Chiropractie Westland Nieuws Behandelingen

Sportblessures & Chiropractie

Sporten is ontzettend gezond voor je hele lichaam, maar toch gebeuren er tijdens dat sporten grote en kleine ongelukken waardoor je geblesseerd kan raken. Sportblessures kunnen erg hardnekkig en vreselijk pijnlijk zijn. Sporten moet leuk zijn en leuk blijven. Houdt daarom rekening met je eigen conditie, fysieke mogelijkheden en natuurlijk je leeftijd. [continue reading…]

Chiropractie tegen allergie!

De meeste mensen denken bij een flinke niesbui dat ze kou gevat hebben, of misschien zelfs aan een allergie. Hun eerste reactie is vaak om er dan maar een antihistaminepil tegen aan te gooien – terwijl het een veel beter idee kan zijn om eens aan een chiropractor te denken. Wist u dat chiropractie u uitstekend kan helpen om van uw allergieën af te komen?  Bijna iedereen associeert chiropractoren met het behandelen van nek- en rugklachten. Natuurlijk is dat een van hun specialiteiten, maar het correct uitlijnen van de wervelkolom heeft een veel breder effect op je gezondheid.

In een aan de University of California uitgevoerd onderzoek werd vastgesteld dat signalen vanuit het zenuwstelsel het functioneren van het immuunsysteem kunnen beïnvloeden.  Nu is dat immuunsysteem in eerste instantie bedoeld om virussen, ziektes en infecties te lijf te gaan en zo het lichaam optimaal te laten werken, maar het is beslist ook in staat om vreemde elementen buiten te houden. Als een niesbui door een allergie veroorzaakt wordt, gebeurt dat omdat het lichaam een ongewenste elementen detecteert, zoals stof, mijten of pollen. Er worden dan stoffen geproduceerd die deze allergenen kunnen afweren en neutraliseren. Deze stoffen worden histamines genoemd. Als er sprake is van een allergie, overreageert het immuunsysteem op de aanwezigheid van allergene stoffen in het lichaam.

Een chiropractor kan hier hulp bieden door de wervelkolom te behandelen en ervoor te zorgen dat het zenuwstelsel – en daarmee het immuunsysteem – weer optimaal kan functioneren.

De meeste traditionele behandelingen, zoals de bekende antihistamines, pakken alleen de symptomen aan; ze gaan voorbij  aan de oorzaak van de allergie. Bovendien staat de veiligheid van anti-allergiemedicatie ter discussie, zeker nu gebleken is dat langdurig gebruik van antihistamines of bepaalde combinaties van deze en andere medicijnen mogelijk kanker zouden kunnen veroorzaken. Een laboratoriumonderzoek liet bijvoorbeeld zien dat kankergezwellen bij ratten aanzienlijk sneller groeiden als de dieren antihistamine toegediend kregen.

Een chiropractor behandelt zijn patiënten door de druk op het zenuwstelstel te verlichten. Daardoor kan het immuunsysteem zijn werk aanzienlijk effectiever doen, waarbij de kans op allergische reacties sterk gereduceerd wordt.  Patiënten bij wie de wervels niet perfect uitgelijnd zijn lopen kans op beknellingen van bepaalde zenuwen, die daarmee voor stressreacties van het systeem kunnen zorgen. Als de betreffende zenuw bevrijd wordt, verdwijnt de oorzaak van de stress. Het lichaam wordt dan beter in staat gesteld om de oorzaak van de allergie te neutraliseren.

Voor een goede gezondheid is een gezonde, goed functionerende wervelkolom net zo belangrijk als goede voeding. Je chiropractor kan je daarbij helpen en zo je kwaliteit van leven merkbaar verbeteren.

 

Zijn Chiropractische Röntgenstralen Veilig?

Patiënten stellen met enige regelmaat de vraag of chiropractische röntgenstralen veilig zijn. Daarom zetten we hier de huidige bevindingen van het FDA (Food and Drug Administration) met betrekking tot de veiligheid van röntgenstralen op een rij. Indien je geïnteresseerd bent in het hele verhaal, lees dan het volledige artikel.

Indien je genoegen neemt met een snel antwoord; het FDA schat dat de hoeveelheid straling waaraan je wordt blootgesteld tijdens een röntgenonderzoek van de borst ongeveer gelijk is aan de achtergrondstraling waaraan je blootgesteld wordt gedurende een verblijf van 10 dagen op planeet Aarde.

Op de website van de FDA wordt gesteld: “Weiger nooit een röntgenonderzoek. Het risico van het weigeren van een röntgenonderzoek is groter dan het kleine risico dat de straling met zich meebrengt.”

Ten eerste, is er geen verschil tussen chiropractische en andere soorten röntgenstralen. De apparaten waarmee röntgenonderzoek wordt gedaan verschillen enigszins per fabrikant, maar wat werkelijk bepalend is, is het lichaamsdeel waarvan de röntgenfoto gemaakt wordt. De verschillende weefsels van het lichaam absorberen de stralen op verschillende manieren.

Om consumenten in staat te stellen om blootstelling aan straling door de verschillende stralingsbronnen te meten, gebruikt de FDA een effectieve meeteenheid. Elk type röntgenstralen wordt geassocieerd met een bepaald aantal meeteenheden, millisieverts (mSv) genaamd. Omdat de meeste mensen niet bekend zijn met millisieverts (zoals met een kilometer of een theelepel), is het handig om een referentiewaarde te hebben. De FDA schat dat een gemiddeld persoon jaarlijks aan 3,0 millisieverts achtergrondstraling wordt blootgesteld afkomstig van natuurlijke radioactieve materialen en kosmische straling. Daarom kunnen ze stellen dat 0,1 millisievert van een röntgenonderzoek van de borst ongeveer gelijk is aan 10 dagen straling door het leven op aarde.

Vergeleken met een borstonderzoek, leveren röntgenonderzoeken van de ledematen veel minder stralingseffect op, terwijl röntgenstralen in het onderste gedeelte van de torso juist een hogere dosering opleveren. Vergeet opnieuw niet dat de effectieve dosis afhankelijk is van het lichaamsdeel dat aan de straling wordt blootgesteld, niet van de intensiteit of de duur van de straling. Nu volgt een lijstje met de effectieve doseringen van de meest voorkomende soorten röntgenonderzoek die door een chiropractor worden geadviseerd, met daarnaast de vergelijkbare dosis achtergrondstraling.

  • Ledematen – 0,001 mSv – gelijk aan 3 uur achtergrondstraling
  • Borst – 0,1 mSv – gelijk aan 10 dagen achtergrondstraling
  • Wervelkolom – 1,5 mSv – gelijk aan 6 maanden achtergrondstraling

De FDA website en de uitstekende website radiologyinfo.org van “the American College of Radiology” en “the Radiological Society of North America” wijzen beide op het feit dat gezondheidsrisico’s door blootstelling aan straling in de loop der tijd oplopen. Ze stellen ook dat de patiënten hierin zelf een belangrijke rol spelen door zich bewust te worden van de mate van blootstelling. Hier volgt een link naar een site waar je een persoonlijk register kunt downloaden met de röntgenfoto’s die je hebt laten maken: https://imagewisely.org/Patients.aspx

Het is bij het lezen van dit artikel belangrijk om in acht te nemen dat de doseringen en adviezen die genoemd worden gelden voor volwassenen. Ben je zwanger of op zoek naar informatie over de veiligheid van röntgenstralen voor kinderen, kijk dan op imagegently.org.

Wat is ischias?

De term ischias wordt vaak op onjuiste wijze gebruikt. Bij ischias is er sprake van pijn in de heupzenuw die van de onderrug doorloopt langs elk been. Ischias is een symptoom (net als jeuk), het is geen diagnose (zoals Parkinson). Ischias kan variëren van zo nu en dan wat last tot een afschuwelijke pijn die lopen vrijwel onmogelijk maakt.

Er kunnen talloze oorzaken ten grondslag liggen aan pijn aan de heupzenuw. Een chiropractor kan je helpen om de grootste boosdoener te achterhalen door middel van een onderzoek en kan je ook doorverwijzen voor diagnostisch onderzoek zoals een röntgenfoto, een MRI of een CT scan om de onderliggende structuren te bekijken.

Om de vraag ‘wat is ischias’ goed te kunnen beantwoorden, is het nuttig om enkele anatomische structuren nader te bekijken. De heupzenuw is zowel de langste als de breedste zenuw in je lichaam. Ze begint in de onderrug als vijf afzonderlijke zenuwen die ontspruiten in vijf verschillende wervels; L4, L5, S1, S2 en S3. Deze zenuwen komen bij elkaar en vormen één grote bundel die zich vervolgens splitst en langs de billen en de gehele lengte van de benen loopt. De heupzenuw is (direct of indirect) verantwoordelijk voor bijna alle gevoel in je been, waaronder het gevoel in de huid van bovenbenen en billen.

