• Bezoek ons

  Oranjeplein 37 Maasdijk
 • Mail ons

  info@chiropractiewestland.nl
 • Openingstijden

  8:00 – 17:00
  Chiropractie Westland Nieuws RSI RSI Special deel 4: De behandeling van RSI

  RSI Special deel 4: De behandeling van RSI

  In de vorige drie delen hebben we kennis gemaakt met RSI, een aantal misverstanden uit de weg geruimd en gekeken wat je kunt doen om RSI te vermijden. In dit laatste deel van deze special gaan we kijken in hoeverre Chiropractie een oplossing kan bieden voor de behandeling van RSI.

  Als je denkt dat RSI een modeverschijnsel is, en een ziekte ‘van deze tijd’, dan heb je het helemaal mis. In de middeleeuwen klaagden de monniken die boeken overschreven al over pijn in de handen en in de polsen. Dit noemden ze toen schrijverskramp. Tegenwoordig weten we hier veel meer over en noemen we het Repetitive Strain Injury, een verzamelnaam voor alle letsel wat ontstaat door het herhaaldelijk maken van één beweging.

  Verschillende vormen van RSI

  Zoals eerder gezegd, is RSI een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die te maken hebben met repeterende bewegingen. We zetten de meest bekende en meest voorkomende even op een rijtje:

  • Carpaal Tunnel Syndroom : De zenuwbanen die door de pols lopen komen onder druk te staan door overbelasting. Gevolg hiervan is een beknelling van de zenuw die door de zogenaamde ‘tunnel’ van de pols loopt. Je voelt met name pijn in de vingers, de hand en de pols.
  • Tennisarm: Door overbelasting van de spiergroepen aan de buitenkant van de onderarm kan een tennisarm ontstaan. Je voelt pijn aan de buitenzijde van de elleboog, met uitstraling naar de onderarm. Overigens heeft een zogenaamde tennisarm in de meeste gevallen helemaal niks met tennis te maken.
  • Golfarm: Dit is hetzelfde als de tennisarm, maar dan voor de spiergroepen aan de binnenkant van de arm. Je voelt pijn aan de binnenzijde van de elleboog, met uitstraling naar de onderarm.
  • Muisarm: Dit is een combinatie van een tennisarm en het Carpaal Tunnel Syndroom. Oorzaak ligt niet alleen bij veelvuldig gebruik van een muis, maar ook met name in de werkhouding achter de computer. Je voelt pijn in de vingers, hand, pols en onderarm.

  Chiropractische behandeling van RSI

  Hoewel er natuurlijk meerdere behandelmethoden zijn om de klachten van RSI op te lossen, of in ieder geval te verminderen, beperken ik me even bij mijn eigen vakgebied: De behandeling door middel van Chiropractie.

  Tijdens de eerste afspraak wordt voornamelijk gezocht naar een eventuele onderliggende oorzaak van de klacht. In de meeste gevallen zit dit niet op de pijnlijke plaats maar ergens anders. De Chiropractor zal naast de pijnplaats ook de pols, elleboog, schouders en nek onderzoeken op blokkades. Na het opheffen van deze blokkades ontstaat er weer een normale bewegingsvrijheid. De overbelaste spieren zullen uiteraard ook worden behandeld. Daarbij is het aan te raden om terug te komen voor een vervolgafspraak. Hier wordt dan gecontroleerd of alles volgens plan is verlopen, en eventuele correcties uitgevoerd.

  Wat is Chiropractie?

  Volgens de leer van de Chiropractie worden alle processen binnen het lichaam bestuurt door het zenuwstelsel. Als er dus iets fout gaan in één van die processen, is de oorzaak hiervan vaak terug te vinden in het zenuwstelsel. Door het manipuleren van gewrichten wordt een gunstig effect verkregen op de behandelde aandoening. Daarnaast geeft de Chiropractor ook advies over de algemene gezondheid. Hierbij kun je denken aan voedingsadvies, advies over werkhouding en ergonomisch werken, en mentale ondersteuning.

  Als je ook maar iets hebt herkend in één van deze vier artikelen over RSI, dan heb je waarschijnlijk te maken met een (beginnende) vorm van RSI. Bel dan snel Chiropractie Westland voor een kennismaking en een oriënterend gesprek!

  0 comments… add one

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Volgende artikel:

  Vorige artikel: