkse voedingspatroon in te passen:

 • Kurkuma
 • Paardenbloem
 • Vitamine B-complex
 • Vitamine C
 • Vitamine E
 • Bètacaroteen

En daarna…

Je zult zien dat je al op korte termijn resultaten boekt: Een stralende huid, een fitter lichaam en veel meer energie. Op de langere termijn voorkom je hiermee zelfs chronische ziektes.

Je zult er geen spijt van hebben!

Waarom lever ontgiften verstandig is

Je lever ontgiften, of detoxen, klinkt misschien heel erg vreemd in je oren. Velen denken dat het een modegril is en zetten grote vraagtekens bij de werking hiervan. Maar toch is het wel iets om eens goed over na te denken: Het klinkt niet alleen logisch, maar het is in feite ook logisch: Het verwijderen van opeengestapelde gifstoffen in je lever, zodat deze weer haar werk kan doen. Bekijk het als een grote beurt voor de auto. Een kwestie van onderhoud van je lichaam.

Wat doet je lever?

Je lever heeft een hele belangrijke functie in je lichaam. Zonder je  lever zou je lichaam zichzelf vergiftigen, met de dood tot gevolg. Onnodig te zeggen dat je je lever goed moet onderhouden om problemen te vermijden.

De lever regelt het grootste deel van de chemische balans in je lichaam. Het bloed produceert onder andere gal, dat een belangrijke stof is om gif in je lichaam af te breken in verwerkbare porties, waarna het op natuurlijke wijze je lichaam kan verlaten. Ook passeert het bloed de lever nadat deze de darmen en de maag gepasseerd hebben. De lever breekt alle voedingsstoffen in het bloed af tot handzame ketens die gemakkelijker verwerkt kunnen worden door het lichaam zelf.

Het mag duidelijk zijn dat je lever dus een erg belangrijk orgaan is. Maar ook in de lever kan er wel eens wat misgaan.

Mogelijke problemen met de lever

De lever kan op verschillende momenten en manieren mankementen gaan krijgen. In veel gevallen merk je daar in eerste instantie niets van, maar indirect heeft dit wel gevolgen.

Even een lijstje van symptomen die aangeven dat je lever niet goed functioneert en dat een verandering in leefstijl beslist noodzakelijk is:

 • Een opgezwollen buik
 • Veel transpireren, dus een oververhitting van het lichaam
 • Pijnlijke scheuten in de lever, boven in de buik, vlak onder je ribbenkast.
 • Overmatig buikvet, een verdikking rond de bovenbuik
 • Té hoge bloeddruk
 • Een vlekkerige huid, last van acne en rosacea
 • Moeite met het verteren van voedsel
 • oprispingen en brandend maagzuur
 • Moeilijk te verklaren toename van gewicht
 • Donkergekleurde vlekken op je huid (zogenaamde levervlekken)

Iedere dag wordt ons lichaam blootgesteld aan allerlei giftige stoffen door ons voedingspatroon, of door wat we inademen. Dit zijn onder andere chemicaliën, pesticiden, conserveringsmiddelen, zware metalen en andere slechte stoffen.

Detoxen is dé oplossing

Door je lever te ontgiften, gaan alle leverfuncties weer beter en efficiënter werken, waardoor de symptomen zullen verdwijnen en je jezelf weer beter gaat voelen. Hoe dit kunt doen, lees je in een volgend artikel.

De Gevaren van gehoorschade door MP3-spelers

In het straatbeeld is het inmiddels volledig geaccepteerd: Jongeren, en ook ouderen, die met hun oordopjes muziek luisteren terwijl ze van A naar B lopen, of zelfs wanneer ze aan het werk zijn. Het gemak van de MP3-spelers om muziek in een heel compacte vorm mee te kunnen nemen heeft het straatbeeld totaal veranderd. Aan de andere kant zijn er ook gevaren verbonden aan het gebruik hiervan: Beetje bij beetje kan de gebruiker last krijgen van gehoorschade, als het geluid té hard staat. En de gebruiker weet dit zelf vaak niet!

Het geluid van een MP3 speler

Het geluid van een MP3-speler is op zichzelf nooit erg hard, maar omdat het oor hier direct aan wordt blootgesteld, zonder omgevingsverlies, is het aangenaam voor het oor, en dus voor de gebruiker. Vaak zie je iemand met oordopjes, terwijl je als buitenstaander ook mee kunt genieten. Dat is duidelijk een voorbeeld van een té hoog volume. De omgeving merkt het wel, maar de gebruiker heeft in de meeste gevallen helemaal niks in de gaten. Een kwestie van gewenning, maar dat voorkomt niet dat er toch gehoorschade op kan treden.

De symptomen van gehoorschade

Op het moment dat je té veel gebruik maakt van een MP3-speler, en dan spreken we van 90 decibel of hoger gedurende minimaal 30 minuten per dag, dan kun je last krijgen van de volgende symptomen:

 • Een duidelijk verminderd gehoor
 • Last van oorsuizingen
 • Vervorming van het gehoor
 • Slechte nachtrust door de oorsuizingen

Op het moment dat je last hebt van één of meerdere van deze symptomen, is het belangrijk om in ieder geval te stoppen met de MP3-speler, en contact op te nemen met je huisarts. Alleen dan kan definitieve beschadiging van het gehoor kunnen voorkomen.

Harde muziek en jongeren

Het zijn over het algemeen jongeren die gebruik maken van MP3-spelers, in wat voor vorm dan ook. Of dit nu een losse speler is, een onderdeel van een iPhone of Tablet, het effect is allemaal hetzelfde. Daarnaast heeft een groot deel van de jongeren al een beperkte mate van gehoorbeschadiging opgelopen door regelmatig bezoek aan discotheken en bars. Daardoor hebben ze de neiging om de MP3-speler nog harder te zetten. Op een bepaald moment zitten ze in een vicieuze cirkel: Harde muziek – Gehoorbeschadiging – muziek luider – nog meer gehoorbeschadiging – muziek nog luider etc.

Daarnaast is het natuurlijk erg ‘stoer’ om naar harde muziek te luisteren. Met name door dit laatste ligt het niet in de lijn der verwachtingen dat jongeren de volumeknop naar beneden zullen draaien. Voorlichting aan jongeren via radio, TV en andere kanalen zal dan waarschijnlijk ook weinig effectief zijn.

Zijn er oplossingen?

Zeker, er zijn altijd oplossingen. Maar het is de vraag of de industrie (lees: het geld) hieraan mee wil werken. Tegenwoordig zit er wel standaard een volumebeperking op de betere MP3-spelers. Hiermee kunnen ouders het maximum volume instellen, beschermd door een wachtwoord. Maar in de meeste gevallen wordt dit niet gedaan, of niet geaccepteerd door de jongere. Het mooiste zou zijn om de MP3-speler vanaf de fabriek aan te passen voor een maximum volume, maar wie gaat daar mee beginnen? Diegene die begint verkoopt waarschijnlijk veel minder spelers, dus iedereen wacht af en doet niets. Alweer een mooi voorbeeld van commerciële belangen die veel groter blijken te zijn dan gezondheid en welzijn.

Sneeuwblindheid tijdens de wintersport

Het nieuwe wintersportseizoen staat alweer voor de deur. Tijd om je voor te bereiden op een welverdiende week wintersport. Dat wintersport een activiteit is wat niet zonder gevaar is, weten de meeste mensen wel.

Iedereen doet oefeningen om botbreuken tegen te gaan, en er wordt druk geshopt voor warme kleding. Maar vaak wordt het fenomeen ‘sneeuwblindheid’ vergeten. Als je er last van krijgt kan dit je vakantie behoorlijk bederven!

Wat is sneeuwblindheid precies?

Het witte oppervlakte van de sneeuw weerkaatst een gigantische hoeveelheid UV-stralen, waaraan het uitwendige oog schade kan oplopen. Hierdoor ontstaan er kleine brandwondjes die een puntige vorm hebben. Op het moment dat je je ogen niet beschermd tegen deze agressieve vorm van UV-straling, kan dit een erg vervelend einde betekenen van de wintersportvakantie. In de meeste gevallen gaat het vanzelf weer over, maar in extreme gevallen kan er blijvende schade ontstaan.

De symptomen van sneeuwblindheid

Zodra je tijdens de wintersport last krijgt van brandende en tranende ogen, ben je al te laat. Toch is het belangrijk welke symptomen horen bij sneeuwblindheid:

 • Je ogen sluiten zich steeds erg krampachtig
 • Je ogen tranen
 • Veel knipperen door lichtschuwheid
 • Irriterende ogen, het gevoel dat je zandkorreltjes in je ogen hebt.
 • Enkele uren na de blootstelling voel je pijn in je ogen, en zijn de ogen rooddoorlopen.

Wat kun je doen?

Op het moment dat iemand last heeft van sneeuwblindheid, is het van belang om een arts te waarschuwen. In de meeste gevallen gaat de sneeuwblindheid binnen 24 weer over, maar bij ernstig letsel is een doktersbehandeling noodzakelijk. Ga dus voor alle zekerheid even bij de arts langs. Je kunt beter een keer te veel naar de arts gaan, dan een dag te laat. Als je de taal niet spreekt, zorg dan dat je iemand meeneemt die de taal wel spreekt.

Je kunt zelf de beide ogen van het slachtoffer afdekken met een niet-drukkend verband. Dit schermt de ogen af van het licht en vermijd irriterende oogbewegingen.

Indien het slachtoffer contactlenzen draagt, laat deze dan door het slachtoffer zelf verwijderen. Ga hier niet zelf mee aan de slag, omdat de kans op schade dan erg groot is.

Voorkomen is natuurlijk beter!

Als je toch gaat winkelen voor warme skikleding, vergeet dan niet om ook oogbescherming te kopen. Als je het goed wilt doen, moet je skibril voldoende bescherming geven, maar ook je gewone zonnebril die je waarschijnlijk gaat dragen op al die momenten dat je even niet aan het skiën bent.

De bril moet in ieder geval het EU-keurmerk dragen, en een afdoende beschermende factor hebben. Hoe hoger het nummer, hoe beter de bescherming. Maar ook: Hoe donkerder de glazen. Vraag de verkoper om goed advies!

Ook moet je bril, met name je gewone zonnebril, voldoende grote glazen hebben die invallende lichtstralen vanaf de zijkant/onderkant/bovenkant voldoende afdekken. Bij een skibril is dit vaak geen groot probleem, omdat deze het grootste deel van het gezicht al afdekken.

Alleen met een goede voorbereiding kun je van je skivakantie een groot succes maken, zonder ongemakken!

Tips voor een betere nachtrust

In één van de vorige artikelen hebben we de grootste boosdoener voor een slechte nachtrust al even aan de kaak gesteld: Stress! Maar er zijn veel meer factoren die invloed hebben op een goede nachtrust. In dit artikel gaan we ze allemaal even stuk voor stuk behandelen.

Uitslapen = ritme verstoren

Het is natuurlijk heerlijk om in het weekend lekker lang uit te slapen, maar deze extra uurtjes kunnen je biologische ritme behoorlijk in de war schoppen. Op het moment dat je op maandagmorgen weer vroeg op moet, zit je weer in een ander ritme. Ga op gezette tijden naar bed, en sta op een ‘normale’ tijd weer op. Als je eenmaal in dit ritme zit, val je sneller in slaap en ben je beter uitgerust in de ochtend.

Slaap niet met je hond of kat

Het is heerlijk om met je hond of kat te slapen, maar dit gaat bijna zeker je nachtrust verstoren door vreemde bewegingen. Ook de huid- en haarresten van het huisdier zorgen er voor dat je verstoord wordt in je nachtrust.

Zet de TV op tijd uit

Hoewel een TV op je slaapkamer een hele slechte zaak is, moet je er in ieder geval voor zorgen dat je niet in slaap valt terwijl de tv nog volop staat te brullen. Tijdens je slaap worden deze indrukken nog steeds door je hersenen verwerkt, en door deze verhoogde hersenactiviteit is je slaap minder diep. Met name nieuwsprogramma’s en gewelddadige programma’s zorgen voor een hele hoge hersenactiviteit, zelfs terwijl je slaapt!

Vermijd blauw licht

Kijk eens om je heen in de slaapkamer: Je wekker, je mobieltje, een computer, de tv…allemaal apparaten die een kortgolvig, blauw licht uitstralen. Dit licht bootst de zon na, waardoor je hersenen voor de gek worden gehouden. Je hersenen denken dat het overdag is, en je zult dus minder snel in slaap vallen, of in ieder geval minder diep slapen.

Géén slaapmutsje

Hoewel het natuurlijk erg verleidelijk is om voor de nacht nog even een alcoholisch slaapmutsje te nemen, is dit toch niet de juiste manier. Natuurlijk val je daardoor sneller in slaap, maar de kwaliteit van de slaap is een stuk slechter. In feite schiet je hiermee dus niets op. Een kopje groene thee is een betere keus…

Géén sport voor het slapen gaan

Laat op de avond sporten zorgt er voor dat je moe bent en snel in slaap zult vallen. Helemaal fout! Je spieren zijn dan misschien wel moe, maar je lichaamstemperatuur en je energieniveau is nog veel te hoog om je lichaam te laten rusten. Ga dus gedurende de laatste drie uren voordat je naar bed gaat, niet meer sporten.

Géén koolhydraten

Ga, vlak voordat je naar bed gaat, geen muesli of andere koolhydraat-rijk eten meer nemen. Dit zorgt voor een directe verhoging van de bloedsuikerspiegel waardoor een gigantische energieboost krijgt. En dat is het laatste wat je nodig hebt voor een goede nachtrust.

 

Afvallen in een warm huis

Huh? Een nieuwe manier om af te vallen? Ja en nee. Uit een onderzoek is gebleken dat mensen die de kachel regelmatig opstoken naar een temperatuur van 23 graden of meer, minder lichaamsvet hebben en dus slanker zijn. Hoe dit in elkaar steekt, kun je verderop lezen!

Overgewicht en temperatuur

In de wetenschap was het altijd een aanname dat een hoge temperatuur in huis een sterke bijdrage levert aan het vormen van overgewicht. Wetenschappers van een Britse Universiteit wilden dit nu wel eens onderzoeken, om deze aanname te kunnen bewijzen. Maar tot hun verbazing bleek de aanname helemaal fout te zijn. Het tegenovergestelde bleek wél waar te zijn: Hoge huistemperatuur zorgt voor minder lichaamsvet, dus juist een lage huistemperatuur zorgt voor overgewicht.

Verwarming hoger opstoken…

De proefpersonen uit het onderzoek die regelmatig de verwarming opstoken tot een temperatuur van 23 graden of hoger, zijn dus over het algemeen dunner. De wetenschappers hebben ook uitgezocht wat hiervan de waarschijnlijke oorzaak is:

Het is een bewezen feit dat de eetlust meestal afneemt als de temperatuur hoog is. Denk je maar eens in: Als het bloedheet is in de zomerperiode, heb je niet veel zin aan eten, en al zeker geen warm eten. Daarbij komt het feit dat je lichaam meer energie verbruikt om de hitte om je heen weer kwijt te raken en het lichaam op een constante temperatuur te houden.

Je krijgt dus minder energie binnen doordat je minder eet, terwijl je wel meer energie verbruikt om je lichaam op een constante temperatuur te houden. Conclusie: Je lichaam verbruikt lichaamsvet om toch aan de energiebehoefte te kunnen voorzien, waardoor je dus afvalt.

Comfortabele temperatuur

Volgens dezelfde onderzoekers is een temperatuur tussen de 20,3 en de 23 graden de meest behaaglijke temperatuur om je thermostaat op in te stellen. Het is dan voor je gevoel niet te warm, maar ook niet te koud. Dit geldt overigens voor de ruimtes waarin je niet veel beweegt, zoals de woonkamer. De slaapkamer moet een lagere temperatuur hebben voor een goede en efficiënte nachtrust.

Aan de andere kant is de verwarming opstoken natuurlijk niet erg milieuvriendelijk, en gaat tegen alle regels in van geld besparen en vermindering van CO2-uitstoot. Om toch van de voordelen van de warmte te kunnen genieten, kun je dus ook gewoon een extra trui aantrekken. Véél milieuvriendelijker, vriendelijker voor je portemonnee, en het heeft hetzelfde effect.

 

Stralingsgevaar van je telefoon

Telefoon gsm stralingHet is nog steeds niet onomstotelijk bewezen dat de straling van je gsm schadelijk is voor je gezondheid, met name voor je hersenen.

Toch weten we hier nog niet veel van, omdat het product gsm nog relatief jong is. Veel mensen maken zich hier toch zorgen over, en gelijk hebben ze. Waarom risico’s nemen als het tegendeel nog steeds niet bewezen is?

Hierbij geef ik je een aantal hele nuttige tips om de hoeveelheid straling in ieder geval zo veel mogelijk te beperken. Voor de volle 100% vermijden zal wel niet lukken, maar dit is wel een goed begin.

De eerste seconden

De straling van je gsm is de eerste seconden van de verbinding het sterkst. Wacht daarom even 2 seconden na het opnemen, voordat je je telefoon tegen je oor drukt.

Beperk je beltijd

Dit is natuurlijk een inkopper, maar beperk zo veel mogelijk je bel-tijd. Als je gewoon thuis bent kun je natuurlijk ook gewoon gebruiken van de vaste telefoon.

Een oortje met- of zonder draad

In ieder geval verplicht in de auto, maar op andere plaatsen beslist geen gek idee om straling zo veel mogelijk te vermijden. Als je gebruik maakt van een oortje met draden, dus gewone oordopjes, heb je hiervan geen last van straling, maar de draden kunnen wel de straling van de gsm doorsluizen naar je hoofd.

Ondanks dat, is dit altijd nog 10-30 keer lager dan wanneer je je telefoon normaal zou gebruiken. Een draadloos oortje, dus met bluetooth, heeft geen draad tussen telefoon en oortje. Er is dus geen overdracht van straling. Natuurlijk heeft de bluetooth wel een bepaalde straling, maar dit is heel erg miniem: Ongeveer 300 – 1000 keer kleiner dan wanneer je je telefoon gewoon aan je oor zou houden.

Een goede ontvangst

Op het moment dat je aan het bellen bent op een plaats waar de ontvangst slecht is, vergroot je gsm automatisch het vermogen, waardoor de straling ook hoger wordt. Onnodig te zeggen dat daarmee je blootstelling aan de straling ook hoger wordt.

Op het moment dat je een optimaal ontvangst hebt, is de straling wel tot 1000 x kleiner dan op het moment dat je een hele slechte ontvangst hebt. Hoe meer streepjes, hoe beter de ontvangst, hoe minder straling.

Ga dus niet bellen in een lift, een trein, een metro of in een ondergrondse parking, maar wacht even tot je weer vol bereik hebt.

Sms’en is beter dan bellen

Een berichtje versturen is uiteraard veel beter, want je telefoon bevindt zich op een afstand van je lichaam. Bovendien is een berichtje heel erg kort qua signaal.

Bewaar je telefoon niet in je broekzak

Ook in stand-by-stand zend de telefoon nog steeds regelmatig signalen uit, om je provider te laten weten waar je bent. Het is niet bewezen, maar er is een kans dat deze straling, als je gsm in je broekzak zit, invloed heeft op met name je vruchtbaarheid.

Conclusie

De GSM helemaal vermijden zal nooit lukken, maar je kunt wel veel doen om de blootstelling aan mogelijk gevaarlijke straling zo veel mogelijk te beperken. Met behulp van voorgaande tips kun je dit al reduceren tot een fractie van het normale niveau.

 

Overmatig blozen, wat kun je doen?

We hebben er allemaal wel eens last van als we verlegen, opgewonden of onzeker zijn: Je voelt je gezicht warm worden en je gaat blozen. Op zich helemaal niet zo erg, want het is een natuurlijke reactie, maar als dit heel vaak voorkomt kan dit erg gênant zijn.

Het blozen geeft een persoonlijke emotie bloot en daardoor laat je je in je kaarten kijken. Emoties die we op dat moment liever voor onszelf zouden willen houden.

De oorzaak van het blozen

Het ontstaan van blozen is eigenlijk heel erg eenvoudig: Tijdens een emotie gaan de bloedvaatjes in je gezicht wijder worden waardoor er meer bloed naar je hoofd stroomt. Dit is direct te zien doordat de huid dan rood wordt van het extra bloed. Het blozen is over het algemeen een reactie op een emotie zoals opgewonden zijn, verlegen zijn, angst hebben, of je schamen. Maar dat is niet de enige oorzaak. Ook bepaalde medicijnen kunnen aanleiding geven tot blozen, ook zonder noemenswaardige bijbehorende emotie. Ook vrouwen in de menopauze kunnen last krijgen van opvliegers die heel vaak samen gaan met blozen.

Het voorkomen van blozen

Blozen is iets wat je heel snel kunt herkennen, zowel bij jezelf als bij een ander. Als er een hevige emotie is, gaat het bloed naar het hoofd stijgen en stroomt door de tijdelijke verwijdde bloedvaatjes in de gezichtshuid. Op het moment dat diegene in de spiegel kijkt, is het duidelijk zichtbaar dat de kin, de wangen, de neus en het voorhoofd rood zijn/worden. Op zich kun je hier weinig aan doen. Het is een reflex waar je geen controle over hebt. De beste manier is om er geen aandacht aan te besteden, of aan totaal iets anders gaan denken.

Oplossingen voor blozen

Als volwassenen last hebben van blozen, wordt er soms even om gelachen, maar heeft dat meestal geen verstrekkende gevolgen. Voor pubers ligt dit even anders. In deze leeftijdsgroep zijn de jongens en meisjes constant bezig met hun uiterlijk. Ze zijn stuk voor stuk onzeker hierover en kunnen blozen dus even niet gebruiken hierbij. Ook de onzekerheid op zich kan al leiden tot verlegenheid of een andere emotie waardoor je juist weer gaat blozen.

Als we puur medisch naar de ‘aandoening’ blozen kijken, is er weinig aan te doen. Wel kunnen er bepaalde medicijnen zoals angstremmers en bètablokkers voorgeschreven worden. Deze verminderen het blozen wel enigszins, maar hebben ook weer allemaal bijwerkingen waar je ook weer niet op zit te wachten.

Een andere oplossing is een behandeling van een psycholoog. Deze kan je leren hoe je op een andere manier met je emoties, angst en/of nervositeit om kunt gaan. Het resultaat kan, afhankelijk van de persoon, tweeledig zijn. Het blozen wordt minder of verdwijnt zelfs helemaal, of je leert hoe je om kunt gaan met het blozen. Overigens verdwijnt het blozen voor het grootste deel naarmate je ouder wordt. Dit heeft meestal niets met het blozen op zich te maken, maar meer met het beheersen van emotie naarmate je ouder en wijzer wordt.

In hele extreme gevallen kan er ook operatief ingegrepen worden. Hierbij worden dan de bloedvaten, die verantwoordelijk zijn voor het blozen, doorgesneden. Maar deze operatie is beslist niet zonder risico’s.

Verkoudheid kan erg lastig zijn!

De R is weer in de maand, en dat wil volgens oud gebruik zeggen dat er een groter gevaar is op infecties. Dit zijn oude wijsheden, maar wel gebaseerd op een waarheid. Deze tijd van het jaar kenmerkt zich door wisselvallig weer, waar je niet altijd correct op gekleed bent. Een verkoudheid heb je dan heel snel opgelopen. Wat is een verkoudheid en, nog belangrijker, hoe voorkom je het?

Wat is een verkoudheid?

Een verkoudheid is een virale infectie die met name voorkomt bij kinderen en ouderen. Deze infectie, die met name de bovenste luchtwegen zoals je neus en keel raakt, is een normaal verschijnsel. Kinderen hebben er 6-10 keer per jaar last van, en volwassenen ongeveer 4 x per jaar.

Op het moment dat je verkouden bent, heb je een loopneus, moet je hoesten en niezen, een verstopte neus en in extreme gevallen doet je keel pijn als je moet hoesten. Hoewel verkoudheid in principe het gehele jaar voor kan komen, heb je de grootste kans op een verkoudheid in het najaar en in de winterperiode. De periodes met het meest wisselvallige weer.

Voorkomen en bestrijden met je voeding

Als je weerbaar wilt zijn tegen verkoudheid, of als je al verkouden bent en hier zo snel mogelijk een einde aan wilt maken, is de beste oplossing om even een bezoekje te brengen aan de groenteboer. Jazeker, want als je de juiste groenten eet, geef je je immuunsysteem een geweldige oppepper waardoor je beter bestand bent tegen infecties. Niet alleen de verkoudheid, maar ook infecties in het algemeen.

Laten we even kijken wat er in je boodschappenmandje moet zitten:

Spinazie

Het is wetenschappelijk aangetoond dat er een duidelijke toename in je lichaam ontstaat van cellen die infecties bestrijden. Dit komt door het extreem hoge gehalte aan vitamine C. Maar niet alleen deze vitamine is belangrijk, de spinazie bevat ook heel veel antioxidanten en beta-caroteen.

Knoflook

Het is een bekend feit dat knoflook veel doet voor je gezondheid. Dit komt met name doordat knoflook het cholesterol verlaagd en voorkomt dat slagaders gaan verharden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het versterken van het immuunsysteem komt door de aanwezigheid van een hoge concentratie Allicin (zwavel) in de knoflook.

Broccoli

Broccoli is een superfood met heel veel goede voedingsstoffen. Vitamines (A, C, E), mineralen en veel antioxidanten. Broccoli is één van de meest gezonde groenten die je op tafel kunt zetten, en niet alleen tegen de verkoudheid!

Rode paprika

Wist je dat rode paprika bijna twee keer zoveel vitamine C bevat, in vergelijking met citrusvruchten? Daarnaast zit er nog eens beta-caroteen in. Al met al prima voor een gezonde huid, en natuurlijk tegen de verkoudheid door de versterking van het immuunsysteem.

Citrusvruchten

Het is algemeen bekend dat citrusvruchten veel vitamine C bevatten. Je lichaam is niet in staat om zelf vitamine C aan te maken, en is ook niet in staat om het op te slaan. Het is juist daarom dat een dagelijkse inname van vitamine C zo belangrijk is.

In het algemeen moet nog even gezegd worden dat het altijd beter is om natuurlijke vitamine C in te nemen, dan inname via een vitaminepilletje.  Natuurlijke vitamines werken gewoon beter. Kunstmatige vitamines innemen zorgt er voor dat je lichaam op een bepaald moment genoeg heeft, en zal de overige vitamine C (de natuurlijke vorm) niet gebruiken en direct verwijderen via de urine.

Wat kun je nog meer doen?

Naast  de juiste groenten en fruit eten, is het ook van belang om hygiënisch te werk te gaan. Dat wil zeggen: Neus en mond afdekken tijdens het hoesten, zo weinig mogelijk je mond, neus en ogen aan te raken en natuurlijk heel vaak je handen wassen. Zorg er ook voor dat washandjes, handdoeken, speelgoed en bijvoorbeeld keukengerei niet uitgewisseld wordt. Dit is om te voorkomen dat de hele familie in de kortste keren ook verkouden is!

Nog 5 tips voor een gelukkiger leven

In het vorige artikel kon je een vijftal tips lezen, waardoor je je eigen leven gemakkelijker en gelukkiger kunt maken. Ben je benieuwd naar de laatste 5 tips? Lees dan snel verder!

Overwin je angsten!

Ook jij hebt je angsten, net als iedereen. Misschien durf je bijvoorbeeld niet te spreken in het openbaar, voor een grote groep, of durf je die ene voordringer bij de kassa niet aan te spreken. Iederéén heeft zijn of haar angsten, ook jij. Schaam je er niet voor, maar ga daar aan werken. Niet alles tegelijk, maar één voor één. Spreek inderdaad die ene voordringer bij de kassa aan. Je zult zien dat het werkt, en dat je daarna ontzettend trots op jezelf bent. Hierdoor krijg je zelfvertrouwen en ga je steeds meer dingen durven!

Neem een hobby omdat je het leuk vindt!

Een hobby nemen is natuurlijk een inkopper, maar toch is het waar. Maar je hoeft niet beslist een hobby te nemen in iets waar je ontzettend goed in bent. Neem gewoon een hobby omdat je het leuk vindt om te doen. Als je schilderen bijvoorbeeld leuk vindt, ga dan lekker schilderen, ook al weet je dat je nooit een van Gogh zult worden. Leef je gewoon lekker uit!

Neem je verantwoordelijkheid!

Ga bij alles wat je doet goed nadenken: Wil ik dit op deze manier, of had het anders kunnen lopen? Als iemand zo tegen mij doet, als ik net tegen een ander gedaan heb, zou ik dat dan leuk vinden? Ook de beslissingen die je neemt, hebben altijd gevolgen. Neem je verantwoordelijkheid om ook die gevolgen te dragen. Zijn de gevolgen niet zo leuk? Ga dan nadenken hoe je dit in de toekomst kunt verbeteren.

Van je fouten leren!

Nog zo’n inkopper, maar ook deze is helemaal waar. Net als het vorige punt, kun je na gaan denken over wat er verkeerd gegaan is. Wat is er gebeurd? Hoe reageerde ik? Wat deed ik? Hoe reageerde ik op die ander? Op welk moment ging het mis? Allemaal hele nuttige vragen, maar ga beslist niet verzanden in eindeloos piekeren. Overdenk dit op een rustig moment van de dag, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen. Op deze manier ben je het de volgende morgen weer kwijt en kun je met een schone lei opnieuw beginnen. Bedenk gewoon hoe je het anders had kunnen doen, en ga niet eindeloos piekeren. Dat is zinloos, want het is toch al gebeurt! Op deze manier leer je van je fouten.

Ga niet onnodig ingewikkeld denken!

Het is natuurlijk heel erg leerzaam om alles te overdenken. Alles wat je die dag gedaan hebt, of juist niet gedaan hebt. Maar blijf hierin wel reëel! Sommige zaken kun je gewoon niet verklaren, zelfs niet als je er uren en uren over nadenkt. Probeer korte en krachtige conclusies te trekken en bespaar je dat piekeren. Je kunt er toch niks meer aan veranderen. Op deze manier behoud je je nachtrust, en lig je niet de hele nacht te piekeren!

Ga dus aan jezelf werken!

De, in totaal, 10 punten uit de twee artikelen geven een aardig beeld hoe jij aan jezelf kunt werken. Om jezelf te verbeteren en je daardoor gelukkiger te laten voelen. Gelukkiger omdat je anders naar jezelf kijkt, en omdat je je anders op gaat stellen tegenover de buitenwereld.

Tips voor een gelukkiger leven

Geluk is voor iedereen een ander begrip: Voor de één is veel geld verdienen het toppunt van geluk, voor de ander een fijne relatie, en voor weer een ander is die toppositie het toppunt van gelukkig zijn. In dit artikel géén tips om meer geld te verdienen of hoe een partner te vinden, maar tips om dichter bij jezelf te komen, om van jezelf te houden en jezelf te accepteren zoals je bent.

Want gelukkig is dat nog steeds dé manier om je gelukkig te voelen. Op het moment dat je het geluk vanuit jezelf gevonden hebt, komt die leuke relatie en die fijne baan vanzelf!

Iedere dag in de spiegel kijken

Je eigen spiegelbeeld kan soms erg confronterend zijn: Dat aankomende buikje en die dikke billen zijn helemaal niet leuk om te zien, dus mijdt je de spiegel maar. Toch is dit helemaal niet nodig om bang te zijn voor je eigen spiegelbeeld. Je moet gewoon op een andere manier kijken! De eerste stap naar een gelukkiger leven, is te accepteren hoe je eruit ziet.

Natuurlijk kun je gaan sporten om dat buikje te laten verdwijnen, of naar de dokter om die vervelende moedervlek weg te laten halen. Je kunt alles doen om je spiegelbeeld te wijzigen, maar doe dit wel met de juiste motivatie. Ga niet sporten om alléén maar af te vallen, maar ga sporten om jezelf beter te voelen doordat je een betere conditie krijgt en een beter vetpercentage. Dat je spiegelbeeld hier ook blij mee is, is mooi meegenomen en laat je vast ook beter voelen!

Je lichaam is niet perfect, en dat is een feit waar je mee zult moeten leven. Wat je moet accepteren is het feit dat deze imperfecties voor jou uniek zijn, en maken tot wat je bent!

Wees blij met iedere dag

Zodra iedere dag hetzelfde is, komt er heel snel een sleur om de hoek kijken. Natuurlijk moet je iedere dag naar je werk, en moet je koken en afwassen. Maar verzin iedere dag iets leuks om naar uit te kijken. Die leuke film in de bioscoop, avondje uit met je partner of met je vrienden. Is er niks op tv en zijn al je vrienden bezet? Nodig dan je buren uit voor een kopje koffie of ga een lekkere wandeling maken. Doe iedere dag iets leuks waarbij je niet bang moet zijn om iets nieuws of afwijkends te proberen. Iedere dag moet gewoon leuk en spannend zijn!

Geniet van alle kleine dingen om je heen

Kijk eens om je heen als je op straat loopt: Er zijn zoveel momenten en kleine voorvallen die je doet glimlachen. Probeer het eens om om je heen te kijken en geniet van die spelende kinderen, die mooie voorgevel van dat oude grachtenpand, die leuke man/vrouw die voorbij loopt of dat oudere stel wat nog steeds hand in hand, smoorverliefd, over straat loopt.

Je leeft nu

Ben jij ook zo’n type die alleen maar kan denken aan wat er in het verleden gebeurt is, of over wat er komen gaat? Probeer dan ook eens ruimte in je hoofd te maken voor het ‘nu’. Geniet van alles wat er op dat moment plaatsvindt. Zorg dat iedere dag een geschenk is. Eigenlijk moet je van iedere dag genieten, alsof het de laatste dag van je leven is!

Wakker worden met muziek

De manier waarop je dag begint, kan de dag maken of breken. Gooi die irritante wekker de deur uit, of vernietig deze op een rituele manier met een hele grote hamer. Zet daarna de wekker op je smartphone, je iPod of iPhone, en wordt wakker met je favoriete muziek. Het zo veel prettiger dan wakker worden met dat irritante ‘rrrringgggg’!

Nog 5 tips voor een gelukkiger leven

In het volgende artikel ga je nog 5 zéér bruikbare tips vinden.

Het oerwoud van keurmerken

Weet jij wat de verschillende keurmerken voor voeding betekenen, waar ze voor staan en onder welke voorwaarden de producten gekeurd worden? Nee? Is niet verwonderlijk, want er is een ware wildgroei gaande. Het is bijna ondoenlijk om op de hoogte te zijn van alle keurmerken. Fabrikanten maken handig gebruik van deze verwarring door eigen ‘keurmerken’ te introduceren die uiteindelijk dus helemaal geen waarde hebben.

We hebben het al eerder beschreven in verschillende artikelen: De meest gebruikte keurmerken met alle voor- en nadelen. Maar uit een onderzoek is gebleken dat het vertrouwen in keurmerken sterk dalende is. De redenen die hiervoor gegeven worden zijn veelzijdig, maar de meest genoemde is de verwarring. Het grote aantal keurmerken waarbij niet altijd even duidelijk is waar ze allemaal voor staan. Steeds minder mensen letten op deze keurmerken, en vallen terug op de verpakking met een blije kip of met een knuffelbaar kalfje die in vrolijk en onbezorgd in de wei rondhuppelt. Met een verpakking zoals dit, zal het wel goed zijn. Niets is minder waar, want de meeste ‘blije kippen’ hebben het daglicht nog nooit gezien, laat staan dat ze ‘blij’ zijn.

Is een enkel keurmerk een optie?

Als blijkt dat er zoveel verwarring is door de vele goedbedoelde logo’s en benamingen, komt de volgende vraag naar boven drijven: Is het niet beter om één enkel keurmerk te hebben? Dit is natuurlijk een zeer loffelijk streven, maar volgens mij ondoenlijk. Hoe ga je dan alles vergelijken? Aan welke criteria moeten de producten dan voldoen? Moeten de producten biologisch zijn? Of gewoon gezond zijn? En als het product dan geen keurmerk draagt, betekent dit dan automatisch dat het betreffende product ongezond is? Allemaal vragen die waarschijnlijk voor altijd onbeantwoord blijven.

Een betere oplossing is om de producten in groepen te verdelen, en dat als uitgangspunt te nemen. Maar dan nog blijft het een wildgroei, want een product wat een biologisch keurmerk draagt, is niet per definitie ook nog eens gezond. Witte suiker kan in theorie biologisch geteeld en verwerkt worden, maar het blijft daarna altijd nog ongezonde witte suiker.

Als we hier nog even op verder gaan, zouden er keurmerken moeten zijn die of op gezondheid keuren, of op biologisch, of op andere criteria. In feite zijn we dan weer terug bij af, want dat bestaat allemaal al. Er is een keurmerk voor biologisch, biologisch dynamisch, gezond/ongezond, eerlijke handel, en ga zo nog maar even door.

De verschillende keurmerken zullen dus blijven bestaan, maar hier en daar zijn wel verbeteringen toepasbaar: Het beperken van het aantal om wildgroei te voorkomen, en betere voorlichting over de criteria waarop gekeurd wordt.

Nep-keurmerken

Om het allemaal nog wat onoverzichtelijker te maken, zijn er ook heel veel nep-keurmerken. Mooie logo’s die door de fabrikant zelf ontworpen zijn, waarbij de consument moet geloven dat het hier om een officieel keurmerk gaat. Maar niets is minder waar, want het is hierbij de bekende slager die zijn eigen vlees keurt. Een aanduiding die dus helemaal niets waard is, hoe goed bedoeld het ook mag zijn.

Als je twijfelt, kun je een keurmerk altijd even controleren via de website van het voedingscentrum. Op deze site staan alle officiële keurmerken die in Nederland toegestaan zijn, en de criteria waarop gekeurd wordt. Als je op deze site een bepaald keurmerk niet vindt, dan kun je hem waarschijnlijk wel vinden op de site keurmerken.net. Deze site verzamelt alle dubieuze keurmerken die totaal geen waarde hebben.

Let dus goed op bij het kopen van je etenswaar in de winkel!

Interessante weetjes over roken

We weten het allemaal: Roken is slecht voor je gezondheid, maar toch roken nog steeds heel mensen. Nee, ik ga hier niet verder met een anti-rook-campagne. Tenminste niet direct. In dit artikel een aantal hele interessante feiten en weetjes over tabak, sigaretten en roken. Sommige misschien bekend, sommige wat minder, maar de meeste vaak buitengewoon schokkend!

Dagelijks duizend nieuwe verslaafden

Iedere dag weer, 7 dagen per week, steken ongeveer 4.000 jongeren hun eerste sigaret op. Soms om er gewoon ‘bij te horen’, sommigen uit nieuwsgierigheid. Van deze 4.000 starters, blijven ongeveer 1.000 in de gewoonte steken en ontwikkelen een afhankelijkheid van de tabak. Ze kunnen op een bepaald moment niet meer stoppen en zullen in de meeste gevallen door blijven roken tot ze er bijna letterlijk bij neervallen.

Kopen mag niet, roken wel

We weten allemaal dat je als minderjarige geen tabak mag kopen, maar het roken op zich voor minderjarigen is gewoon toegestaan, of in ieder geval niet strafbaar. Een heel vreemd feit, want wat heeft dit koopverbod dan voor zin? Wel mogen roken, maar niet mogen kopen? Een beetje dubbele moraal!

Ingrediënten in tabak

Er zitten duizenden ingrediënten in tabak verwerkt. Sommige zitten er van nature in, sommige ontstaan tijdens het productieproces en sommige worden gewoon toegevoegd door de fabrikant. Alles om maar een product te kunnen leveren waar de gebruikers zo snel mogelijk afhankelijk van worden. Commerciële bedoelingen dus…

Een paar van de stoffen die in tabak voorkomen zijn bijvoorbeeld: aceton, ammoniak, arsenicum, benzeen, cadmium, ethanol, fenol, fosfor, cyanide, nitrogeen oxide, carbon monoxide en lood.

Nicotine en teer

De verslavende stof in tabak is natuurlijk de nicotine. Zonder deze nicotine zou de fabrikant vele malen minder tabak verkopen, omdat er dan geen sprake meer is van een verslaving. Enkele seconden na het inhaleren van de nicotine, verspreid deze zich direct door het lichaam via het bloed, waardoor het onrustige gevoel van de verstokte roker direct ‘geblust’ wordt.

Nicotinepleisters

Dé manier om van het roken af te komen, zou het gebruik van nicotinepleisters zijn. Maar wist je dat, als je je hele lichaam volplakte met deze pleisters, je binnen de kortste keren zal sterven aan nicotinevergiftiging. Ook als je bijvoorbeeld 10 pakjes nicotinekauwgum in je mond zou doen, kan dit leiden tot nicotinevergiftiging en uiteindelijk tot de dood. Ok, dit is extreem, maar het geeft wel aan dat de oplossing om van het roken af te komen waarschijnlijk net zo slecht is als het roken zelf.

Roken en seks

Rokers hebben minder plezier van seks, met name de mannen. Roken vernauwd de bloedvaten waardoor er minder bloed in de penis gepompt kan worden. Direct gevolg: Een minder harde erectie die dan ook nog eens minder lang duurt. Wil jij volop genieten van seks? Stop dan gewoon met roken!

Light en menthol

Light-sigaretten roken is vaak een oplossing voor de mensen die wel willen roken, maar met de kleinst mogelijke gevolgen. Dit is grote verlakkerij, want een light-sigaret mag dan wat minder nicotine bevatten, maar je inhaleert dieper om toch de beoogde hoeveelheid nicotine binnen te krijgen. Daarnaast zitten er nog steeds die eerder genoemde duizenden ingrediënten in verwerkt. Dus light, of menthol roken zal niet veel uithalen.

15 jaar inleveren

Mensen die hun hele leven roken, bekorten hun leven met gemiddeld 15 jaar. Wil jij je kleinkinderen zien opgroeien? Dan kan dit een belangrijke reden zijn om nu te stoppen!

Overtollige eeltvorming onder je voeten?

De één wat meer dan ander, maar allemaal hebben we wel eens last van eeltvorming onder je voeten. Als dit té veel wordt kan dit erg hinderlijk zijn, en soms zelfs pijnlijk. Lees in dit artikel over wat eelt precies is en hoe je eelt kunt voorkomen!

Wat is eelt precies?

Eelt is een verdikte hoornlaag, de dode laag huidcellen die het bovenste deel van de opperhuid vormen. Eelt kan er glazig uitzien, en heeft vaak een bruinige of gelige kleur. Eelt is op zich helemaal niet erg. Nog sterker, een klein beetje eelt is juist goed en werkt als een beschermend laagje onder je voeten. Maar teveel eelt is erg onprettig, en kan soms pijnlijk zijn. Daarnaast ga je op de lange duur verkeerd lopen en staan waardoor ook rugproblemen kunnen ontstaan.

Oorzaken van eeltvorming

Eeltvorming onder je voeten kan verschillende oorzaken hebben. Welke oorzaak ook voor jou geldt, doe er iets aan voordat het pijnlijk gaat worden en je eventuele rugklachten kunt krijgen.

 • Veel staan tijdens je werk bijvoorbeeld, is een belangrijke oorzaak van eeltvorming. Met name als je geen goed schoeisel draagt.
 • Bij overgewicht hebben je voeten het extra zwaar te verduren, waardoor zich eelt gaat vormen. Door het overgewicht ga je waarschijnlijk rugklachten krijgen, zowel direct als indirect via de overmatige eeltvorming.
 • Slecht passende schoenen zijn een bekende oorzaak van eeltvorming. Als je schoenen te ruim zitten, of een te dunnen of te harde onderkant hebben, wordt het tijd voor nieuwe schoenen. Ook het dragen van schoenen zonder sokken kan overmatige eeltvorming veroorzaken.
 • Een onnatuurlijke stand van je voeten zorgt voor meer druk op bepaalde plekken dan normaal. Alweer een oorzaak van overmatige eeltvorming. Als dit het geval is bij jou, ga dan naar een podotherapeut voor aangepaste schoenen/zolen om de stand van je voeten te corrigeren.

Eeltvorming voorkomen

Eelt is gemakkelijk te voorkomen of te verwijderen, mits je op een aantal zaken let. Een beknopt overzicht van de gebruikelijke methodes en voorzorgsmaatregelen:

 • Een voetbad kun tweemaal per week toepassen. Door het water wordt het eelt na ongeveer 10 minuten zachter zodat je het gemakkelijk weg kunt halen met een vijl, rasp of mes. Ook kun je een speciaal extract voor het weken van eelt aan het water toevoegen, maar in de meeste gevallen is dit niet echt nodig. Het water zal voldoende zijn.
 • Als je maar een klein beetje overmatige eeltvorming hebt, kun je een speciale scrub gebruiken. Maar als de eeltvorming hardnekkiger is, moet je al snel naar een eelt-vijl, een speciale schuurspons, een eelt-rasp, een eeltschaaf of een speciaal eeltmesje grijpen. Wees hier wel voorzichtig mee, want je beschadigd al heel snel de (levende) huid. Als je twijfelt, laat dit werk dan over aan een specialist.
 • Eeltpleisters kun je in de handel verkrijgen van bijvoorbeeld de merken Hansaplast of Compeed. Deze pleisters bevatten de stof salicylzuur wat de harde laag eelt weker en zachter maakt. Diabetespatiënten kunnen deze pleisters beter niet gebruiken!
 • Als je niet meer zo lenig bent kun je ook een schuurband gebruiken. Deze is een halve meter lang met een handvat aan beide zijden.
 • Een iets minder gebruikelijke methode is een behandeling met zogenaamde doktersvissen (Garra Rufa). Deze visjes eten de schilfers en de dode huidcellen van je opperhuid.

Het wordt heel erg vaak onderschat, maar het is écht belangrijk om overtollig eelt te verwijderen, om zo veel mogelijk een natuurlijk houding aan te kunnen nemen. Dit is beter voor je lichaam, en speciaal voor je rug.

5 tips om je geheugen te trainen

Jeetje, wie was dat ook al weer…wat was zijn naam en wanneer hebben we voor de laatste keer gesproken? Een bekend beeld wat ons allemaal regelmatig overkomt: Sommige dingen onthoud je niet goed, omdat je op dat moment het belang er niet van in ziet. Ook algemene gebeurtenissen vergeet je soms. Dit heeft helemaal niets met vergeetachtigheid of ouderdom te maken.

Dit is de luiheid van onze hersenen. Maar gelukkig kun je je hersenen trainen om alles wél beter te onthouden! Hierbij 5 hele praktische tips en trucs die gewoon werken!

Informatie koppelen aan ervaringen

Eén van de beste technieken om zaken beter te onthouden is het koppelen aan dingen die je al weet of al eens hebt meegemaakt. Een hele bekende vorm hiervan is het zogenaamde ‘ezelsbruggetje’. Deze manier van beter onthouden is niet alleen erg effectief in het dagelijkse leven, maar kan ook helpen bij dementerende bejaarden. Hierbij is het belangrijk om zo vaak mogelijk bekende dingen terug te halen in de vorm van foto’s, plakboeken en brieven, en deze te koppelen aan gebeurtenissen die nu plaatsvinden.

Visualiseren

De hersenen zijn beter in staat om iets goed op te slaan in het lange termijn geheugen, als er ook een beeld bij is. Met andere woorden, als je iets aan het lezen bent (een boek of een rapport, dat maakt niet uit) probeer dan om deze informatie voor jezelf te herhalen en te visualiseren. Door beelden te koppelen aan de informatie, kun je alles beter onthouden. Hierbij maakt het niet uit wat voor beelden, zolang het voor jou maar ‘logisch’ is.

Jezelf tot concentreren dwingen

Concentreren is natuurlijk de basis als je iets wilt onthouden. Een oppervlakkig gesprek waar je geen aandacht voor hebt zal je niet snel onthouden. Aan de andere kant zal je een vergadering waarbij je heel geconcentreerd was wél onthouden. Veel mensen hebben moeite om zich te concentreren. Maar er zijn trucjes om jezelf hiertoe te dwingen. Tijdens je werk, kun je alle omgevingsgeluiden uitsluiten, je zit in jouw kleine, geluidloze ruimte waarbij niets of niemand jou kan storen. Op deze manier kun jij jezelf concentreren. Toegegeven, dit is niet altijd gemakkelijk, maar hoe bedrevener je hierin wordt, hoe beter het gaat!

Geloof in jezelf

In jezelf geloven, het zelfvertrouwen hebben om te zeggen dat je het gewoon doet en ook hiertoe capabel bent, dan is de helft al gewonnen. In jezelf geloven en zelfvertrouwen hebben betekend ook gemotiveerd wijn. En het is een bekend feit dat motivatie heel veel zaken tot stand kan brengen. Een drijfveer voor alles wat we doen, en wat we willen doen.

Herhalen, herhalen, herhalen…

Op school werd dit er vroeger al ingehamerd: De stof herhalen, herhalen en nog eens herhalen! Toen was het stom, maar er was wel een logische reden voor. De hersenen werken nu eenmaal zo dat de zaken die herhaalt worden, belangrijk genoeg geacht worden om op te slaan in het langetermijngeheugen.

Een laatste tip:

Er zijn heel veel speciale pilletjes en drankjes op de markt die beweren dat het je geheugen beter maakt. Dit is niet wetenschappelijk bewezen, dus kun je je geld beter besparen door met bovenstaande tips aan de slag te gaan.

 

Een teek verwijderen

Het is lekker weer buiten, dus je trekt er op uit. Lekker in de natuur wandelen of joggen, maar dit houdt ook het risico in van een insectenbeet. Op zich lastig, maar in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Wel kan de beet van een teek gevaarlijk zijn, tenminste als je deze niet snel genoeg verwijderd.

Wat is een teek?

Teken kunnen overal voorkomen. Overal waar je loopt, en waar begroeiing is of het gras is een beetje hoog, dan kan een teek van onderen aanvallen en zich behaaglijk vastbijten in jouw huid. Dit merk je in eerste instantie niet, maar kan later grote gevolgen hebben. Een teek is een parasiet die behoort bij de klasse van spinachtigen. Teken leven van het bloed van anderen, vandaar dat deze onder de parasieten valt. Een teek kan besmet zijn met de Borrelia Bacterie, een bacterie die uiteindelijk de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Een tekenbeet is over het algemeen erg lastig te herkennen, en meestal merk je er niets van. De teek bijt zich vast in je huid en begint zich vol bloed te zuigen. Een volgezogen teek kan wel tot 1 centimeter doorsnede worden. Je kunt een tekenbeet herkennen aan de rode kring rondom de beet, maar dit is niet altijd het geval. Maar de helft van de beten vertoond deze reactie van de huid.

Een tekenbeet voorkomen

Een teek is zeer sterk en weet zich in alle bochten te wringen om zich maar vast te kunnen bijten in jouw huid. Loop nooit met blote voeten en korte broek door een niet-gemaaid weiland. Dat is letterlijk vragen om problemen en levert bijna gegarandeerd een tekenbeet op. Als je dan toch dat weiland over wilt steken, stop dan je (lange) broek bij je sokken in, en doe goede schoenen aan. Alleen op die manier is het risico het kleinst.

Het verwijderen van een teek

Als je op internet gaat zoeken, gaan er de meest wilde verhalen de ronde over het verwijderen van een teek. Er is een verhaal over het verwijderen door middel van water en zeepsop. Dit zou je op moeten brengen met een dot watten waarna de teek automatisch zou loslaten na 10 minuten. Ook is er een verhaal over het verwijderen met alcohol, met je nagels, met een pincet of andere middelen die de teek vast kunnen pakken om het beest te verwijderen.

DIT IS ALLEMAAL GROTE ONZIN!

Op het moment dat je één van de voorgaande manieren toepast om een teek te verwijderen, zal de teek schrikken waarna hij zijn speeksel alsnog af zal geven aan je lichaam waardoor de eventuele bacteriën in je bloedbaan terecht zullen komen.

De enige manier om een teek te verwijderen is met behulp van een tekentang. Dit is een speciaal tangetje die je in staat stelt om, door een draaiende beweging, het beest in zijn geheel te verwijderen. Het is namelijk belangrijk dat er geen pootjes of kaken achterblijven.

Een tekentang is vaak van plastic gemaakt en erg goedkoop. Bewaar er dus eentje in de auto, thuis, op je werk en in je rugzak. Zo heb je altijd het goede gereedschap bij de hand om een eventuele teek te verwijderen.

Werk aan je zelfvertrouwen

De een heeft er meer van dan de ander: zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen waarmee je jezelf beter kunt presenteren, waarmee je gemakkelijker contact kunt maken en vooral waardoor je jezelf veel beter voelt. Hoe werk je aan je zelfvertrouwen?

Accepteer wie je bent!

Laten we eerlijk zijn, als je innerlijk geen rust hebt, zal de uitstraling van zelfvertrouwen een masker zijn waar iedereen heel gemakkelijk doorheen kan prikken. Pak pen en papier en schrijf op een eerlijke manier je zwakke- en sterke punten op. Je kunt dit ook door een goede vriend of vriendin laten doen, is misschien wel zo neutraal en eerlijk! Neem ze voor jezelf goed door en concentreer je eerst op de sterke punten: Hoe kun je die sterke punten nog meer uitbuiten? Je zwakke punten zijn wat lastiger. Of je werkt aan je zwakke punten om ze om te vormen tot sterke punten, of je accepteert ze zoals ze zijn. Accepteren wie je bent is meer dan de helft van je zelfvertrouwen!

Je lichaamshouding

Ga eens voor de spiegel staan en bekijk je lichaam. Wat straal je uit? Een somber figuur met het hoofd naar beneden gericht en laaghangende schouders? Verander dat door een rechte rug, borst iets vooruit, kin iets omhoog en je schouders omhoog. Oefen dit iedere dag voor de spiegel en ook tijdens je dagelijkse leven. Je zult zien dat je er na een paar weken niet meer bij na hoeft te denken en dat het dus een onderdeel van jezelf geworden is.

Gezonde geest in een gezond lichaam

Wees zuinig op je lichaam! En dan bedoel ik niet qua hygiëne, maar door je lichaam in vorm te houden met behulp van sporten en gezond eten. Door sporten en bewegen krijg je vanzelf meer spiermassa waardoor je er beslist beter uit gaat zien, en als extraatje krijg je ook nog meer uithoudingsvermogen. Tijdens het sporten ga je natuurlijk ook zweten, wat prima is voor het afvoeren van je afvalstoffen uit je lichaam. Als je dit combineert met gezond(er) eten, heb je een prima basis voor je verdere lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.

Ga nooit in een hoekje staan

Misschien was je in het verleden altijd geneigd om lekker veilig in een hoekje te staan, tijdens een feestje. Misschien wel heel comfortabel, maar weinig avontuurlijk en met een hele kleine kans op nieuwe contacten. Ga in het vervolg in het midden van de ruimte staan. Als je daar staat met een goede uitstraling, zullen mensen automatisch naar je toekomen om kennis met je te maken en om met je te praten.

Ga vooral glimlachen

Hoe voel jij je als jij iemand tegenkomt die vriendelijk en open naar je glimlacht? Juist, je voelt je fijn en lacht vriendelijk terug. Het is gewoon fijn om lachende mensen om je heen te hebben! Doe hier wat aan mee en ga gewoon vrolijk glimlachen. Doe dit in de tram, in de auto, op je werk en in de kroeg. Hoe mooi zou de wereld zijn als iedereen glimlacht naar elkaar!

Je algemene ontwikkeling

Ga wat boeken lezen, verdiep je enigszins in het nieuws en probeer veel kennis te vergaren over onderwerpen die jou echt interesseren. Op deze manier heb je wat te vertellen op een feestje, en hoef je niet altijd passief te zijn. Dit kweekt zelfvertrouwen, omdat je daarna weet dat mensen gaan luisteren op het moment dat JIJ iets te vertellen hebt. Overdrijf dit niet, door constant te laten zien dat jij meer weet dan de ander, maar doseer dit goed.

Conclusie

Dit was een hele kleine greep uit de punten die je aan kunt pakken om meer zelfvertrouwen te krijgen. Bedenk wel dat het een combinatie is van factoren die jouw uitstraling, jouw zelfvertrouwen bepalen. Kijk dus alle genoemde punten goed na en bedenk wat jij daarmee kunt doen!