Ischias treedt op als er sprake is van beknelling of irritatie van de heupzenuw. De pijn wordt gevoeld in de onderrug en het been, maar de locatie van de pijn strookt niet altijd met de locatie van het onderliggende probleem. Omdat de heupzenuw zo lang is en helemaal om en door de bilspieren heenloopt, is er een deskundige voor nodig om te bepalen of de pijn veroorzaakt wordt door beknelling van de wervels, van spiersamentrekkingen of van iets anders. Nogmaals; ischias is een symptoom, niet een diagnose.

Hoewel ischias meestal geassocieerd wordt met pijn, kunnen er ook andere symptomen optreden zoals tintelingen, een verdoofd gevoel of spierverzwakking. De pijn kan bijna constant aanwezig zijn of zich met tussenpozen aandienen. Indien je het vermoeden hebt dat jij ischias hebt, houd dan bij waar de pijn zich bevindt, hoe lang de pijn duurt en hoe intens de pijn is. Jouw specifieke pijngeschiedenis speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de oorzaak van de pijn.

De behandeling van ischias hangt af van de onderliggende oorzaak, er is dus geen eenduidige aanbevolen route voor de behandeling ervan. Chiropractors gebruiken een heel scala aan niet invasieve behandelingen waaronder manipulatie van de wervelkolom, fysiotherapie, doelgericht stretchen en ‘active muscle release’ technieken. Ze zullen het ook met je hebben over de rol die voeding en hydratatie spelen bij het verminderen van ontstekingen van weefsels en het gezond houden van de wervels. De wervelkolom, wervels, spieren en de zachte weefsels spelen allemaal hun eigen rol bij ischias en zouden beoordeeld en behandeld moeten worden als een onderdeel van een onderling verbonden systeem.

Het belangrijkste om te onthouden van dit artikel is dat ischias (pijn aan de heupzenuw) een symptoom is van een onderliggende toestand. Je wordt pas beter wanneer die onderliggende toestand geïdentificeerd is door middel van een combinatie van onderzoek, beschouwing van de geschiedenis en beeldvormende diagnostiek.

Voorkom hardloopblessures met chiropractische zorg

Met het groeiende aantal mensen dat hardloopt om hun conditie te verbeteren en hun gewicht op peil te houden, neemt ook het aantal gerapporteerde hardloopblessures toe. Vooral klachten als shin splints (overbelasting van structuren in het onderbeen, ook wel bekend als het mediaal tibiaal stresssyndroom), het patello-femoraalpijnsyndroom (PFPS: pijn rondom de knieschijf), ontsteking van de Achillespees, platvoeten, compartimentproblematiek (problemen met de doorbloeding en de functie van de weefsels in een deel van het onderbeen) en incomplete botbreuken komen veel voor.

Al deze problemen worden veroorzaakt door een cumulatieve vorm van overbelasting van weefsels en botten. Bij het hardlopen – en dan met name op het moment dat de hiel de grond raakt – moet het spier-skeletsysteem krachten opvangen die gelijk staan aan 2,5 tot 3 maal het lichaamsgewicht van de loper. Dit zorgt vanzelfsprekend voor  een hoge belasting van het lichaam.

Chiropractoren worden normaal gesproken ingeschakeld om pijnklachten en andere niet-specifiek met het hardlopen geassocieerde klachten te verlichten, vaak al vanaf het moment dat de loper last krijgt van de regelmatige (over)belasting van zachte weefsels en botten. Als deze symptomen in een vroeg stadium onderkend worden, zijn ze heel goed te behandelen en in korte tijd te reduceren. Chiropractische behandelingen kunnen ook effectief zijn bij extreme pronatie (het naar binnen kantelen van de voet, het naar binnen draaien van het dijbeen),  wat tot klachten in de onderbuik kan leiden, extreme supinatie (waarbij de voet naar buiten helt) en bij mensen met een erg hoge wreef, wat een verhoogde gevoeligheid voor overbelasting en breuken met zich mee kan brengen.

Naast de mogelijkheden die chiropractisch ingrijpen bij pijn en blessures kan bieden, kan een chiropractor vooral ook van groot belang zijn bij het voorkomen van klachten bij hardlopers en andere atleten. Natuurlijk zijn er veel hardlopers, atleten en niet-atleten, die zich afvragen waarom je een chiropractor zou inschakelen als je nergens last van lijkt te hebben. Het antwoord op die vraag is niet zo moeilijk: het is simpelweg veel makkelijker om een goede gezondheid te behouden en klachten te voorkomen dan om iemand met pijnklachten snel en effectief van die klachten af te helpen. Het grote probleem bij hardloopblessures is dat ze meestal door langdurig herhaalde belasting en uitlijningsproblemen veroorzaakt worden, wat beide problemen zijn die over een langere periode tot stand komen, en waarbij pijnklachten vaak nog langer op zich laten wachten. Als ons lichaam perfect uitgelijnd en in balans zou zijn, dan zouden we prima om kunnen gaan met de regelmatige belasting die het hardlopen met zich meebrengt. Zo’n perfecte uitlijning is echter eerder een uitzondering dan een regel, en mensen met platvoeten of hoge wreven hebben zelfs een extra grote kans om last te krijgen van de opeenstapeling van stress die het hardlopen met zich meebrengt.

In de preventieve zorg kan een chiropractor je een uitstekende evaluatie van je lichamelijke conditie bieden en je vertellen hoe je blessures kunt voorkomen en een goede uitlijning kunt behouden, waarmee je de kans op klachten aanzienlijk vermindert. Ben je geïnteresseerd in zo’n advies, dan kan je chiropractor bijvoorbeeld scans van je voeten maken, je houding analyseren en kijken of je krachten in balans zijn. In aanvulling daarop kan je chiropractor een op die analyse gebaseerd programma voor je opstellen, waarmee je ook in de toekomst je kans op blessures kunt reduceren.

Carpal Tunnel Syndroom Behandeling

Heeft u last van carpal tunnel syndroom? Met behulp van handmatige druktechnieken wordt druk uitgeoefend op de wervelkolom om de wervels weer in de juiste positie te brengen. Bij ons bent u verzekerd van de allerbeste zorg bij het verhelpen van de meest uiteenlopende klachten.

Pijnen veroorzaakt door stoornissen

Stoornissen in zenuwen en wervelkolom veroorzaken een stijve nek met pijnklachten als gevolg. Bij carpal tunnel syndroom met uitstraling van wel 48 uur lang is specialistische hulp vereist. Bij carpal tunnel syndroom sprake van gewrichten syndroom in de nek. Uitstraling van pijn wordt vaak veroorzaakt door druk of beklemming van een zenuw in de wervelkolom.

Chiropractie Westland biedt de volgende voordelen:

  • Geavanceerde technieken
  • Opgeleide specialisten
  • Veilige behandelmethodes
  • Werkt onafhankelijk

Moderne technieken

Wij brengen de gewrichten en de spierspanning van uw nek in beeld met behulp van moderne technieken zoals Arthrosiums. Om uw neurologie te verbeteren maken wij gebruik van NeuroInfiniti. Met de inzet van deze technieken worden uw pijnklachten op de juiste manier behandeld.

Hernia pijn verlichten met een behandeling van Chiropractie Westland

Voor het verhelpen of verminderen van uw HNP (Hernia Nuclei Pulposi ) kunt u bij Chiropractie Westland terecht voor een behandeling van uw hernia klachten. Wij verhelpen de lichtere hernia klachten, waaronder lage rugpijn en pijn in de nek. Onze chiropractor gebruikt verschillende handmatige druktechnieken, van licht tot intens, om de beweeglijkheid van uw wervelkolom zoveel mogelijk te herstellen.

Veilige handen

De behandeling van uw hernia klachten begint met een gesprek over de toestand van uw gezondheid en uw klachten. Daarna verricht de chiropractor een grondig lichamelijk onderzoek. Na het onderzoek kan de chiropractische behandeling van start gaan. De chiropractor maakt gebruik van diverse handmatige druktechnieken om de beweeglijkheid van het wervelkolom te herstellen en de pijn te laten afnemen. Als wij de hernia niet kunnen verhelpen met chiropractie, dan wordt u doorverwezen naar een neuroloog.

Verschillende technieken

Chiropractie Westland is actief in heel Westland en omstreken. Wij gebruiken verschillende technieken en geavanceerde apparatuur om uw klachten te verhelpen. Chiropractie is onder andere geschikt voor de behandeling van: